Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBECNÁ PSYCHOLOGIE p ř e d s t a v y ψ Představa  obraz předmětu, který není přítomen – tj. nepůsobí aktuálně na naše smysly.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBECNÁ PSYCHOLOGIE p ř e d s t a v y ψ Představa  obraz předmětu, který není přítomen – tj. nepůsobí aktuálně na naše smysly."— Transkript prezentace:

1

2 OBECNÁ PSYCHOLOGIE p ř e d s t a v y ψ

3 Představa  obraz předmětu, který není přítomen – tj. nepůsobí aktuálně na naše smysly.

4 Představy – jak vznikají? 1. spontánně 2. navozené vlastním úsilím 3. vsugerované - navozené úsilím zvenčí  Máme zodpovědnost za svoje představy?

5 1. představy vzpomínkové - nejčastější typ představ. Např.: zkuste si představit slona (je to zvíře s chobotem; uvidíte, že vám to půjde). 1. zkuste si představit kapustu (je to zelenina nepříliš oblíbená ve školní jídelně; tato představa je trochu těžší) 2. Zkuste si představit kapustu s chobotem (půjde vám to taky, přestože jste ji patrně nikdy neviděli) 2. A to je představa imaginativní (fantazijní). Typy představ:

6 Některé jevy na pomezí představ a vjemů:  Halucinace – vnímáme něco, co neexistuje, neuvědomujeme si, že se nejedná o vjem  např. promluví na mě zábradlí.  Pseudohalucinace – promluví na mě zábradlí; já přitom vím, že zábradlí nemluví, ale nemůžu si pomoci, slyším, co mně říká.  Iluze – chybná interpretace podnětu, např. kvůli vysoké horečce.  Bludy – moje chybné přesvědčení o něčem, které si nenechám vyvrátit.

7 Funkce představ  tvůrčí činnost  vyrovnávají vnitřní napětí (náhradním uspokojením potřeb, únikem před realitou)  tvoří náš vnitřní svět, naši „vnitřní kulturu“

8 Test prostorové představivosti  Na stěnách hrací kostky jsou místo puntíků písmena od A až po F. Na prvním obrázku vpravo vidíte rozloženou síť takovéto krychle.  Na druhém obrázku máte síť téže krychle, ale s tím, že jsou již označeny jen některé stěny. Dokážete nyní doplnit, které že to písmeno je napsáno na stěně tmavě zvýrazněné na pravém obrázku?

9  Stěna je označena písmenem E. Test prostorové představivosti

10 Praktické využití poznatků o představách:  Testy IQ  Trénink  Výchova  Psychoterapie


Stáhnout ppt "OBECNÁ PSYCHOLOGIE p ř e d s t a v y ψ Představa  obraz předmětu, který není přítomen – tj. nepůsobí aktuálně na naše smysly."

Podobné prezentace


Reklamy Google