GPGPU Výpočty pomocí grafických procesorů Zpracoval Martin Přeták.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/8.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tato prezentace byla vytvořena
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Základy IT Tomáš Sládek
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
Procesory Filip Skulník.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
PROCESORY Základní přehled.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
GRAFICKÉ KARTY Úvodem:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Relační databáze.
Složení počítače Informatika 5. třída.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Neuronové sítě na grafických akcelerátorech Ondřej Zicha, Jiří Formánek.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Windows Presentation Foundation 2D grafika. 2D tvary Elementy UI stromu Stejné jako jiné ovládací prvky a elementy Mohou mít k sobě připojeny události,
Opakování hardware a software.
OBRÁZKY Popis karty Grafická karta se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. V případě, že grafická karta obsahuje.
Napsal: Michal Straka Třída: 3IT Rok: 2012/2013. OSNOVA Úvod – Co je to GPU? Historie firem AMD Radeon Nvidia Porovnání výkonu Závěr.
MainBoard.
Akcelerace genetických algoritmů na grafických kartách Mikuláš Dítě Gymnázium Christiana Dopplera Cesta k vědě Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme.
Von Neumannovo schéma.
Pokročilé architektury počítačů (PAP_06.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Multithread programming Java vs. OpenMP Pavel Zavoral Martin Kugler.
PROCESORY.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Akcelerace genetických algoritmů na grafických kartách 4. část Mikuláš Dítě Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Architektura počítače
INFORMATIKA 9 Karty III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
Moderní Grafické karty.
Akcelerace genetických algoritmů na grafických kartách 3. část Mikuláš Dítě Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Hardware osobních počítačů
Pokročilé architektury počítačů (PAP_11.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Akcelerace genetických algoritmů na grafických kartách 5. část Mikuláš Dítě.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Procesory.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ČVUT FEL Katedra počítačů Matematické a fyzikální výpočty na grafických kartách (DirectX 9 + DirectX 10) Bc. Jindřich Gottwald vedoucí: Ing. Ivan Šimeček,
Grafická karta je součást počítače, která se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. je součást počítače, která.
Operační systémy Grafický subsystém © Milan Keršláger Obsah:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_06_GRAFICKA_KARTA.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Procesory Filip Vepřek.
Grafická karta
Petr Fodor.
Hardware číslicové techniky
Vědecké výpočty v Jave.
DirectX Jan Kotrouš PGC3.
Komponenty Mgr. Milan Dvořák.
Lukáš Kozák A1
Transkript prezentace:

GPGPU Výpočty pomocí grafických procesorů Zpracoval Martin Přeták

GPU a GPGPU  GPU - Graphic Processing Unit  grafický procesor který se nachází na grafické kartě nebo je integrován na základní desce  slouží pro grafické výpočty a poskytuje vysoký výkon ve výpočtech v plovoucí desetinné čárce  GPGPU - General-purpose computing on graphics processing units  díky vysokému výkonu je snaha využít GPU i pro jiné než grafické operace  ty mohou být pomocí GPU několikanásobně rychlejší než za pomoci CPU (procesoru)

GPU vs CPU  GPU je optimalizováno pro jednodušší aritmetické výpočty nad maticemi a vektory  neobsahuje tolik instrukcí jako CPU, méně vnitřní logiky  CPU obsahují 2 – 8 plnohodnotných jader, GPU až 880 stream procesorů  umožňuje obrovské množství paralelních operací  Výkon CPU do 100 Gflops, GPU až 2700 Gflops

Zabudování do aplikace  Pro vytváření aplikací využívajících GPGPU jsou k dispozici 3 knihovny  CUDA – nVidia  DirectCompute – Microsoft  OpenCL - Khronos Group  Jedná se o API, která jsou přímo určena pro programování nad GPU ale neobsahují pouze instrukce pro grafické výpočty jako například OpenGL nebo DirectX

Možnosti využití  GPU je vhodné pro paralelní operace pro pole a matice, kde jsou jednotlivé položky na sobě nezávislé  Příklad využití:  dekódování videa  zpracování zvuku (Digital signal processing)  úprava fotek (Tone mapping)  Ray tracing  neuronové sítě  bioinformatika  databáze  šifrování  výkon GPU se projevuje hlavně v aplikacích s velkým počtem vláken, pokud aplikace používá 2 – 3 vlákna, zvýšení výkonu je minimální

Příklad aplikace  Cyberlink PowerDirector 7  Jedná se o aplikaci pro úpravu videa, využívá akceleraci pomocí knihovny nVidia CUDA

Konec Materiály: