1. světová válka 1914 - 1918.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

Záminka k 1. světové válce
Naše země za 1. světové války
První světová válka.
I. světová válka, vznik Československa
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Průběh 1. světové války 3. část.
1. Světová válka Roman Valenta.
20.Maturitní otázka 1. světová válka a versailleský systém
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl08
František Josef I..
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Počátky a příčiny 1. světové války
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
První svĚtová válka.
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
První světová válka Cesta k válce.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
I. světová válka.
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
III/2 XVI B
1. Hospodine, k tobě stále | pozdvihuji duši svou, | nadějí kotvím v tvé skále, | když se vlny zloby dmou. | Nechť se ze mne netěší | nepřítel v mém zahanbení,
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka – příčiny a záminka
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
I. světová válka – obrat ve válce
Cesta k první světové válce
Sarajevský atentát.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Velká francouzská revoluce
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
FRANTIŠEK JOSEF I. vláda Znak Rakouského císařství a císařská hymna Zachovej nám Hospodine, císaře a naši zem. Dej, ať z víry moc mu plyne,
Opakujeme dějepis na II. stupni.. I. světová válka - TESTÍK Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 59 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
POLITICKÉ A ARMÁDNÍ OSOBNOSTI 1. SVĚTOVÉ VÁLKY Mgr. Pavel Vaníček Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
První světová válka 1914 – Na počátku 20. století Evropa prožívala „zlatý věk“. Společnost bohatla, životní podmínky se zlepšovaly, zdálo se, že.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
První světová válka „Válka na ukončení všech válek“
AUTOR: Marcela Kaderová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
První světová válka. Vznik československého státu.
Druh učebního materiálu
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_12_INOVACE_Vl_4.58 VY_12_INOVACE_Vl_4.71.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 1. První světová válka
Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání?
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
První světová válka 8. třída.
Rakousko-Uhersko.
Základní škola Čelákovice
I. světová válka.
1.světová válka – Velká válka
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

1. světová válka 1914 - 1918

arcivévoda František Ferdinand d'Este synovec Františka Josefa I., následník trůnu nerovný sňatek s českou hraběnkou Ž. Chotkovou stoupenec silné státní moci a správní reorganizace Rakousko-Uherska 1863 – 28.6.1914

28.6.1914 sarajevský atentát Gavrilo Princip - student z Bosny člen nacionální organizace Mladá Bosna atentátník zemřel ve vězení v Terezíně

Bylo mým nejvroucnějším přáním, abych léta, která z Boží milosti jsou Mi ještě dopřána, mohl zasvětiti dílům míru a uchránil Svoje národy před těžkými obětmi a břemeny války. Pletichy protivníka plného nenávisti nutí Mne, abych na obranu cti Svého mocnářství, na ochranu jeho vážnosti a moci k zabezpečení jeho državy po dlouhých letech míru chopil se meče. Naděje, že Srbské království ocení shovívavost a mírumilovnost Mé vlády a že dostojí svému slovu, se nesplnila. …Stále výše šlehá plamen nenávisti proti Mně a Mému domu, stále otevřeněji vystupuje snaha nerozlučná území Rakousko - Uherska násilně odtrhnouti… František Josef I., v.r.

Schlieffenův plán Alfred von Schlieffen - německý polní maršál náčelník generálního štábu 1891 – 1905

Blietzkrieg

1914 západní fronta mobilizace

Zákopová válka

1916 Bitva u Verdunu Ferdinand Foch francouzský maršál

Východní fronta 1916 Brusilovova ofenzíva

Válka v koloniích Bojiště v Africe

Propaganda

Důsledky války

„A padlých Francouzů bylo celkem „A padlých Francouzů bylo celkem „A padlých Francouzů bylo celkem 2 681 km a padlých Angličanů 1 547 km a padlých Němců 3 010 km při průměrné délce jedné mrtvoly 172 cm. A dohromady na celém světě bylo padlých vojáků 15 508 km.“ Ouředník, P., Europeana, stručné dějiny dvacátého věku, Praha - Litomyšl 2001 „A padlých Francouzů bylo celkem „A padlých Francouzů bylo celkem