ORGANICKÁ CHEMIE ÚVOD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Advertisements

UHLOVODÍKY.
Digitální učební materiál
Co víme o Uhlovodících Předmět: Chemie Ročník: devátý
Organická chemie.
Uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 12
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
Úvod do studia organické chemie
Struktura organických látek
Elektronická učebnice – II
STRUKTURA ORGANICKÝCH SLOUČENIN
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
CHEMIE ANORGANICKÁ CHEMIE.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Organická chemie - úvod
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ÚPRAVA OXIDAČNĚ REDUKČNÍ ROVNIC
UHLOVODÍKY Chemie 9. ročník
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_109_Uhlovodíky a jejich základní rozdělení AUTOR: Igor Dubovan.
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
CHEMIE ATOM.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
CHEMIE OPAKOVÁNÍ.
SLOUČENINY UHLÍKU Chemie 9. ročník
Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
ALKENY.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Atomy a molekuly.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Organická chemie Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Organické látky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Organická chemie Chemie 9. r..
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
CYKLOALKANY.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_09
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_Slo_III_01 Organická chemie ppt.
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
A324 A324.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Transkript prezentace:

ORGANICKÁ CHEMIE ÚVOD

C H O N Cl F I S Fe ORGANICKÉ SLOUČENINY = sloučeniny uhlíku Složení organických látek Vždy obsahují: C H Často obsahují: O N Někdy obsahují: Cl F I S Fe C H O N Cl F I S Fe

ZDROJE ORGANICKÝCH LÁTEK Současné Rostliny Živočichové Fosilní (pravěké) Ropa Uhlí Zemní plyn

Nespárované elektrony vytvářejí chemické vazby ATOM UHLÍKU 6C Zápis elektronového uspořádání: 6C 1s 2s 2p Excitovaný stav    valenční elektrony – vnější vrstva – vytvářejí chemické vazby      Nespárované elektrony vytvářejí chemické vazby 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p 5s 4d 5p …

ATOM UHLÍKU Nespárované elektrony ve vnější slupce vytvářejí chemické vazby. 4 elektrony - 4 vazby - uhlík je čtyřvazný 6C

VAZNOST ATOMŮ 1H 9F 8O 6C 7N Jednovazné atomy Dvojvazné atomy Trojvazné atomy Čtyřvazné atomy 1H 9F 8O 6C 7N

UHLÍKOVÉ ŘETĚZCE Otevřený přímý Otevřený rozvětvený Atomy uhlíku mají schopnost se vázat mezi sebou do kratších i velmi dlouhých řetězců Otevřený přímý Otevřený rozvětvený Uzavřený alicyklický Uzavřený aromatický

TYPY VZORCŮ Strukturní Racionální (nejpoužívanější) Sumární C7H16 Zapisují se všechny atomy a vazby Racionální (nejpoužívanější) Zapisují se jen vazby mezi uhlíky Sumární Neznázorňují vnitřní strukturu Různé sloučeniny mohou mít stejný sumární vzorec C7H16 C7H16

DĚLENÍ SLOUČENIN PODLE VAZEB Nasycené Všechny vazby mezi uhlíky jsou jednoduché Nenasycené Uhlíkové atomy jsou spojeny i dvojnými nebo trojnými vazbami

DĚLENÍ SLOUČENIN PODLE SLOŽENÍ Uhlovodíky Skládají se jen z uhlíkových a vodíkových atomů Deriváty uhlovodíků Některé vodíkové atomy v uhlovodíkovém řetězci jsou nahrazeny jiným prvkem nebo skupinou prvků

Zdroje Obrázky: AUTOR NEZNÁMÝ. http://www.omska.cz/vyuka/chemie/ [online]. [cit. 13.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.omska.cz/wp-content/uploads/2010/12/chemie.jpg AUTOR NEZNÁMÝ. http://web.vscht.cz/~nadhernl/psp.html [online]. [cit. 13.11.2013]. Dostupný na WWW: http://web.vscht.cz/~nadhernl/psp.png http://www.duclair.org/gallery/flashapp/ivp-ropa/