Vliv výživy a návyků matky na plod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIVY KVALITY A KVANTITY POTRAVY NA CHOVÁNÍ
Advertisements

Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
B.Procházka Poděbrady 16. –
Co vědí české ženy o tucích a mastných kyselinách
OBEZITA.
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Zdravý životní styl základní principy.
Plíce po 20 letech kouření
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Zásady výživy sportovce
Ztráta dvojčete v těhotenství, při porodu a krátce po narození
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Návykové látky, závislosti
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Rozdíly mezi osobnostmi
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Downův a Edwardsův syndrom
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Zdraví matky a dítěte Těhotenství a kojení.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Teratogenní faktory - vliv na vývoj plodu
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Výživa v těhotenství M. Dastych.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Zdravotní problém lidstva
Vývojová psychologie Prenatální období.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Klinický popis projevů
Číslo v digitálním archivu školy
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Malnutrice.
Pedie Co mají společné?.
= přeměna látek a energií
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Transkript prezentace:

Vliv výživy a návyků matky na plod Výživa a alkohol

Alarmující! Česká republika je na 1.místě na světě v nedonošení dítěte Každé 4.dítě se rodí s cholesterolem Každé 8.dítě se rodí s ekzémem, lupenkou, má špatné nehty Každé 5.dítě má cukrovku 

Kořeny zájmu.. První zmínky zájmu po 2. sv válce Testy na narozených dětech v období hladomoru v Rusku V Čr se rodí 2-3% dětí s vrozenými vadami Další 2-3% se objeví v průběhu života Test plzeňského regionu 1997 34% gravidních žen mělo nadváhu, podvýživu, obezitu HLAVNÍ A NEJVĚTŠÍ ROLI NA TOM NESE MATKA..

Hlavní příčiny poškození plodu Špatná výživa a stravovací návyky Konzumace alkoholu, nikotinu, kofeinu, silně návykových látek Užívání nevhodných léků Tepelná zátěž NEINFORMOVANOST Podcenění stavu gravidity DIETY – Jaký je optimální příbytek váhy? ….10-12kg - u obézních matek jen 4-8 kg! - F1 ke snídani ideální

Vliv výživy Nedostatek vitamínů a minerálů Multivitamín, Extracall, Herballifeline Aloe (B22), RoseOx, Cell-u-loss Nedostatek nebo přebytek proteinů - Energetické hladovění a snížení IQ dítěte Nedostatek kyseliny listové Nadbytek vit. A Nedostatek esenciálních mastných kyselin

Alkohol Fetální alkoholový syndrom FAS 1/750 "Bylo-li dítě počato v alkoholovém opojení, objeví se u něho slabomyslnost a neposlušnost, bývá často nemocné" …Platon Fetální alkoholový syndrom FAS 1/750 Opožděný mentální vývoj, deformace plodu, poškození srdce a mozku Nejčastější příčinou mentální retardace u novorozenců Problémy s učením, pamětí, pozorností, komunikací, zrakem a sluchem

Kofein, tepelná zátěž Kofein nezpůsobuje vrozené vady 3x větší riziko potratu v Thermojeticsu je nepražený, přírodní kofein – poloviční dávka do většího množství vody Pokus z roku 1992 Sauna, výhřivka, koupel, horečka vede k poškození nervového systému dítěte

Léky vhodné a nevhodné Rozdělení do 5ti sk – A,B ->  C,D,X ->  Sk C ???? Mentální retardace, nižší IQ, poškození plodu Potravinové doplňky Nutné, ale málo kdy vhodné složením! www.safebryo.cz

Děkuji za pozornost  Zpracovala Vaculíková Žaneta, 2.3.2012 Slezská univerzita v Opavě Sociální patologie a prevence 2. Ročník Autor © Žaneta Vaculíková