Penzijní připojištění 1.Konzultace B5KPO2 Sobota 17. února 2007 E 123.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Finanční produkty určené k ukládání peněz
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
Finanční řízení podniku
Specialisté na Vaší straně RENOMIA, a. s., A Member of Worldwide Broker Network International Insurance Services & Risk Management Výplatní.
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Vkladové služby.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
FINANCE 2014/2015.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Přebytek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Penzijní připojištění 1. – 3. konzultace Bakalářské studium letní semestr 2009/2010
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Analýza pojistného trhu životního pojištění
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Finanční výkazy obchodních společností
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Právo sociálního zabezpečení
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Analýza hospodářského výsledku
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příjmy a výdaje SR.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Kolektivní investování
Transkript prezentace:

Penzijní připojištění 1.Konzultace B5KPO2 Sobota 17. února 2007 E 123

1. konzultace2 Název tématického celku Pozice penzijního připojištění jako součásti (českého) penzijního systému (tj. podstata doplňkového systému a jeho fungování) Cíl: Objasnit ambice a možnosti doplňkového systému v rámci různých uspořádání penzijního systému

1. konzultace3 Principy konstrukce penzijních systémů Různé podoby místa penzijního připojištění v penzijním systému v závislosti na důrazu kladeného na jednotlivé principy jeho celkové konstrukce, tj. na principy univerzality, komplexnosti, ekvivalence, solidarity, záruky výplaty penzí, dlouhodobé finanční rovnováhy, transparentnosti, dobré informovanosti respektování mezinárodních závazků vč. rovného zacházení, čerpání peněz až ve stáří a efektivní správy

1. konzultace4 Princip univerzality Dobrovolné doplňkové penzijní systémy V současné české praxi jde o systémy jak penzijního připojištění se státním příspěvkem, tak o životní pojištění. Oba musí být legislativně i organizačně postaveny tak, aby občany motivovaly k účasti v nich. Z ekonomického hlediska pracují na bázi ekvivalence, kdy každý si spoří na „svůj vlastní účet“.

1. konzultace5 Princip ekvivalence Penzijní připojištění pracuje – až na výjimky – výhradně na principu absolutní ekvivalence, a poněkud zmírňuje důsledky solidarity pramenící uplatňování následujícího principu solidarity u základního systému

1. konzultace6 Princip solidarity S ohledem na plnou ekvivalenci zde solidarita v zásadě nemá místo

1. konzultace7 Princip záruky výplaty penzí 1 Na rozdíl od povinného základního systému tu není jednoznačná státní garance za vyplácení dávek oprávněným osobám (v daném termínu a v zákonem určené výši), nicméně garance tu je, pouze má následující rovinu v:

1. konzultace8 Princip záruky výplaty penzí 2 Osobní odpovědnosti konkrétních osob za řádné hospodaření, jmenovitě povinnosti členů představenstva a dozorčí rady potažmo managementu za hospodaření. Penzijní fondy jsou akciové společnosti a členové těchto orgánů ručí za případnou škodu celým svým majetkem, a to většinou ještě tři roky po skončení funkce, což dále za určitých podmínek nevylučuje odpovědnost trestní, pokud soud uzná, že svým rozhodnutím skutečně zákon porušili

1. konzultace9 Princip záruky výplaty penzí 3 v povinnosti těchto subjektů v případě, že ztráta z hospodaření dosáhne jisté výše a v případě, že odborně shledají, že penzijní fond není schopen krýt nároky na dávky (§ 31 odst. 2 zákona č. 42/1994 Sb.)

1. konzultace10 Princip záruky výplaty penzí 4 Institucionální odpovědnosti ČNB jakožto úřadu státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění, potažmo u penzijních fondů v odpovědnosti depozitářské banky

1. konzultace11 Princip záruky výplaty penzí 5 Samotné logice konstrukce penzijního připojištění. V ní je další garance obsažena přímo i nepřímo například tím, že se nejen přímo ukládá povinnost obezřetného konání, které nesmí být v rozporu se zájmy účastníků, ale také se poměrně přesně vymezují prostor pro alokaci finančních aktiv penzijního fondu. Za peníze klientů získávají penzijní fondy státní garanci samy tak, že za část peněz nakupují státní cenné papíry či takové tituly, které nějakou formu analogicky vysoké garance mají.

1. konzultace12 Vývoj dosaženého zisku

1. konzultace13 Princip dlouhodobé finanční rovnováhy Penzijní připojištění je založeno fondově (na kapitálovém financování). Udržovat finanční rovnováhu je poměrně náročný rozhodovací proces, protože přijímané zdroje penzijní fondy obratem investují na kapitálových trzích. Nutno hlídat výnos, likviditu a cash flow.

1. konzultace14 Přehled za sektor ve 3. Q Název penzijního fondu Umístění prostředků PF v tržních cenách v mil. Kč Dluhopis y celkem % Pokla dničn í pouk ázky %Akcie% Podíl ové listy % Nemovito sti pořízené za účelem zhodnoce ní prostředk ů PF % Peníze na účtech a termínova ných vkladech %Ostatní% Celkový objem zahran. investic 1. Allianz PF ,41993,600,0531,000,03696,7180,30 2. ČSOB PF Progres Hornický PF Ostrava ,11003,22056,6702,350,21916,21394, ČSOB PF Stabilita ,32001,76505,44113,400,03082,64433, Generali PF ,000,01219,900,0100,8554,5221,80 5 ING PF ,200, ,7910,600,01611,0920, PF České pojišťovny ,500, ,68703,000,07582,63811, PF České spořitelny , ,47203,99205,000, ,450, PF Komerční banky , , ,700,01751,04812,7100,10 9. Winterthur PF ,44001, , ,55111, ,62030, Zemský PF 56287,400,0629,600,00 162,530,5241 C E L K E M , , , ,77010, , ,

1. konzultace15 Vývoj celkových finančních aktiv

1. konzultace16 Princip transparentnosti Pravidla pro čerpání dávek ze systému a zprávy o hospodaření penzijních fondů jsou veřejně dostupná vč. dat o struktuře kmene podle plateb, věku, pohlaví atd. (viz výroční zprávy o hospodaření, investování, pojistném kmeni na www stránkách jak jednotlivých penzijních fondů, tak třeba Asociace penzijních fondů ČR)

1. konzultace17 Princip respektování mezinárodních závazků vč. principu rovného zacházení Princip přenositelnosti získaných nároků: občan nesmí být zbaven nároků na starobní penzi jen proto, že změnil zemi, kde pracuje a platí příspěvky Princip rovného zacházení: je zakázána diskriminace zejména z důvodů různého pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu, zdravotního stavu nebo věku.

1. konzultace18 Princip čerpání nashromážděných peněz až ve stáří Posláním doplňkového systému je zabezpečit občanům, kteří byli ochotni dlouhodobě, v době kdy ještě byli zaměstnáni, část svých pracovních příjmů nespotřebovávat, ale pravidelně odkládat na svůj účet, začít tuto naspořenou částku začít spotřebovávat až od okamžiku, kdy se jim podstatně sníží do té doby běžný příjem ze zaměstnání.

1. konzultace19 Princip efektivní správy Penzijní fondy jsou pod tlakem konkurence, která je tržně komfortním způsobem tlačí k minimalizaci nákladů, takže efektivní správy peněz účastníků je tam dosahováno nepřímým, ale neméně účinným způsobem. Nedosahují však úrovně státního systému (těsně).

1. konzultace20 Nákladovost penzijního připojištění