Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

RANÝ STŘEDOVĚK.
37. Izraelité od Hospodina dostali pravidla pro život
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Vzdělanost, literatura a hudba v 17. století
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Zpívá – Lucie Bílá hudba –Leonard Kohen český text –Gabriela Osvaldová
Starověká Palestina.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Křesťanství.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Světová náboženství.
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Křesťanství Kratochvilová Adéla.
Lucemburkové na českém trůnu
Rokoko, klasicismus - 1 Označení materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, metternichovský absolutismus, národní obrození Označení materiálu: VY_32_INOVACE_19_ceske_zeme_habsburska_monarchie_do_roku_1848.ppt.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Světová náboženství – křesťanství
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Křesťanská etika Lukáš Berczik.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Společnost na počátku 19. století
Paradigmata v dějinách a jejich vztah k výchově Člověk jako obraz Boží – imago Dei Jana Skácelová.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
Rokoko, klasicismus - 2 Označení materiálu:
Cesta k první světové válce
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
Československé legie, vznik Československa
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Michaela Pecová Nikola Horáčková.  cca 1. st. n. l.  Ježíš z Nazaretu  2 tábory věřících – víra v Ježíše jako mesiáše - konzervativnější (čekají na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Druh učebního materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Československé legie, vznik Československa
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
na počátku prý bylo slovo … tedy informace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Starověká Palestina.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Společnost na počátku 19. století
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Přípravný kurz na PŘ z KN 26. března 2019 v 15:00 hod. v učebně 204
Transkript prezentace:

Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a společnost, dějepis, středověk, raný středověk ZŠ Wagnerovo náměstí, Beroun Předmět, ročník: Dějepis, 7. ročník Autor: Ivana Flíčková Datum: 22.8. 2011 Anotace: (popis způsobu použití výukového materiálu): Raný středověk - společenské změny po rozpadu západořímské říše, vliv křesťanství na vznik novách států. Tučný text slouží jako výchozí text pro tvorbu poznámek, ostatní text vysvětluje souvislosti nebo upozorňuje na zajímavé podrobnosti. Obrázky, které podporují lepší názornost, jsou opatřeny odkazem na zdrojovou stránku pro žáky s hlubším zájmem pro učivo. Prezentace jsou žákům k dispozici na www.jaknadejepis7.webnode.cz

Raný středověk Uč. 17 - 18

raný středověk : 5. – 12. stol. rozpad západořímské říše 476- úpadek společnosti: (bezpečnosti, obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění, odchod lidí na venkov) vznik nových států – situace se zlepšila znovu rozvoj obchodu, kultury a vzdělanosti křesťanství – naděje na lepší posmrtný život pro strádající dodržování Desatera nebo věčné zatracení v pekle

Rukopis s Desaterem z 2. století, tzv. Nashův papyrus http://cs.wikipedia.org/wiki/Desatero

Mojžíš se na hoře Sinaj setkal s bohem Jahve, kde mu bylo zjeveno Desatero božích přikázání (v knize Exodus) 1. Já jsem Hospodin, Tvůj Bůh! Nebudeš míti jiných Bohů mimo mne! 2. Nevezmeš jméno Hospodina, Boha svého nadarmo! 3. Pomni, abys den sváteční světil! 4. Cti otce a matku! 5. Nezabiješ! 6. Nezcizoložíš! 7. Nepokradeš! 8. Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému! 9. Nepožádáš manželky bližního svého! 10. Nepožádáš domu bližního svého, ani služebníka jeho, ani dobytčete, ani cožkoliv jest bližního tvého!

Bible vznikala po staletí nejprve ústní tradice nejstarší části sepsány asi v 10. až 9. stol. př. n. l. prameny byly ještě starší – první zmínky o potopě již u Sumerů do dnešní podoby text upraven až po návratu Židů z babylonského zajetí mezi 6. a 4. stoletím př. n. l. sepsali ji kněží celý soubor Bible = Starý i Nový zákon- uzavřen až po 1. stol. n. l. rozšířením o Nový zákon

církevní obřady provázely celým životem křest – vstup člověka do křesť. církve biřmování – potvrzuje tento vstup přijímání těla a krve Kristovy (připomenutí poslední večeře Ježíše s učedníky) pokání – slib nápravy a modlitby poslední pomazání – udílí kněz umírajícímu jako znamení odpuštění hříchů manželství posvěcené knězem svěcení kněží – potvrzení vstupu do duchovního kněžského stavu (biskupem nebo arcibiskupem)

ústřední postavou křesťanství - Ježíš Kristus (mezi 7 a 1 př. n. l ústřední postavou křesťanství - Ježíš Kristus (mezi 7 a 1 př. n. l. – mezi 29 a 33), známý také jako Ježíš Nazaretský či Ježíš z Nazareta působil asi od roku 28 jako potulný kazatel v oblasti dnešního Izraele a západního břehu Jordánu hlásal brzký příchod Božího království a vyzýval k pokání po několika letech jej Římané ukřižovali jeho narození je začátkem křesťanského letopočtu Opakování – uč. str. 18

zdroje: text: Dějepis 7 pro základní školy, středověk a raný novověk, SPN, Praha 2009, str. 17 - 18 mapa: Kartografie Praha: Středověk, dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia, str. 23 – 24 obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Desatero