Křížovka - Tropický deštný les

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POUŠŤ Vyprahlá krajina.
Advertisements

AMERIKA.
BIOSFÉRA.
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
BIOSFÉRA.
TROPY Život v pralese.
Podnebné pásy 5. ročník.
AMERIKA přírodní krajiny
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
Cizokrajné ekosystémy
PODNEBNÉ PÁSY.
Biomy - popis.
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Subtropy.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Počasí a podnebí Vypracovala: Barbora Kondvárová.
Šířkové pásy tropický pás.
BIOMY ZEMĚ VEGETAČNÍ PÁSY ZEMĚ
Podnebí (climate) a přírodní krajiny Ameriky – Opakování!
Rostlinstvo, živočišstvo
Podnebí a vegetace Asie
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Lito- sféra Atmo- Hydro- Bio-
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Podnebí, vegetace Ameriky
Podnebí.
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
Amerika – Přírodní krajiny
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Biosféra.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Živý obal Země ( rostliny a živočichové)
Fytogeografické člení zemského povrchu
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – světové rozložení Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
Podnebí Severní Ameriky
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
Tropické lesy.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
Subtropický podnebný pás
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
Rozmanitost podmínek života na zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
VEGETAČNÍ PÁSY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VY_32_INOVACE_
Polární pás Co zde roste? Žije? Polární pustiny trvalé zalednění
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
Biosféra = živý obal Země
Naše cestovní kancelář
Podnebí a vegetace Asie
Pouště a polopouště Nedostatek vody → sucho (ročně průměr 250mm srážek) ⅓ souše.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Transkript prezentace:

Křížovka - Tropický deštný les Největší stát Jižní Ameriky (8/3) Druh vzácného dřeva, rostoucího v tropech, začíná na písmeno M (7/1) Největší had žijící v tropech (8/3) Největší řeka světa (8/4) Podnebný pás v okolí rovníku – vysoké srážky a vysoká teplota (5/3) Pravidelné větry, které v průběhu roku mění svůj směr – letní jsou deštivé a zimní suché (6/3) Rostliny s chabým stonkem, které se ovíjí o kmen stromu (5/2) Hustý porost bylinného, keřového a spodního stromového patra v tropickém deštném lese (7/7)

Řešení tajenky B R A Z I L E M H G O N K D T P Y U Á Ž Pokus se zjistit o Amazonii více…

Doplňovačka - Savany Savana se rozkládá v ……….podnebném pásu. Střídají se zde dvě roční období. Letní období……..a zimní období……… Největší savany najdeme v ………, kde jsou savany i chráněny formou…………. Žijí zde velká stáda kopytníků (např. ……,……,…..) a šelem (např. ……..,…….) Typickým porostem savan jsou …….a ze stromů například akácie, baobaby nebo eukalypty.

Znáš správné odpovědi - Pouště Jaké jsou nejdůležitější podmínky pro vznik pouští? Co je to oáza, artézská studna, vádí? Díky čemu se z kamenité pouště časem stane poušť písečná? Kterých pouští je více – kamenitých nebo písečných. Přiřaď k charakteristice vzniku pouště název pouště: Atacama, Taklamakan, Sahara Leží ve srážkovém stínu hor, je ovlivněna studeným Peruánským mořským proudem, leží na obratníku v oblasti vysokého tlaku vzduchu.

Doplňovačka – subtropické vždyzelené lesy Tento vegetační pás leží v …………podnebném pásu. Léto je……a…… zima je……….. Původní vegetace nahrazena jinými druhy užitkových plodin (napiš alespoň tři). Vyhledej a napiš alespoň tři evropské státy ve kterých vegetace středomořského typu představuje převážnou část rozlohy.

Stepi – křížovka Jak se nazývají stepi v USA? (6/5) Nejznámější kopytníci severoamerických stepí? (6/5) Město v USA ležící na 40 stupni severní šířky a 105 stupni západní délky? (6/1) Charakteristický porost stepí? (7/5) Katastrofický vítr který vzniká v oblasti stepí, především v USA? (7/5) Velmi úrodná půda stepí? (8/4)

Stepi – křížovka (řešení)

Poznáš stromy lesů mírného pásu

Jehličnatý les, tundra, mrazové oblasti – znáš odpovědi? Jaký jednoslovný název se používá pro jehličnaté lesy? Co je to permafrost? Proč se tajga a tundra nehodí pro život lidí? Jsou pro tundru charakteristické mechy a lišejníky? Jak se nazývá kontinent v oblasti jižního pólu, a jak zamrzlý Severní ledový oceán? Na které polokouli žije tučňák a na které lední medvěd? Jak první člověk dorazil na jižní pól Robert E. Peary nebo R. Amundsen.

Přiřaď klimatodiagramy k jednotlivým vegetačním pásům