CHOLERA V LONDÝNĚ John Snow první epidemiolog. - ve 40. létech 19. století se v Londýně velmi rozšířila cholera19. stoletícholera - částečně to bylo způsobeno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Antický dům - Pompeje.
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_16  
Kyselý déšť.
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název VM
Autor: ING. LIBOR VOSÁHLO
Integrovaná střední škola, Slaný
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Starověká Indie.
Dějepis Speciální část Mgr. Milan Šimek
Nespojitá spojení - Implementace základní infrastruktury v jedné východoslovenské romské osadě Tomáš Kobes Katedra sociologie, FF ZČU v Plzni
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
SMOG SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Největší stavba světa v Pekingu se otevírá.. Za pouhé čtyři roky byl navržen a postaven na původním hlavním mezinárodním letišti v Pekingu nový Terminál.
RWEStrana 1 VYHODNOCENÍ ENVIRONMENTÁLNÍHO PROFILU SKUPINY RWE V ČR Rok /9/2015.
Pračlověk mohl házet odpady před vchod jeskyně, protože téměř žádné odpady neměl. Všechny výrobky byly z přírodních materiálů (kámen, dřevo, kůže), nasbírané.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
INDIE.
Integrovaná střední škola, Slaný
Starověká Indie.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
XIII. Celostátní finanční konference Svazu měst a obcí České republiky BOJ PRAHY PROTI HAZARDU Pavel Bém Poslanec PS PČR za hl. m. Prahu
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
Vývoj státního území autor: Mgr. Jana Mikešová
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Kanalizační potrubí svislé
Finanční a rozpočtové právo
Londýn Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Leží na jihovýchodě země při ústí řeky Temže. Londýn je společně s městy New.
Zeleň v Březnici. Důvody: Toto téma jsme si vybrali,protože bydlíme v Březnici nebo jeho okolí. Důvody: Toto téma jsme si vybrali,protože bydlíme v Březnici.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
GSM.
Londýn Vypracoval: Jakub Krišpín
Zhodnocení rizikovosti území ČR podle okresů Součást Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2012 až 2015.
Ústav technologie vody a prostředí Jan Bartáček D ECENTRALIZOVANÉ ZPRACOVÁNÍ.
„Rekonstrukce chodníku podél silnice III/01152(II/474) km 0,222-0,840“ Tento projekt byl financován výhradně z prostředků obce Investor: Obec Mosty u Jablunkova.
Autor: David Primus. What I liked most: I was most impressed by a meteorite, which was exhibited at the planetarium in Greenwich. I was surprised that.
Multitechnik divize II, s.r.o. Na příkopech 1782, Chomutov Vybudování chodníku v ul. F. Chlouby Ing. Kamil Šlachta, Louny 2010.
Londýn. Základní fakta Londýn je hlavní město Spojeného království Londýn má kolem 7 milionů obyvatel Londýn se skládá ze 3 částí: a)Město Londýn b)Město.
Voda Mgr. Helena Roubalová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Velká Británie.
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Tereza Mrvíková Olena Povkhanych
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
„TECHNICKÁ INFRASTRUKTURA V BÝVALÝCH KASÁRNÁCH KPT
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Sčítání lidu, domů a bytů výsledky 2001
Chřipka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Kanalizace ve výškových budovách
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Celková produkce odpadů, ČR [tis. t] Celková produkce odpadů dle kategorie nebezpečný, ostatní a komunální [tis. t]
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád populační reprodukce logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
Spojené nádoby Když hadicí nebo trubičkou spojíme dvě jiné nádoby, dostáváme zařízení, kterému se říká spojené nádoby. Na následujícím obrázku uvidíme.
Kanalizační Přípojky F-M
Dějepis Speciální část Mgr. Milan Šimek
VLIV KANALIZACE NA ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD
Největší stavba světa v Pekingu..
Připojení nemovitostí Dolina a Svaté
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Město - vesnice
Odpadové hospodářství Olomouckého kraje Ing
BERNARDOV - ČOV A TLAKOVÁ KANALIZACE
INFORMACE OBČANŮM O GRAVITAČNÍ A TLAKOVÉ KANALIZACI
Informace stavebníkům před proJEKTOVÁNÍM kanalizačních přípojek
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Ploché střechy dvouplášťové
Transkript prezentace:

CHOLERA V LONDÝNĚ John Snow první epidemiolog

- ve 40. létech 19. století se v Londýně velmi rozšířila cholera19. stoletícholera - částečně to bylo způsobeno používáním moderních splachovacích záchodů. - vzniklé splašky byly odváděny do žump napojených na veřejnou kanalizaci, která byla původně navržena pro odvod dešťové vody. - současně byly do kanalizace odváděny i odpady z továren a zápach splašků odtékajících do Temže zamořoval město silným zápachem a tak vznikla představa, že se cholera šíří vzduchem. - ty sice byly značným pokrokem ve srovnání s nočníky (které dříve používala většina obyvatel Londýna), zároveň však zvýšily spotřebu vody.

- až v roce 1854 londýnský lékař John Snow (1813–1858) při epidemii cholery v Soho zakreslil počty obětí do mapy a zjistil, že zdrojem přenosu je voda.1854Soho - uvědomil si, že choroba se vyhýbá dělníkům docházejícím do zamořené oblasti a pijícím pivo nebo víno. - na rozdíl od toho místní obyvatelé, kteří pili vodu ze stejného zdroje vody, na choleru onemocněli.