Filosofie křesťanského středověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš, jeden ze Dvanácti, zvaný Blíženec, nebyl s nimi, když Ježíš přišel. Ostatní učedníci mu říkali: "Viděli jsme Pána! " On jim však odpověděl: "Dokud.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
(354 – 430) VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.06/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzy k CZ.1.07/1.5.00/
VE VRCHOLNÉM STŘEDOVĚKU
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Scholastika VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.14/Md CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Terezie Pemová.  Sociální ideje starověkých myslitelů Asie a Severní Afriky by skryty v obecných filosofických, teologických, politických a právních.
Filosofie a kultura Aristoteles.
Osvícenství.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
eklekticismus, novoplatonismus
Právo jako filozofický pojem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_103 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Křesťanské myšlení o právu.
Teorie státu - pokračování
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Scholastika Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Téma: Dějiny filozofie
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Patristika Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
Politologie jako věda Maturitní otázka č. 15.
Filosofie úvod do problému....
Řecká filosofie Hesiodos (pol. 8. stol. př. n. l.)
Od antiky ke středověku Od antického myšlení ke křesťanské kultuře  další změna otázky Co je svět? Jaké je místo člověka? Jak žít? Jak žít, abych byl.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
Středověká filozofie - scholastika
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Demokracie Seminář politologie.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Vrcholní a pozdní scholastika 11.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Raná scholastika 10.
STŘEDOVĚK Křesťanství. ÚVOD Základy křesťanského pohledu na svět položili tzv. církevní otcové odtud tato první křesťanská perioda, čerpající z antiky.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Křesťanská filosofie – úvod, rozdělení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
S OUDOBÁ KŘESŤANSKÁ FILOSOFIE Mgr. Vladimír Velešík.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
Spor o univerzália Realismus – universalia sunt ante rebus
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Středověká filozofie SCHOLASTIKA
SCHOLASTIKA II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Úvod do středověké filosofie Patristika
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Od antiky ke středověku
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Filosofie křesťanského středověku patristika scholastika

Filosofie křesťanského středověku: od 2. stol.n.l. do konce 15. stol. Křesťanská filosofie je snahou o intelektuální upevnění křesťanského učení (je de facto teologií) Pokus o integraci antické filosofie do křesťanského pohledu na svět Vliv Platóna: Aurelius Augustinius (354 - 430) Vliv Aristotela: Tomáš Akvinský (1225 - 1274) Jejich aplikací vzniká ústřední filosofický spor středověku: tzv. spor o univerzálie!!! 2 NEJVÝZNAMNĚJŠÍ „PERSÓNY“ KŘESŤANSKÉ FILOSOFIE !!!!!!!!!!

Antika X křesťanská filosofie 1. Postavení jedince ve společnosti: Svobodný občan Poddaný 2. Oficiální intelektuální platforma: Svobodné školy (tj.neexistence oficiální autority) Církev, univerzita (dohled oficiální autority) 3. Pozice pravdy: Koexistence více systémů Jeden ústřední předpoklad 4. Gnozeologie: Snaha o racionální uchopení řádu světa Rozlišování mezi pravdou přirozenou a zjevenou (v přeneseném významu mezi rozumem – příp. vědou a vírou) 5. Kosmologie: Věčný koloběh událostí Stvořený svět v čase z vůle dokonalé boží bytosti

Aurelius Augustinus (354 - 430) /PATRISTIKA/ nejvýznamnější raně křesťanský filosof a teolog, biskup Dílo: Vyznání, O svobodě vůle, O Trojici, O obci Boží A. zavádí řadu nových intelektuálních témat: Např.: Hlubiny duše A. řeší řadu teologických a filosofických problémů své doby: Problematika zla (teodicea) Problematika stvoření světa (creatio ex nihilo ) a času Pojetí Trojice Svoboda a predestinace A. se vyjadřuje také politologicky: Filosofie dějin Obec světská a obec Boží

Tomáš Akvinský (1225 - 1274) /VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA/ Patrně nejvýznamnější katolický filosof a teolog, největší teologická autorita římskokatolické církve Teologické směry: tomismus, neotomismus Dílo: Summa theologiae (Suma theologická ), Summa contra gentiles (Suma proti pohanům) Rozlišování pravdy zjevené (poznatelná vírou) a přirozené (poznatelná rozumem) Důkazy existence Boha (5) Sociálně-politická nauka: Hájil feudální zřízení (monarchii). Svět je založen na hierarchii forem, v čele této hierarchie stojí Bůh. Na hierarchickém principu je organizována i společnost prostřednictvím zákona: božské právo ->pozitivní právo ddsd

Důkazy Boží existence /SCHOLASTIKA/ Ontologický důkaz Definice Boha plyne z jeho existence Z pohybu Z účinné příčiny Z možného a nutného Ze stupňů dokonalosti Z řízení světa Anselm z Canterbury (1033 - 1109) Tomáš Akvinský (1225 - 1274)