Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Středověká filozofie SCHOLASTIKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Středověká filozofie SCHOLASTIKA"— Transkript prezentace:

1 Středověká filozofie SCHOLASTIKA
Předmět: Občanská nauka Ročník: 1. ročník denního nástavbového studia Autor: Mgr. Vladislava Řihošková Středověká filozofie SCHOLASTIKA Anotace: Výkladová prezentace seznamující studenty se základními myšlenkami filozofického směru, předkládá žákům základní metodiku scholastického učení. Klíčová slova: teologie, filozofie, systematika, nauka, logika, argumentace, zjevená pravda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladislava Řihošková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 19 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ONSD1A_02

3 Systém nauk a vyučování na středověkých školách
Pro scholastiku bylo charakteristické podřízení filozofie teologii Hlavním úkolem nebylo hledat pravdu, ale tzv. zjevenou pravdu a pomocí filozofie zdůvodnit, vyložit, systematizovat a vyvracet námitky proti ní.

4 Scholastika vyvinula vlastní metodiku - patřily k ní jasně formulované otázky - (quaestio),
rozlišující pojmy (distincio) a logické dotazování při postupu argumentace (disputatio). Další metodou bylo posuzování argumentů pro a proti tzv. metoda pro et contra a tzv. metoda sic et non (ano x ne) Osou jejich snažení bylo nalézt hranice mezi teologií a filozofií, pravdami víry a pravdami rozumu

5 Raná scholastika (8. – 12. stol)
Vrcholná scholastika (13. stol) Pozdní scholastika (14. – 15. stol.) Arabská filozofie

6 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje BAKEŠOVÁ PhDr, Alena a kol. Filozofický slovník. Praha: Euromedia Group, 2009, ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladislava Řihošková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Středověká filozofie SCHOLASTIKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google