1.1. K AKTUÁLNOSTI DISKUSE O ZAVEDENÍ EURA V ČR Doc. Ing. Mojmír Helísek, CSc. Vysoká škola finanční a správní Studentské diskusní fórum 17. 2. 2010 Projekt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
1 Vliv evropské integrace na konkurenceschopnost ČR: očekávání a skutečnost PhDr. Jiří Malý, Ph.D. Institut evropské integrace NEWTON College, a. s. Konference.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
1MT451 Ekonomická analýza a prognóza
1.1. „Přínosy a náklady odkladu zavedení eura v ČR pro malé a střední podnikatele.“ září 2009 Ing. Martina Šudřichová Příspěvek.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Makroekonomie I ( Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Aktuální ekonomický vývoj Řecka Karolíne Al-Eraidiová Helena Bártová Radek Suchý.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Monetární (měnová) politika
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
4. MĚNOVÉ KURZY.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Financování kapitol státního rozpočtu II
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
13. Mezinárodní finanční trhy a euro
1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Exit se blíží – co bude dál ?
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Úvod do finanční vědy a financí
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

1.1. K AKTUÁLNOSTI DISKUSE O ZAVEDENÍ EURA V ČR Doc. Ing. Mojmír Helísek, CSc. Vysoká škola finanční a správní Studentské diskusní fórum Projekt Interní grantové agentury VŠFS 7709 / 2010

2.2. „Hodně se nyní diskutuje o tom, zda by nám krize byla milejší s eurem nebo bez něj. [...] příznivcům eura průběh krize potvrdil jejich kladný názor na euro, odpůrcům naopak.“ (T.Sedáček, 2009) Dopady finanční krize a ekonomická recese 1) na CZK 2) na českou ekonomiku 3) na podmínky vstupu do eurozóny

3.3. 1) Nedůvěra vůči měnám malých otevřených ekonomik hrozící riziko měnové krize (VII 2008 – II 2009: znehodnocení o 28,3 %) Kurz CZK/EUR (měsíční průměry) Pramen: (Kurzy devizového trhu).

4.4. Regionální pohled globálních investorů: nahlíží a priori „s podezřením“ na ekonomický vývoj střední a východní Evropy. Merrill Lynch: „U řady měn nelze vyloučit plně rozvinutou krizi vzhledem k prudkým výkyvům v posledních dnech, jež naznačují propad důvěry investorů. V regionu není jediné měny, pro niž by byl v blízké době pozitivní výhled.“ (Bloomberg, ) Floatingový režim není záchranou: MMF (výzkum ): z 196 měnových krizí šlo v 27 % o floatingový režim.

5.5. 2) Deficit veřejných financí odsunuje přijetí eura Rozpočtový deficit – předpověď a výhledy (v % k HDP) Vyhodnocení plnění (XII 2008)- 1,5- 1,2 Fiskální výhled (X 2009)-5,3-5,6-5,4 Scénář KoPr (I 2010)- 5,3-4,8-4,2 - optimistický scénář- 4,9- 4,1- 3,6 - pesimistický scénář- 5,7- 5,5- 4,7 Prameny: MF ČR a ČNB: Vyhodnocení plnění..., 2008; : MF ČR: Fiskální výhled ČR (říjen 2009), Konvergenční program ČR (leden 2010) zahájila Rada ECOFIN s ČR „Proceduru při nadměrném schodku.“ Do r musí ČR snížit rozpočtový deficit na 3 %. V opačném případě hrozí omezení přílivu finančních prostředků z fondů EU. Jako pravděpodobný nejbližší možný rok dosažení kritéria 3 % se proto jeví rok 2013.

) Podmínky vstupu do eurozóny se zpřísnily nepřichází v úvahu „quasi“ členství v eurozóně (návrh MMF z počátku dubna 2009), členové eurozóny začali podporovat návrhy zvyšující nároky pro vstup (doplnit maastrichtská kritéria o kvalitu bankovní soustavy).

7.7. Na závěr: „Na velikost oběti plynoucí ze ztráty národní měny se ptejte v první řadě českých podnikatelů. [...] Říkají, že existence národní měny je staví do konkurenční nevýhody na trhu EU. [...] Naslouchejte tomuto hlasu z praxe a s rezervou naopak berte makroekonomy, kteří z nijak robustních dat »dolují důkazy« o nevýhodách eura pro českou ekonomiku.“ (O. Dědek, 2009) KONEC

8.8. Literatura: BERGLOF, E.: Zabouchnuté dveře k euru. Project Syndicate. A World of Ideas Dostupné na: syndicate.org/commentary/berglof2/Czech (cit ). Bloomberg.com: Eastern European Currencies Close to Crisis, Merrill Lynch Says (By B. Nielsen) Dostupné na: er=home (cit ) er=home BUBULA, A.; OTKER-ROBE, I Are Pegged and Intermediate Exchange Rate More Crisis Prone? IMF Working Paper 03/223. Washington: IMF, November DĚDEK, O.: Skončeme s kurzovým gamblerstvím. Ekonom, 2009, č. 34, s. 41. SEDLÁČEK, T.: Euro, quo vadis? Hospodářské noviny , s. 11. STARK, J.: The adoption of the euro: principles, procedures and criteria. Speech delivered at the Icelandic Chamber of Commerce. Reykjavik, 13 February Dostupné na: (cit )