Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Vitamíny.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Vitamíny rozpustné ve vodě
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Vitaminy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
= přeměna látek a energií
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc

Jejich společným rysem je to, že až na několik výjimek si je tělo není schopno samo vyrobit, a tak je musí přijímat hotové v potravě. Obecně se dělní vitaminy na rozpustné v tucích (A, D, E, K) a ve vodě. Vitamíny, které řadíme mezi tzv. rozpustné ve vodě chybí častěji v lidském těle. Prochází tělem, jsou okamžitě využity, ale nikde se nehromadí. Naopak vitamíny rozpustné v tucích se v těle hromadí, jejich nedostatek nastává až po delší době (týdny až měsíce) nedostatečného příjmu. Vitamíny rozpustné v tucích potřebují k resorpci kromě lipáz také žlučové kyseliny. Zvýšená potřeba vitamínů u sportovců

Nadměrné dávky vitamínů Vitamíny užívané ve vysokých dávkách mohou mít nežádoucí účinky a některé mohou působit přímo toxicky. V zásadě není škodlivé ani delší překročení farmakologické dávky (v prevenci chorob) pouze u vitamínů C a B1. K negativním účinkům vitamínových megadávek je nutno připočítat i stav podobný závislosti na vitamínech, kdy po přerušení užívání se mohou vyskytnout příznaky hypo- až avitaminóz. Vitamíny je tedy výhodnější doplňovat v nižších dávkách několikrát denně.

Vitamín A ZDROJE: játra, tučné ryby, žloutek, sýr, máslo, mrkev, meruňky, paprika, rajčata, zelená listová zelenina, jahody VÝZNAM V ORGANIZMU: Nezbytný pro růst a buněčný vývoj, zrak a imunitní funkce. Karoten má důležitou funkci jako antioxidant. AVITAMINOZA: Šeroslepost, rohovatění kůže, zvýšené riziko infekce, poškození zraku a v extrémních případech slepota, mužská sterilita. Většinou platí, že čím je barva zeleniny intenzivnější, tím více beta-karotenu obsahuje. K normálnímu vstřebávání provitaminu je nutná žluč.

Vitamín D - dostává se do těla potravou - vzniká v kůži ozářením ultrafialovými paprsky ZDROJE: Rybí tuk a játra, obohacený umělý tuk, žloutek, tuňák, losos, olejovky VÝZNAM V ORGANIZMU: Nepostradatelný pro vstřebávání Ca a P, pro tvorbu kostí a zubů AVITAMINOZA: Porucha mineralizace kostí (osteomalacie) a patologické zlomeniny. U dětí vede k deformacím kostry (rachitis) HYPERVITAMINOZA: Zvýšené odbourávání kostí, zvýšená hladina Ca v krvi a jeho ukládání do měkkých tkání - cévy, srdce, ledviny - může vést k závažným poruchám funkce až smrti. Zvýšené riziko vzniku rakoviny.

Vitamín E ZDROJE: Rostlinné oleje, pšeničné klíčky, ořechy, žloutek, čokoláda, umělý tuk VÝZNAM V ORGANIZMU: Antioxidant polynenasycených MK v buněčných membránách a tkáních, nutný pro správnou funkci reprodukčních orgánů AVITAMINOZA: Nedostatek vit. E je celkem vzácný, pouze u lidí s neschopností vstřebávat tuk a u nedonošených dětí. Poruchy krvetvorby, jater, kapilární permeability. HYPERVITAMINOZA: Není příliš toxický, ale vysoké dávky mohou způsobit nedostatek vit. K.

Vitamín K ZDROJE: Zelená listová zelenina, hl. bílé zelí, špenát, rajčata, brokolice, žloutek, luštěniny, zelený čaj střevní mikroflóra! VÝZNAM V ORGANIZMU: Životně důležitý pro tvorbu některých bílkovin (glykoproteiny), nezbytný pro normální srážlivost, syntézu protrombinu.

AVITAMINOZA: Výjimečně (potřeba je kryta produkcí baktérií v tl. střevě) při poruše vstřebávání tuků (onem. žlučníku - vstřebává se jen za přítomnosti žluč. kyselin) nebo při nadměrném příjmu vit. E (medikamentózní léčba). V extrémních případech jeho nedostatku je zvýšené krvácení

HYPERVITAMINOZA: Možná souvislost mezi novorozenci, jimž byla podána injekce vit. K, a stoupajícím výskytem leukemie v dětském věku. Protože přenos vit. K placentární bariérou je malý a ve sterilním střevě plodu se nemohou tvořit menachinony, podává se běžně novorozencům K vit. injekčně nebo orálně.

Vitamín C ZDROJE: Ovoce a zelenina, zvláště citrusové plody, šípky, jahody, kiwi, papriky, černý rybíz, brambory, rajčata VÝZNAM V ORGANIZMU: Potřebný k tvorbě kolagenu (bílkovina nezbytná pro zdravé zuby, kosti, dásně, chrupavky a kůži), pro funkci neurotransmiterů (noradrenalin - reguluje tok krve, serotonin - spánkové cykly), důležitý antioxidant, účastní se resorpce Fe z potravy, regeneruje vit. E, snižuje resorpci Ca, zvyšuje účinnost kys. listové, aktivátor celkového metabolizmu, syntéza steroidních hormonů v nadledvinkách, zvyšuje odolnost org. proti následkům kontaminace živ. prostředí (dusičnany, kadmium).

AVITAMINOZA: Únava, záněty dásní, špatné hojení ran, zvýšená vnímavost k infekci, kurděje, útlum stresové reakce. HYPERVITAMINOZA: Nadbytek se většinou vyloučí močí. Megadávkymohou u citlivých jedinců vyvolat tvorbu ledvinových kamenů (až 50% kys. askorbové se metabolizuje na kys. šťavelovou a vylučuje se formou oxalátů - oxalátová nefrolithiáza), potlačit dostupnost selenu, vápníku, mědi, působit bolesti hlavy a přivodit poruchy spánku či žaludeční obtíže.

Vitamíny skupiny B - B komplex Původně byly považovány za jeden vitamin, protože jejich účinek a význam, který mají v lidské výživě, je velmi podobný. Všechny - kromě vit. B9 a B12 - se účastní uvolňování energie z potravy. B komplex je ve skutečnosti složen z 8 různých vitaminů:

B1 (thiamin) B2 (riboflavin) B3 (nikotinamid, niacin, vit. PP) B5 (kys. pantothenová) B6 (pyridoxin) B9 (kys. listová) B12 (kobalamin) H (biotin)

B1 - thiamin ZDROJE: vepřové maso, játra, kvasnice, obiloviny (60% B1 je soustředěno v klíčku), ořechy, luštěniny, sója Nezbytný k získávání energie ze sacharidů, tuků a alkoholu, brání v těle tvorbě toxických látek, které mohou poškozovat srdce a nerv. systém, podílí se na vodním hospodářství

AVITAMINOZA: Ztráta chuti k jídlu, zmatenost, nerv. poruchy, beri-beri (dříve nemoc v asijských zemích, kde hlavni složkou potravy byla vymílaná bílá rýže), svalová slabost, časté u alkoholiků

B2 - riboflavin ZDROJE: kvasnice, řasy, mléko, jogurt, vejce, maso, ryby, obilniny nezbytný pro funkci vit. B6 a niacinu, odolnost proti infekci AVITAMINOZA: Nedostatek častý v rozvojových zemích. suché sliznice, záněty, chudokrevnost, padání vlasů, opožděný růst

B3 (nikotinamid, niacin, vit. PP) ZDROJE: V potravě je hojně rozšířen, dobrým zdrojem jsou játra, libové maso, drůbež, luštěniny, brambory, snídaňové obilniny a ořechy Potřebu kryje tělo částečně z tryptofanu – aminokyseliny přítomné v mnoha bílkovinách, kterou organizmus umí přeměňovat na niacin.

Znamená to, že mléko, sýr a vejce, které jsou na niacin chudé, mohou zabraňovat jeho nedostatku svým vysokým obsahem tryptofanu. Navíc takto vzniklý niacin je pro tělo velmi rychle dostupný avšak z 60 mg tryptofanu vznikne 1 mg niacinu. niacitin v kukuřici - uvolní se v alkalickém prostředí (tortillas - kuk. placky - kukuřice máčená ve vápenném mléce - Indiáni v Mexiku)

VÝZNAM V ORGANIZMU: nutný k tvorbě energie v buňkách a tvorbě neurotransmiterů, udržování stavu kůže a dobré fce zažív. ústrojí AVITAMINOZA: únavnost, deprese, pigmentovaná kožní vyrážka (zvl. po slun. ozáření), pelagra = nemoc 3D - dermatitis, diarrhoe, dementia (zánět kůže, průjem, demence) HYPERVITAMINOZA: zarudnutí kůže a poškození jater

B5 - kyselina pantotenová ZDROJE: Název kyselina pantotenová pochází z řečtiny a znamená "široce rozšířený". Je obsažena prakticky ve všech potravinách živočišného i rostlinného původu. Mezi nejlepší zdroje patří celozrnný chléb, játra, ořechy a sušené ovoce (zvl. švestky a meruňky).

VÝZNAM V ORGANIZMU: energetický metabolismus Kys. pantotenová je součástí koenzymu A, který umožňuje tělu získávat energii z potravy - metabolizmus cukrů a tuků (přenos acyl-skupin, citrátový cyklus, B-oxidace mast. kyselin, biosyntéza MK). AVITAMINOZA: vzácně, snížení citlivosti HYPERVITAMINOZA: v případech akutní podvýživy - váleční zajatci - necitlivost prstů u nohou.

B6 - pyridoxin ZDROJE: Je obsažen v řadě potravin, zvláště bílkovinách. libové maso, drůbež, ryby, vejce, celozrn. chléb a obilniny, ořechy, banány, kvasnice, sója

VÝZNAM V ORGANIZMU: uvolňování energie z proteinů, důležitý pro imunit. fce org., nerv. sys. a tvorba č. krvinek Čím více bílkovin obsahuje vaše strava, tím více B6 budete potřebovat. AVITAMINOZA: vzácně - anémie, deprese, zmatenost (může vzniknout vlivem užívání protiplísňových a protituberkulózních léků)

B9 - kyselina listová ZDROJE: játra, zelená list. zelenina, brokolice, luštěniny, pšenič. klíčky, sníd. obilniny VÝZNAM V ORGANIZMU: nutná pro buněčné dělení a tvorbu DNA, RNA, bílkovin Je zvláště důležitá před početím a během těhotenství k prevenci defektů nerv. systému. Životně důležitá je pro reprodukci a tvorbu bílkovin obsahujících Fe v hemoglobinu, potřebném k tvorbě č. krvinek. Ženy, které chtějí otěhotnět, by měly užívat větší množství kys. listové v doplňkové formě asi 3 měsíce před početím a během prvních 12 týdnů těhotenství. Je prokázané, že se tím snižuje možnost vrozených defektů nervového systému plodu.

AVITAMINOZA: anémie, defekty nerv. sys. u novoroz., poškození střev

B12 (kobalamin) ZDROJE: každá dieta obsahující živočišnou bílkovinu by měla poskytnout odpovídající množství vit. B12. potraviny živočiš. původu- maso, játra, ryby, vejce, mléko a některé typy obohacených obilnin, pivo, částečně střevní mikroflóra VÝZNAM V ORGANIZMU: Nutný pro růst a dělení buněk a pro tvorbu červených krvinek. Je rovněž nedílnou součástí tvorby DNA, RNA a myelinu - bílé hmoty obklopující nervová vlákna. Důležitý pro transport kys. listové a jejich derivátů do buněk

AVITAMINOZA: anemie, únava, poruchy čití, degenerativní zněny nerv. sys. vegani - ohroženi anemií z důvodu nedostatečného příjmu vit. B12, v rostlinné dietě je sice hodně kys. listové, která může zabrzdit anemii, ale dovolí progresi zákeřných neurologických potíží.

Biotin - vitamín H ZDROJE: v každé potravě, játra, arašídy, žloutek VÝZNAM V ORGANIZMU: uvolňování energie z potravy, důl. pro syntézu tuku (pomáhá vytvářet MK) a cholesterolu AVITAMINOZA: Nedostatek je velmi vzácný - u nemocných s dlouhodobou nitrožilní výživou, častým pojídáním syrového vaječného bílku. dermatitis, padání vlasů, hypercholesterolémie