LOGISTICKÉ SLUŽBY Petr Beneš Zbyněk Vrba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

Logistické náklady Ivan Gros
O společnosti Aviatická Praha 6 Tel.: 224  Poskytujeme celosvětové přepravní a spediční.
Představení společnosti
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Seznam doporučené literatury
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Význam informací v podnikání
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Z pohledu studentů.  Obory jsou koncipované pro vzdělávání odborníků pro dopravní praxi  Znalosti evropského dopravního systému  Znalosti dopravního.
Prezentace společnosti ZAJDO Transport Logistics s.r.o.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Evropský celní informační portál (ECIP) – první fáze.
VNITŘNÍ OBCHOD ČÁST 2 VELKOOBCHOD.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Dodatek k prezentaci Logistické systémy vývoj, charakteristika a použití Lenka Stiessová Pavla Muhlbachová Jana Jurková Sanjin Hasić Jiří Ullmann.
NOKIA POHLEDY DVOU STOLETÍ. Společenský řád ve společnosti n Míra rozvoje a společenský řád –racionalita –iracionální základ n Soutěživost –individuální.
2.Marketingové prostředí
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
Integrace logistických služeb
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s.
Organizace práce a ergonomie. Základní terminologie Organizace: –1. účelné pořádání, uspořádání, řízení, správa, organizování; účelně opravený řád Ergonomie:
VELKOOBCHOD KAPITOLA 6 Obchodní činnosti - Kapitola 6 Pavlíčková.
Model strategie marketingového mixu
Auditorské služby Tomáš Lorenc, Petr Svoboda, Martin Totůšek Martin Totůšek.
Struktura podnikatelského plánu
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
Logistický proces ve firmě Petr Hobža – Strážnické brambůrky SAP Business One Pavel Rumplík Obchodní ředitel.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
MM – system s.r.o. MM - system s.r.o Prezentace společnosti.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
1 Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kvalita dopravy v logistických procesech Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu.
Informační systém pro správu a vyřizování objednávek
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Logistický a výrobní proces ve firmě DOOSAN BOBCAT EMEA s.r.o.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Malé a střední podnikání
Organizace práce a ergonomie
Ekonomika malých a středních podniků
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Transkript prezentace:

LOGISTICKÉ SLUŽBY Petr Beneš Zbyněk Vrba

Logistika – definice I vědní obor, zabývající se fyzickými toky zboží či jiných druhů zásob od dodavatele k odběrateli a informačními toky v písemné nebo i ústní podobě (Wikipedie) voj. zabezpečuje zásobování, údržbu a opravy materiálu, stravování a vystrojování i ostatní služby ; prům. zř. plán přísunu pracovních sil, dodávání materiálu apod. (Slovník cizích slov, SPN)

Logistika – definice II "Logistika zajišťuje nákladově efektivní časově podmíněné rozmisťování podnikových zdrojů v prostoru a umožňuje dosažení konkurenční výhody prostřednictvím úrovně služeb poskytovaných zákazníkům." (podle přednášek VŠE v Praze)

Stručná historie logistiky I z řečtiny logistikon=důmysl; logos=slovo, pravidlo, zákon vznik v armádě – potřeba organizovat zásobování Starověké Řecko, Řím, Byzancie – první náznaky (Logistikas – důstojník, odpovědný za zásobování)

Stručná historie logistiky II novodobé válečnictví – zásobování front potravinami, střelivem, zbraněmi, lidmi

Stručná historie logistiky III 50. léta v USA – přechod logistiky do obchodu za účelem minimalizace nákladů 60. léta v USA : “Organizace, plánování, řízení a uskutečňování toku zboží, počínaje vývojem a nákupem a konče výrobou a distribucí podle objednávky zákazníka tak, aby byly splněny všechny požadavky k trhu při minimálních nákladech a minimálních kapitálových výdajích.“ analogie úspěšného vojenského modelu

Význam logistiky zajištění nákladově i časově efektivního zásobování (viz. Definice II) „Logistika je jedinou z posledních možností, kde mohou podniky zvýšit svoji efektivnost.“ P. Drucker význam logistiky podtržen dramaticky se měnícím světem, kdy staré vazby jsou nahrazovány novými, změnou životní filosofie v duchu tržního hospodářství, globalizací a technologickou revolucí

Logistika zahrnuje : Skladování Manipulaci Přepravní balení Dopravu Řízení zásob Poradenství …

Logistické služby Celní služby Kurýrní doprava Spedice Logistické poradenství

Celní služby vystavování celních prohlášení pro dovoz, vývoz a tranzit kompletní zpracování a vyplňování dalších celních dokladů zpracování celních dokladů pro uskladnění a správu zboží v celních skladech poradenská činnost k celním předpisům EU, při dovozu a vývozu zboží

Kurýrní a expresní doprava přeprava zásilek většinou menších rozměrů s důrazem na časovou efektivitu zaměření firem zejména na oblast velkých měst – Praha, Brno (doprava do několika hodin) velká nabídka pracovních míst např. Messenger Service, EPS

Spedice spediční firmy vystupují na trhu jako podnikatelské subjekty, které přepravu zboží uskutečňují vlastními dopravními prostředky, nebo prostřednictvím sítě smluvních autodopravců doprava i přeprava

Největší světové firmy

UPS Jedna z největších světových firem na trhu. Na trhu již od roku 1907 Roční obrat z roku 2006 přesahuje 47 mld. USD V roce 2006 doručeno 39 mld. zásilek 427 tis. zaměstnanců, z toho 360 tis. v USA Sídlo v Atlantě Má pobočky v každé evropské a americké zemi, celkem asi 180 zemí na světě.

TNT Založena roku 1946 v Austrálii (Ken Thomas) Rychle expanduje do Evropy, především Nizozemí a Belgie Roční obrat 13 mld. USD 160 tis. zaměstnanců v 60 zemích Zaměřuje se hlavně na evropský a asijský trh

DHL má pobočky ve více než 220 zemích světa Jde o iniciály příjmení tří zakladatelů společnosti, Adriana Dalseyho, Larryho Hillbloma a Roberta Lynna. Založena roku 1969 285 tis. zaměstnanců více než 1,5 mld. zásilek ročně

České Firmy

Kurýrní firmy Největší pražské firmy : EPS a Messenger service Malá působnost, v rámci jednoho města

České logistické firmy PPL Na trhu od roku 1995 Specializuje se na expresní přepravu balíků z domu do domu pro podniky, firmy a podnikatele Má okolo 400 zaměstnanců a obrat přibližně 1mld. korun

29000 zaměstnanců v roce 2005 přepraveno 76 mld. tun nákladu ČD celkově jsou ztrátová společnost, ale hospodaření sekce dopravy zboží je mírně v plusu.

vznikla začátkem roku 2002 fúzí firem Geistransport, AutoPost-Expres a ISL cca 500 zaměstnanců obrat okolo 1 mld. korun

Prostorové rozložení

Prostorové rozložení V podstatě logistické firmy obsluhují především Evropu, Ameriku a Východní Asii (Japonsko a Čína). Jako v mnoha jiných oblastech lze i zde očekávat extrémní expanzi Číny na trhu Oblasti jako centrální Asie, Afrika (až na JAR) jsou logistickými firmami obsluhovány méně V ČR je vidět mírná dominance Prahy a Středních Čech (strategická poloha)

Zdroje www.cs.wikipedia.org http://group.tnt.com http://ups-scs.cz/en http://www.logistikaonline.cz http://www.ppl.cz/ http://ipoint.financninoviny.cz/ofirmach.php http://www.dhl.cz/publish/cz/cz/about/local_about.high.html

Odkazy http://pes.vse.cz/main.php?action=PRED_INFO&id_predmetu=3LG622 http://www.id.vsb.cz/sliva/zl/Zaklady%20logistiky_1.pdf www.vu.union.edu/~perknerr/download/Logistika_dulezite.doc http://www.cdcargo.cz/wps/wcm/connect/resources/image/46802234fa78d9c1/rocenka.pdf