Úvod do psychologie 7.10.2009. Psychologie – Atkinson a kol.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doktorské studium na AF
Advertisements

Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
I NOVACE KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA BAKALÁŘSKÉHO A MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU „T ĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT “ A JEHO UČITELSKÝCH OBORŮ NA F AKULTĚ TĚLESNÉ.
Ústav pedagogických věd
Marek Matějka vedoucí katedry marketingové komunikace
SVOČ na Přírodovědecké fakultě OU Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mají v jejím rámci.
Akademické orgány vysokých škol
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP
Žalobceobhájce. Právník je obecné označení člověka, který získal vysokoškolské právnické vzdělání. Nejčastěji je to absolvent právnické fakulty, magisterského.
Dopisy učitelům.
Jak lze studovat psychologii Ψ?
Antoine Henri Becquerel
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S.
Magisterský obor Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Rady, návody, poučení pro studenty prvního a druhého ročníku.
Ústav pedagogických věd
Příprava na výkon povolání
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Fakulta zdravotnických studií
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Studijní program Ekonomika a management
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Prosinec 2013.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D.
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Doktorské studium na AF
Úvod do psychologie
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Úvod do psychologie
Úvod do psychologie Barbara Caková Carl Rogers – Sposob bytia.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D.
Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní obor MANAGEMENT garant oboru: doc. Ing. Petra Horváthová, Ph.D.
Příklady správného psaní adres Čokoládovny, a. s. Vážená paní závod Orion Ing. Miroslava Koštířová sklad obalů, paní Raková Obchodní akademie Modřanská.
Koncept praxí a stáží1 MODEL PRAXÍ A STÁŽÍ Úvodní setkání pro studenty magisterského stupně.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 4 Datum ověření ve výuce: Téma: Vzdělávací soustava ČR Tématický okruh: Člověk a pracovní život.
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2016/2017. OBSAH 2 1UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY……………………………..3 2BAKALÁŘSKÉ STUDIUM……………………………………………………… ročník.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Úvod do psychologie Úvod do psychologie - cíle podnítit zájem Osvojení vědeckého způsobu uvažování (zdravý rozum x vědecká metoda) Jazyk vědy.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Bakalářský studijní obor: Historie
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Fakulta zdravotnických studií
OSLOVOVÁNÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Katedra filozofie a etiky v pomáhajících profesích
Holocaust – proč se lidé dopouštěli zlých věcí?
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
STUDENTSKÁ MAGISTERSKÁ A DOKTORANDSKÁ KONFERENCE IGA „Fórum mladých výzkumníků“ Vás zve na STUDENTSKOU MAGISTERSKOU A DOKTORANDSKOU KONFERENCI IGA, která.
Skratky titulov a hodností
Katedra francouzského jazyka a literatury PdF MU
Kreditní systém studia
Úvod do psychologie II. přednáška
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Studijní obor Management sportu
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Pracovní stáž Malta 2019.
Transkript prezentace:

Úvod do psychologie

Psychologie – Atkinson a kol.

Záhady experimentální psychologie - Cumminsová

Sebepoznání

Antropoložka na Marsu – Sacks

Muž, který si pletl manželku s kloboukem – Sacks

Yalom

Časopisy

Studium pramenů ověřování informací – nutnost dohledávat informace u zdroje! díky překladům, nepochopení a zestručňování se informace zkreslují cvičení

Literatura Chcete si zlepšit výsledek ze závěrečné písemky o jeden stupeň? Můžete: připravíte-li si povídání (8-10 minut) o knížce s psychologickou tematikou nebo o zajímavém článku, které jste četli. (Každý má pouze jednu možnost.)

Tituly Akademické – Bc., Mgr., PhDr., … Akademicko-vědecké – Ph.D., CSc., DrSc.,DSc., … Vědecko-pedagogické – asistent, odborný asistent, docent (zkratka doc.) a profesor (prof.)

Akademické hodnosti student Jan Novák -nastoupil do magisterského studijního programu psychologie – po pěti těžkých letech se stává magistrem (Mgr.) -Magisterský program – dva cykly (obecná a aplikovaná část)

Akademické hodnosti Mgr. Jan Novák - se může rozhodnout vystudovat ještě práva -po pěti letech studia se stává Mgr. et Mgr. Janem Novákem -oslovujeme stále pane magistře (titul získaný jako první bývá blíže jménu)

Akademické hodnosti Mgr. Jan Novák -Se rozhodne podstoupit rigorózní řízení -napíše rigorózní práci (100 stran) -zaplatí x Kč poplatek -práci obhájí a vykoná rigorózní zkoušku - a stává se PhDr. Janem Novákem, jehož oslovujeme „pane doktore“

Akademicko-vědecké hodnosti PhDr. Jan Novák -nastoupil do doktorského studijního programu: -studoval 4 roky (v př. dálk. studia až 7 let) -sepíše a obhájí dizertační práci a stává se PhDr. Janem Novákem, Ph.D. -oslovujeme jej stále „pane doktore“

Akademicko-vědecké hodnosti PhDr. Jan Novák - dříve narození Nováci obhajovali kandidátskou práci a stávali se kandidáty věd: PhDr. Jan Novák, CSc.

Akademicko-vědecké hodnosti Mgr. Jan Novák (jiná varianta) -Se rozhodne přímo studovat doktorské studium a po jeho absolvování se stává Mgr. Janem Novákem, Ph.D. -Jak ho budeme oslovovat?

Vědecko-pedagogické hodnosti PhDr. Jan Novák, Ph.D. -pokračuje ve vědecké kariéře a dříve či později splní všechny podmínky k vykonání habilitačního řízení -Po jeho úspěšném zakončení se stává doc. PhDr. Janem Novákem, PhD. -oslovujeme pane docente

Vědecko-pedagogické hodnosti doc. PhDr. Jan Novák, Ph.D. -má už jen poslední možnost kam postoupit -na základě rozhodnutí akreditační komise a vědecké rady podstupuje profesorské řízení -stává se profesorem: prof. PhDr. Jan Novák, PhD.

vědecká x nevědecká metoda vědecká: -Systematičnost -Ověřitelnost -Opakovatelnost -Objektivita nevědecká: -Nahodilost -Nelze jednoduše ověřit ani vyvrátit -Jednotlivé zkušenosti -subjektivní hodnocení

Slavné psychologické experimenty Der kluge Hans -nejedná se o doslovně „psychologický“ experiment -kolem roku 1900 se objevil kůň, který uměl počítat i ty nejsložitější matematické příklady -rok 1904 – třináctičlená vědecká komise měla prozkoumat, zda nejde o podvod -Nakonec tomu přišel na kloub jeden student; zjistil, že kůň počítá špatně bez přítomnosti jakýchkoliv pozorovatelů

Slavné psychologické experimenty Stanfordský vězeňský experiment - Philip Zimbardo -ze 75 kalifornských studentů vybráno 21 zcela vyrovnaných a zdravých studentů -10 z nich se stali „vězni“ a 11 bylo „dozorců“; dozorci dostali plat a uniformy -experiment měl trvat 14 dní, po 6 dnech se ale musel ukončit (Zimbardo sám ztratil odstup a příliš se vžil do role „ředitele věznice“)

Slavné psychologické experimenty Milgramův experiment – přenesená odpovědnost -skupina dobrovolníků rozdělena na žáky a učitele -bylo jim řečeno, že se zúčastní experimentu, který měl zkoumat učení -učitelé měli každou špatnou odpověď žáka potrestat ránou elektrickým proudem se zvyšujícím se napětím -30 tlačítek 15V až 450V -ve skutečnosti byli dobrovolníci pouze učitelé, žáci byli placení herci -téměř 65% účastníků, povzbuzovaných výzkumníkem, bylo ochotno pustit do žáka maximální napětí

Slavné psychologické experimenty Albert Bandura – učení nápodobou -děti z mateřské školky byly po jednom odvedeny do hrací místnosti; posadili je ke stolu, aby si malovaly -V protější části místnosti seděl dospělý, který si hrál s panenkou – po chvíli s ní začal mlátit o zem, kroutit jí končetinami a přitom nadával -děti, které seděly v místnosti s takovým dospělým, potom v další místnosti samy daleko více napodobovaly jeho chování než skupina dětí, která to neviděla

Zajímavá psychologická dilemata Je člověk ve své podstatě dobrý, zlý nebo neutrální? -zlý - nejstarší (křesťanská tradice – člověk je hříšný); Sigmund Freud – lidé jsou bezmocní pod nadvládou vlastních pudů -neutrální – John Locke (tabula rasa) -dobrý – Carl Rogers – „jestliže člověku poskytnu vhodné prostředí, začne se sám směrovat ke hledání toho dobrého v sobě…“

Zajímavá psychologická dilemata Jsou naše vlastnosti vrozené, nebo je získáváme až díky působení vnějšího prostředí?