Napětí v literatuře.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do 15. století
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Rozbor uměleckého textu
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
ROMANTISMUS (Přibližně 19. století).
Science fiction & fantasy
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
POHÁDKY.
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
FANTASTICKÁ LITERATURA
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Základní škola Příbor 486, Nový Jičín Vypracovali: Jirka Holub, Marek Bolom.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
John Ronald Reuel Tolkien
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Portréty literárních osobností světové literatury
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA Mgr. Michal Oblouk
Sci-fi Berenika Králíková.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Surrealismus.
HOROROVÁ LITERATURA 19. století - současnost
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
DETEKTVINÍ LITERATURA
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_19_LITERATURA PRO DĚTI_DETEKTIVNÍ PŘÍBĚH ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem.
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Kultura 1. poloviny 19. století
Rozdělení fantastické literatury
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Vedecko-fantastická literatúra
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Literární Praha - Muzeum Franze Kafky
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

Napětí v literatuře

Napětí v literatuře Mezi literární žánry, které využívají napětí patří: detektivní literatura vědecko- fantastická literatura (sci-fi, science-fiction) fantasy literatura horor thriller katastrofická literatura

Detektivní literatura - detektivka je založená na tématu zločinu hlavní postavou je detektiv, policista postupuje na základě pečlivé práce používá logické myšlení

Detektivní literatura - krimi kriminální román, kriminální film druh napínavého díla, které zpracovává téma zločinu z hlediska zločinců pozornost je soustředěna na plánování a provedení zločinu, na snahu o beztrestné vyváznutí

Nejznámější detektivové

Nejznámější detektivové

Nejznámější detektivové

Horor, horror literární dílo založené na děsu a hrůze postavy nejsou reálné (Frankenstein, Dracula) ve filmu Alfred Hitchcock http://www.youtube.com/watch?v=HtLzgX9jt- g&feature=fvwrel

Thriller literární žánr (tzv. napínák) silné napětí, strach, hrůza zdroj nebezpečí je reálný, přichází ze světa lidí

Katastrofický román vznikl v USA na poč. 70. let 20. století katastrofa přírodní (zemětřesení, lavina, tsunami, ekologické katastrofy) katastrofa vyvolaná člověkem (Titanic, Skleněné peklo) katastrofa způsobená fantastickými jevy, bytostmi (Jurský park, Den nezávislosti, Válka světů)

Dobrodružný román vzniká v anglické literatuře základem je poutavý děj, překvapivé a zajímavé situace prostředí je často neobvyklé, exotické i fantastické historické (A. Dumas – Tři mušketýři) indiánky (K. May) westerny

Dobrodružný román je zde silně zastoupen motiv nebezpečí a jeho překonávání typické kladné a záporné postavy dobro vítězí nad zlem

Vědecko-fantastická literatura autoři vycházejí z vědeckých poznatků využívají fantazii, hledají možné směry vývoje odehrávají se v neznámé realitě všechno by mělo být racionálně odůvodnitelné, uskutečnitelné

Fantasy literatura literární žánr založený na používání nadpřirozených prvků a jevů vystupují v ní bájné bytosti, bohové využívání fantazie „pohádky pro dospělé“