Handicapovaní lidé v informační společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Advertisements

Olga Václavová, knihovna ETF
Monitorovací systém Asistent
ZÁKLADY PRÁCE S PC PRÁCE S MYŠÍ. Ovládání tlačítek na myši.
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
Windows 8 ZMVS. Windows 8 Nové 3D uživatelské rozhraní s kódovým názvem Wind. Nové uživatelské rozhraní bude požadovat minimálně 170MB video paměti a.
Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
Vstupní zařízení světelné pero klávesnice myš a trackball
Informační a komunikační technologie
Tomáš Dupal Lukáš Toman Garant: Marcela Fejtová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
je hardware, kterým počítač pořizuje data.
POČÍTAČOVÁ MYŠ Společně s klávesnicí slouží jako spojovací prostředek mezi PC a uživatelem. Toto polohovací zařízení převádí informace o svém pohybu po.
Základy informatiky a výpočetní techniky 1
Elektronická komunikace
CIT.CZ spol. s r. o.. Projekt CIT Reader INSPO 2012.
ROZPOČET PROJEKTU Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka -základní krok do života Registrační číslo:CZ.1.07/1.2.33/
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
Periferní zařízení.
Téma: ​ Práce s informačními a komunikačními technologiemi, ​ Práce s kompenzačními pomůckami pro zrakově handicapované Projekt: Integrace žáků se zrakovým.
Základní vstupní zařízení
MALOVÁNÍ. CO JSOU TO SLOŽKY A SOUBORY HLEDÁNÍ OBRÁZKŮ NA INTERNETU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
PC Vstupní periferie.
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 2 Základy informatiky a výpočetní techniky 1.
Počítače pro handicapované
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k opakování učiva o klávesnici, myši a monitoru.
Popis a ovládání Plocha I
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Klávesnice AUTOR PRODLEVA OVLADAČ OPAKOVÁNÍ PROBUZENÍ
Počítač a příslušenství
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Práce s okny VY_32_INOVACE_10_1_02_AP.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Základní ovládání a nastavení počítače Klávesnice – psaní velkých písmen.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
DRP - prezentace Zásady, rady, typy, … 1DRP - prezentace/ Zásady, rady, typy,...
KOMUNIKACE ON-LINE VY_32_INOVACE_63. CHAT komunikace dvou nebo více lidí prostřednictvím komunikační sítě. Textem Zvukem - audiochat Zvukem a obrazem.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Základní ovládání a nastavení počítače Ovládací panely – nastavení rychlosti.
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Tablety střední třídy Michael Hřib
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_09_Vstupní_periférie TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Mobilní telefony a tablety
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PC Vstupní periferie.
Asistivní technologie pro mobilní zařízení PV072 Seminář z asistivních technologií Vít Vaněk
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Klávesnice Denisa Procházková 1.A.
Název: VY_32_INOVACE_ICT_5B_12 Škola:
HLEDEJ VÝROBKY K RŮZNÝM PROFESÍM.
POČÍTAČ A LIDÉ S HANDICAPEM Adéla Beránková, 3. A.
Človíček a jeho tělo zdraví.
Informační a komunikační technologie
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Transkript prezentace:

Handicapovaní lidé v informační společnosti Ivona Hroníková

Informační společnost Písmo Johannes Gutenberg - 15. století (Čína - 200) Od 50. let 20. století Informační společnost

Tělesné postižení Smyslové postižení Mentální postižení Handicapy

Myš (rychlost dvojkliku, operace "drag and drop"  nahrazena funkcí ClickLock, ovládání pomocí klávesnice, viditelnost kurzoru) Klávesnice (funkce StickyKeys, prediktivní psaní textu) Ovládání hlasem Speciální klávesnice trackball, foot mouse, dotykové obrazovky, joysticky Senzorové ovládání (SmartNav), ovládání dechem (IntegraMouse), sledování očních pohybů (systém I4Control) PC a tělesně postižení

PC a smyslově postižení SW pomůcky většinou zdarma obsaženy v základních verzích OS Nastavení vzhledu oken Rozšíření obrazovky Kurzor pro psaní Zobrazení zvuků PC a smyslově postižení

Internet Získávání informací Elektronické konference a diskuzní skupiny Chatovaní Elektronické pošta Nákupy po internetu, e-bankovnictví Internet

Výhody Nevýhody INTernet

Děkuji za pozornost