TRANSATLANTICKÉ VZTAHY EU Vývoj vztahů mezi ES/EU a USA po r. 1989.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Advertisements

Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
Vývoj vztahů mezi ES/EU a USA v kontextu proměny mezinárodního systému
Hospodářské vztahy mezi EU a USA Transatlantické vztahy EU.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Mezinárodní integrace
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Institucionální rámec transatlantických vztahů Transatlantické vztahy EU.
Institucionální rámec transatlantických vztahů Transatlantické vztahy EU.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Mezinárodní organizace - 2.díl Nejvýznamnější MO.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
INSTITUCIONÁLNÍ RÁMEC TRANSATLANTICKÝCH VZTAHŮ Transatlantické vztahy EU.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropská Unie.
Hospodářské vztahy mezi EU a USA
Aktuální otázky NATO a nový Strategický koncept Obsah 1.Nový Strategický koncept NATO 2.Kolektivní obrana 3.Spolupráce s Ruskem 4.Zahraniční operace 5.Nejnovější.
Postavení Evropy ve světě
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Studená válka – 2. fáze uč
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
IVETA HAVELKOVÁ ASEAN Association of Southeast Asian Nations (Sdružení států jihovýchodní Asie)
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Právo životního prostředí I.
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Kubánská otázka Fidel Castro Vláda od roku 1959, teprve nedávno předal funkce bratrovi Vláda od roku 1959, teprve nedávno předal funkce bratrovi.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
7. listopadu 2006Licenční správa1 Kontrola exportu zboží dvojího použití a jiných strategických položek Ing. Libuše Čudová.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Spolupráce v oblasti justice
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
EU v ekonomických vztazích
Společné a koordinované politiky EU
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Severoatlantická aliance
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

TRANSATLANTICKÉ VZTAHY EU Vývoj vztahů mezi ES/EU a USA po r. 1989

1989-současnost Mezinárodní prostředí:  1989: pád komunistického bloku → konec bipolárního uspořádání světa  Stabilizace nového mezinárodního řádu Globalizace Kromě vojenských kapacit státu roste význam jeho hospodářské síly Zvýšená spolupráce mezi státy – regionální integrace Mezinárodní organizace

1989-současnost Proměna charakteru spolupráce mezi ES/EU a USA, dochází k institucionalizaci vztahů  Faktory:  Transformace ES v EU Zahraniční politika členských států již není naprostou doménou exekutiv (vyšší míra koordinace v rámci SZBP, společná obchodní politika – určující role Komise) V USA – větší vliv zákonodárců na tvorbu ZP a lobbistických skupin  Pokles schopnosti obou aktérů diktovat podmínky světového obchodu (noví aktéři)  Hospodářská dimenze se stala více určující ve vzájemných vztazích než v minulosti.

1989-současnost Transatlantická deklarace (1990)  Reakce Bushovy administrativy na proměnu evropské integrace  Faktory:  Hodnocení evropské integrace → síla i význam ve světě poroste  Hlavní odbytiště amerických výrobků + hlavní cíl amerických investic  Obavy ze vzniku společného trhu a ohrožení amerických obchodních zájmů  Obavy, aby proměnou ES v EU nevznikl v rámci NATO jednotný a více asertivní evropský klub (obavy z rozpadu NATO)  ES → americká iniciativa měla podporu Delorsovy Komise

1989-současnost Deklarace formalizovala ad hoc setkávání.  Summit ES/EU-USA – představitel Komise, předsednická země a americký prezident  Podobná setkávání ministrů zahraničí ES/EU, Komise a amerického ministra zahraničí  Brífinky, kde ministr zahraničí předsednické země informoval amerického prezidenta o výsledcích EPS/SZBP  Přijímání společných opatření v boji proti terorismu, obchodu s drogami, ochrany životního prostředí a kontroly zbraní  Posílení role OSN Dopad – vznikly i jiné platformy jednání mimo NATO

1989-současnost Transatlantická deklarace nesplnila očekávání Faktory:  EU řeší svoje problémy – HMU, prohlubování integrace vs. rozšiřování, neschopnost v oblasti SZBP (Jugoslávie)  Clintonova administrativa také více zahleděná do domácích problémů (hospodářství)  Mezi EU a USA narůstají obchodní spory  I když se konají různá setkání, nedochází k posunům ve vzájemných vztazích  Řešením má být tzv. Nová transatlantická agenda (1995)

1989-současnost Nová transatlantická agenda (1995)  Ze strany USA NTA znamenala uznání EU jako kolektivního aktéra  Specifikovala oblasti spolupráce a vypsala oblasti „společné akce“ Společné cíle:  Podpora míru a stability, demokracie a rozvoje ve světě  Společné odpovědi na globální výzvy  Expanze světového obchodu a užší obchodní vztahy

1989-současnost Prohloubení institucionalizace vztahů, vznikají další platformy:  Vytvořena Skupina vysokých úředníků (Senior Level Group) a Task force → příprava summitů a ministerských setkávání  Setkávání mezi europoslanci a americkými zákonodárci  Nevládní dialogy - Transatlantic business dialogue – mezi podnikatelskými a obchodními skupinami  Další dialogy mezi odbory, environmentálními organizacemi a organizacemi na ochranu spotřebitele

1989-současnost Problémy v hospodářské oblasti vedly k uzavření tzv. Transatlantického hospodářského partnerství v r  Bilaterální obchodní vztahy → redukce bariér obchodu  Multilaterální úroveň (WTO) → důraz na liberalizaci světového obchodu.

1989-současnost Po zvolení George W. Bushe dochází ke zhoršení vzájemných vztahů. V EU byla jeho politika vnímána jako návrat k unilateralismu. USA odmítly několik mezinárodních závazků  Unilaterální odstoupení od smlouvy ABM (Anti Balistic Missiles) o omezeních systémů antibalistických raket použitých proti raketovým nukleárním zbraním  Odvolání podpisu Kjótského protokolu a statusu Mezinárodního trestního soudu

1989-současnost Odmítavé reakce v EU vyvolává tzv. Bushova doktrína  NBS 2002 – možnost preemptivních útoků, aby se USA ubránily „darebáckým státům“ a terorismu.  Tyto útoky povede i sama, pokud to bude nutné.  Ve 2. volebním období se Bush od této doktríny postupně distancuje.

1989-současnost Pokrok ve spolupráci s EU představuje ustavení Transatlantické hospodářské rady (2007, TEC, Transatlantic Economic Council)  Má na základě spolupráce mezi vládami prohloubit hospodářskou integraci mezi EU a USA  Cíle: redukce bariér investování a podpora vzniku otevřených investičních režimů  Oblast regulace, ochrana duševního vlastnictví, finančních trhů, inovací a technologie, investic

1989-současnost V 2. funkčním období se vztahy mezi EU a USA mírně zlepšily. Přesto Bushovo období skončilo silně narušenými vztahy mezi spojenci. Důvěra evropské veřejnosti v USA výrazně poklesla.  % Evropanů považovalo americké vedení ve světě za žádoucí  V r jen 36 %