Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polysacharidy.
Advertisements

VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
?.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
Léky expirace, rychlost nástupu účinků, často používaná léčiva a jejich indikace,
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Puzzle – jehličnaté stromy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_165.
3.ročník technické lyceum
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Močová soustava člověka
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pohádkový okruh Pacifikem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Před, za, pod, nad aktivita
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
ALERGIE.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Soutěž RISK Poznáváme ryby, obojživelníky a plazy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Zelenina a stín Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Léčiva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Alergie a anafylaktický šok
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Sýr a myška Na snímcích 2, 3, 4 a 5 jsou kartičky určené k vystřižení a zalaminování. Dítě pracuje dle pokynů: Podej mi myšku, která je vedle sýra atd.
Vyber, co na obrázek nepatří, a řekni proč.
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Název učebního materiálu
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Na které písmenko začíná obrázek?
Orofacionální cvičení III.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Léčiva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí léku. Lidé utratí za léky ročně 450 mld. dolarů. Průměrný Čech spotřebuje ročně 32 balení léků.

Z čeho je složen aspirin? + → → 3 4 5 2 Pomocná látka škrob + mastek Léčivý přípravek Lék Léčivá (účinná) látka kyselina acetylsalicylová Každý lék obsahuje léčivou (účinnou) látku, která způsobuje léčivý účinek. Kromě toho obsahují léky pomocné látky, které zvětšují objem léku, zlepšují jeho chuť a usnadňují jeho vstřebávání. Léčivá látka spolu s pomocnými látkami vytváří léčivý přípravek. Léčivý přípravek v určité lékové formě nazýváme lék.

Léková forma Léčivý přípravek mívá různou podobu, které říkáme léková forma: tablety, tobolky, injekce, kapky, čípky, mast aj. Úkol 1: Přiřaď ke každému obrázku správnou lékovou formu: 6 7 8 9 10 11

Kontrola úkolu 1 Obrázek 6: čípky Obrázek 7: tobolky Obrázek 8: mast Obrázek 9: kapky Obrázek 10: injekce Obrázek 11: tablety

Některé kategorie léků Antibiotika Léčba bakteriálních infekcí (angína) Antidiaroikum Léčba průjmu Otorinolaryngologikum (ORL) Léčba rýmy, zánětu nosních dutin 12 Antitusikum proti kašli Analgetikum, Antipyretikum Zmírnění bolesti, snížení tělesné teploty 13

Léky x alternativní prostředky ke zmírnění nejběžnějších zdravotních potíží Úkol č. 2: Podle obrázků na snímku 6 doplň 2. sloupec tabulky; podle vlastních zkušeností doplň další možnosti ke zmírnění obtíží Druh problému Kategorie, forma léku (event. konkrétní lék) Alternativní a podpůrné prostředky bolí tě hlava máš rýmu máš kašel máš horečku máš angínu máš průjem

Léky x alternativní léčba Kontrola úkolu 2 Problém Léky (kategorie, forma) Alternativní a podpůrné prostředky bolí tě hlava Analgetika, tablety Obklady, pitný režim, bylinné čaje (dobromysl, třezalka, meduňka) máš rýmu Nosní kapky – užívat maximálně 7 dní Vitamín C, bylinné čaje máš kašel Antitusika, kapky Bylinné čajové směsi (mateřídouška, tymián, lékořice, jitrocel, bez, lípa...), cibule s medem, vitamín C máš horečku Antipyretika Studené obklady, zábaly, dostatek tekutin.

Léky x alternativní léčba Kontrola úkolu 2 Problém Léky (kategorie, forma) Alternativní a podpůrné prostředky máš průjem „živočišné uhlí“ – tablety Čaj, minerální voda, rýže s mrkví, banán, strouhané jablko máš angínu Antibiotika (např. penicilín) – tablety, sirup ----- Pozn.: Nutno dodržet dávkování a dobu užívání léků!!! Účinek léků může snížit potrava bohatá na vápník a minerální látky. Po ukončení léčby se doporučují mléčné výrobky s probiotickými kulturami

Výběr informací z příbalového letáku (V-penicilín) Léčivá látka: fenoxymethylpenicilin je vysoce účinný k perorálnímu podání (lze jej užívat ústy). patří mezi antibiotika, které zabíjejí bakterie zabráněním tvorby buněčné stěny Pomocné látky: laktóza, mastek, magnesium-stearát, mikrokrystalická celulóza, .... Indikační skupina: antibiotikum k léčbě a prevenci mírných až středně těžkých infekcí (např. infekce ušní, nosní a krční, infekce dýchacích cest, kožní infekce) vyvolaných mikroorganismy citlivými na penicilin. Úkol 3: a) K čemu se používají antibiotika? b) Jaká je funkce pomocných látek v lécích? c) Je penicilín vhodný k léčbě chřipky? Vysvětli.

K léčbě onemocnění a infekcí vyvolaných některými bakteriemi Kontrola úkolu č. 3: Úkol 3: a) k čemu se používají antibiotika? b) jaká je funkce pomocných látek v lécích? c) je penicilín vhodný k léčbě chřipky? K léčbě onemocnění a infekcí vyvolaných některými bakteriemi Zlepšují chuť, ovlivňují vlastnosti léku (vstřebávání, doba účinku) Ne, působí na některé bakterie (ovlivňuje tvorbu buněčné stěny u nových buněk)

Výběr informací z příbalového letáku k antibiotiku – kontraindikace, upozornění Přípravek se nesmí užívat při alergii na penicilinová antibiotika u všech stavů, které nepříznivě ovlivňují vstřebávání přípravku ze střeva (zvracení, průjem). Zvláštní opatrnosti je zapotřebí u pacientů, kteří se léčí s alergií nebo astmatem když se během užívání léku objeví alergická reakce, průjem nebo zvracení, informujte o tom svého ošetřujícího lékaře. Účinky přípravku a jiných léků se mohou vzájemně ovlivňovat - poraďte se s lékařem

z příbalového letáku – dávkování a užívání penicilínu Lék předepisuje, dávkování určuje lékař Tablety se užívají v pravidelných intervalech Vždy užívejte přesně podle pokynů svého lékaře. Obvyklé intervaly užívání (podle obsahu účinné látky v tabletě): každých 8 hodin nebo každých 6 hodin Přípravek se obvykle užívá 10 dní nebo ještě dalších 48-72 hodin po vymizení příznaků infekce a poklesu teploty. O ukončení léčby rozhoduje vždy lékař.

z příbalového letáku - možné nežádoucí účinky penicilínu: Často: (u více než 1 ze 100 pacientů, ale méně jako u 1 pacienta z 10 pacientů): vyrážka, kopřivka, svědění, alergické reakce, nevolnost, zvracení, průjem (hlavně po podání vysokých dávek penicilinu, potíže většinou vymizí po skončení léčby) Vzácně: (u více než 1 z 10000 pacientů, ale méně jako u 1 pacienta z 1000 pacientů): anafylaktický šok (vystupňovaná alergická reakce), zvýšená hodnota draslíku v krvi (hlavně při užívání vysokých dávek) uskladnění: nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti uchovávejte při teplotě do 25 °C, v původním obalu, aby byl přípravek chráněn před vlhkostí.

Úkol 4: Shrnutí učiva Léčivo je léčivá ….. určená k příznivému ovlivňování …… lidí nebo zvířat. Každý lék obsahuje ……. (účinnou) látku, která způsobuje léčivý účinek. Kromě toho obsahují léky ……. látky, které zvětšují ….. léku, zlepšují jeho … a usnadňují jeho vstřebávání. Léčivá látka s pomocnými látkami vytváří léčivý ……… . Léčivý přípravek v určité lékové formě nazýváme … . Léčivý přípravek mívá různou podobu, které říkáme léková …..: tablety, ……., injekce, ….., čípky, …. aj.

Kontrola úkolu 4 Léčivo je léčivá látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Každý lék obsahuje léčivou (účinnou) látku, která způsobuje léčivý účinek. Kromě toho obsahují léky pomocné látky, které zvětšují objem léku, zlepšují jeho chuť a usnadňují jeho vstřebávání. Léčivá látka s pomocnými látkami vytváří léčivý přípravek. Léčivý přípravek v určité lékové formě nazýváme lék. Léčivý přípravek mívá různou podobu, které říkáme léková forma: tablety, tobolky, injekce, kapky, čípky, mast aj.

Zdroje obrázků: [cit. 2010-02-08] Obrázek 1: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VariousPills.jpg>. Obrázek 2: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AspirineV.png>. Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Talcum_Powder.JPEG>. Obrázek 4: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FlattenedRoundPills.jpg>. Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aspirine.jpg>. Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Suppositories_three_different_sizes_2.jpg>. Obrázek 7: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:C%C3%A1psulas.jpg>. Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ointments.jpg>. Obrázek 10: Dostupný pod licencí public domain na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vaccination_of_girl.jpg>. Obrázek 11: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gradaxin.jpg>.