ČESKÝ TRH S ELEKTŘINOU BUDE OD PLNĚ LIBERALIZOVÁN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
AGENDA Současný stav elektroenergetiky Evropská energetická politika
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
TRŽNÍ A LEGISLATIVNÍM PROSTŘEDÍ OVLIVŇUJE STRATEGII SKUPINY ČEZ
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) Dr
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
CYGNI SOFTWARE, spol s r.o Opletalova 23, Praha 1 O společnosti Partnerské společnosti Zaměření na IT v energetice.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Alan Svoboda, ředitel divize Obchod, ČEZ, a. s. 15. září 2005 PRVNÍ ZKUŠENOSTI ZE VSTUPU ČESKÉ REPUBLIKY DO EU – DOPADY NA NAŠI ENERGETIKU A PRŮMYSL Alan Svoboda, ředitel divize Obchod, ČEZ, a. s. 15. září 2005

ČESKÝ TRH S ELEKTŘINOU BUDE OD 1.1.2006 PLNĚ LIBERALIZOVÁN PRG-ZPD008-20041008-11373P1C ČESKÝ TRH S ELEKTŘINOU BUDE OD 1.1.2006 PLNĚ LIBERALIZOVÁN Příprava <2002 První fáze liberalizace 2002-04 Dokončení liberalizace 2005-07 Plně liberalizovaný trh >2007 rozdělení sektoru na výrobu, přenos a distribuci vstup zahraničních investorů (IPP’s a REAS) příprava legislativního rámce a regulatorních orgánů (ERÚ, OTE) deregulace trhu výroby elektřiny (importy/exporty) deregulace zákazníků s průběhovým měřením úpravy legislativy unbundling distribuce a obchodu deregulace zbývajících zákazníků vytvořit konkurenční prostředí s tlakem na náklady/ceny a kvalitu služeb zajistit dlouhodobou stabilitu, průhlednost a funkčnost trhu Cíl

LIBERALIZACE PŘINESE VÝHODY VŠEM ZÁKAZNÍKŮM, ALE JE NUTNÉ SLEDOVAT RIZIKO NESERIÓZNÍCH DODAVATELŮ Postup liberalizace českého trhu Výhody liberalizace – nižší náklady, lepší služby možnost volby dodavatele vede ke vzniku dodavatelů s nižšími náklady obsluhy, s širší nabídkou produktů šitých na míru, se vstřícnějším prodejním přístupem a s rychlejší a komfortnější zákaznickou obsluhou všichni, včetně domácností všichni, mimo domácností Rizika liberalizace – nekalá konkurence zákazníci s průběhovým měřením, mimo domácností nesolidní obchodníci nabízí elektřinu nekrytou dodávkami falešní zprostředkovatelé nabízejí slevy bez dohody s dodavateli agenti nabízí zákazníkům dodávku ve sdružení s jinými, smlouvy však nedojednají zákazníci se spotřebou >9 GWh/rok všichni z VVN zákazníci se spotřebou >40 GWh/rok 2002 2003 2004 2005 2006 zdroj: MPO; ČEZ, a. s.

ČR NABÍZÍ NEJLEVNĚJŠÍ CENU V REGIONU PRG-ZPD008-20041008-11373P1C ČR NABÍZÍ NEJLEVNĚJŠÍ CENU V REGIONU Velkoobchodní cena elektřiny 2005, základní pásmo, EUR/MWh +72% Exportní trhy Importní trhy +22% +18% +18% +15% +10% Polsko Německo Slovensko Rakousko Maďarsko ČR Slovensko Polsko Německo Rakousko Maďarsko Itálie Zdroj: ČEZ, a. s.

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C CENY NA ZAHRANIČNÍCH TRZÍCH VÝZNAMNĚ ROSTOU DÍKY ROSTOUCÍ SPOTŘEBĚ A NEJISTOTĚ DODÁVEK Vývoj spotových cen elektřiny na německé burze EEX (základní pásmo) EUR/MWh Vývoj forwardových cen elektřiny pro rok 2006 na německé burze EEX (základní pásmo) EUR/MWh 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 4.1.2005 18.1.2005 1.2.2005 15.2.2005 1.3.2005 15.3.2005 29.3.2005 12.4.2005 26.4.2005 10.5.2005 24.5.2005 7.6.2005 21.6.2005 5.7.2005 19.7.2005 31 33 35 37 39 41 43 45 47 4.1.2005 18.1.2005 1.2.2005 15.2.2005 1.3.2005 15.3.2005 29.3.2005 12.4.2005 26.4.2005 10.5.2005 24.5.2005 7.6.2005 21.6.2005 5.7.2005 19.7.2005 zdroj: EEX

CENOVÝ ROZDÍL MEZI ČR A ZAHRANIČÍM SE STÁLE ZVĚTŠUJE PRG-ZPD008-20041008-11373P1C CENOVÝ ROZDÍL MEZI ČR A ZAHRANIČÍM SE STÁLE ZVĚTŠUJE Velkoobchodní ceny elektřiny 2000 index 260 +29% EEX Forward 2006 44 EUR/MWh 240 220 200 180 160 +15% ČR 2006 35 EUR/MWh 140 120 +11% 100 80 60 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 zdroj: ČEZ, EEX

DOMÁCÍ A EXPORTNÍ CENY SE PŘIBLIŽUJÍ CENOVÝM ÚROVNÍM V ZAHRANIČÍ PRG-ZPD008-20041008-11373P1C DOMÁCÍ A EXPORTNÍ CENY SE PŘIBLIŽUJÍ CENOVÝM ÚROVNÍM V ZAHRANIČÍ Velkoobchodní cena v Německu 43 Čistá exportní cena 35 Domácí roční velkoobchodní ceny EUR/MWh* Poplatky za přenos 24,5 24,8 27,1 30,2 35,0 2002 2003 2004 2005 2006 forwardové ceny Změna ceny procenta 1,5% 9,1% 11,3% 15,1% 34,5 43,0 29,9 21,7 24,7 6,5 ? Exportní ceny EUR/MWh 4,2 2,6 2,7 19,1 22,0 25,7 28,0 ? 2002 2003 2004 2005 2006 forwardové ceny Změna ceny procenta 15,2% 17,0% 8,8% ? * kurs CZK/EUR = 30 zdroj: ČEZ, Eurostat

EMISNÍ POVOLENKY UMOŽŇUJÍ ČEZ ZAJISTIT EXPORT PRG-ZPD008-20041008-11373P1C EMISNÍ POVOLENKY UMOŽŇUJÍ ČEZ ZAJISTIT EXPORT Cena elektřiny*** Cena emisních povolenek Elektřina EUR/MWh CO2 EUR/t EUR/MWh 48 35 46 Cena emisních povolenek** Exportní marže Minimální marže 30 44 42 25 40 Přes-hraniční poplatky 38 20 36 Celkové variabilní náklady 15 34 Variabilní náklady* 32 10 30 28 5 Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec * uhelné elektrárny ** výroba 1 MWh v uhelné elektrárně má za následek uvolnění 1,04 tuny CO2 *** 2006 baseload obchodováno na německé burze EEX zdroj: ČEZ, EEX

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C V BUDOUCNOSTI BUDE ČEZ TĚŽIT Z ROSTOUCÍ POPTÁVKY A NUCENÉHO UZAVÍRÁNÍ DOSLUHUJÍCÍCH ZDROJŮ Předpokládané snížení kapacity ve střední Evropě do roku 2010 instalovaná kapacita, MW Spotřeba elektřiny v České republice TWh postupné uzavírání jaderných elektráren (Bohunice V1) – ekologické důvody Slovensko 1. polovina 2005 +2,2% 2-3% Polsko ekologické důvody 1 000-2 000 +2,9% +2,0% -0,2% dosluhující zdroje/ ekologické důvody +2,9% Maďarsko Česká republika ČEZ, IPPs Centrel změna v letech 2004-08 + 8 TWh – 4 TWh rychlé snížení přebytečné kapacity v regionu menší tlak na exportní diagramy do Německa/Rakouska sbližování cen směrem k cenové úrovni jednotné v celé střední Evropě zdroj: Europrog, ERÚ, ČEZ

IMPORTY DO ČR MOHOU VZRŮST Z 10% DOMÁCÍ POPTÁVKY AŽ NA 51% 2005, TWh, odhad Celková obchodní kapacita Německo Polsko Využívaná kapacita žádné překážky pro přeshraniční přenosy ČR je jediná země v EU, kde na všech hranicích byla zavedena tržní pravidla pro přidělování přeshraničních kapacit 9,8 3,6 0,3 5,3 10,0 2,7 7,6 0,1 Slovensko Rakousko odhad celkového importu do ČR v roce 2005 je 6,7 TWh (tj. 10% spotřeby v ČR) dostupná kapacita pro import do ČR je 33 TWh (tj. 51% spotřeby v ČR) zahraniční výrobci příliš neexportují do ČR, protože prodávají za podstatně vyšší ceny na domácích trzích * obchodní toky zdroj: EGÚ; ERÚ; ČEPS

NA VELKOOBCHODNÍM TRHU JIŽ PŮSOBÍ ŘADA OBCHODNÍKŮ RŮZNÝCH TYPŮ Typ obchodníka Příklad Počet Distributoři E.ON ČR, PRE EdF, RWE, E.ON SRN, Sempra Entrade, Lumius, MoravaChem Czech-Karbon, CzechCoal, Norske Skog, Moravia Energo Slovenské elektrárne, Opatovice, Dalkia, Energotrans, ECKG ~10* ~25 ~50 ~10 Zahraniční obchodníci Celkem ~150 registrovaných obchodníků v ČR s elektřinou Domácí obchodníci Velcí odběratelé/ obchodníci Výrobci/ obchodníci * včetně ČEZ a lokálních distributorů zdroj: MPO; ČEZ, a. s.

NOVÝM PRODUKTEM NA ČESKÉM VELKOOBCHODNÍM TRHU JE VIRTUÁLNÍ ELEKTRÁRNA NABÍZENÁ SKUPINOU ČEZ Základní údaje požadavek nabídnout VE ve veřejné aukci stanoven antimonopolním úřadem jako jedna z podmínek pro integraci ČEZ + 5 REAS VE zajišťuje třetím stranám přístup k výrobní kapacitě ČEZ, včetně možnosti zadat tvar výrobního diagramu celková nabídka 400 MW (se snížením na 240 MW v letních měsících) rozdělena do 8 bloků po 50 MW minimální výkon představuje minimální odběr elektřiny v příslušném období tak, aby skutečné elektrárny neklesly pod technické minimum provozu Disponibilní kapacita bloku virtuální elektrárny MW Maximální výkon Minimální výkon 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Měsíce zdroj: ÚOHS; ČEZ, a. s.

VIRTUÁLNÍ ELEKTRÁRNA DÁLE ROZŠÍŘILA ALTERNATIVNÍ NABÍDKU NA VELKOOBCHODNÍM TRHU V ČR Otevření velko-obchodního trhu již v roce 2002 Velkoobchodní nabídka elektřiny v ČR 2006, TWh, odhad Celkem 81 téměř polovina české spotřeby může být pokryta ze zdrojů mimo ČEZ virtuální elektrárna zvýšila objem alternativní nabídky o 10% potenciál dalšího růstu podílu importu a nezávislých výrobců ČEZ Virtuální elektrárna Alternativní nabídka (38%) Importy do ČR 48% Nezávislí výrobci ČR zdroj: EGÚ; ERÚ; ČEPS

Rozpětí úspěšných nabídek VÝSLEDNÉ CENY Z AUKCE INDIKUJÍ OČEKÁVÁNÍ TRHU PRO MEZIROČNÍ RŮST VELKOOBCHODNÍ CENY ELEKTŘINY V ROZPĚTÍ 14,6-15,1% Hlavní výsledky aukce počet úspěšných zájemců cena v intervalu aukce ukončena v prvním kole 4 ze 16 6 438,6 až 6 477,3 tis. Kč/MW/rok Ceny energie z virtuální elektrárny +14,6% +15,1% dosažená průměrná cena představuje meziroční zdražení o 14,82% Cenová úroveň 2005* Min. Max. Rozpětí úspěšných nabídek * cena dle standardních produktů na příslušný diagram virtuální elektrárny zdroj: ČEZ, a. s.

KOMPLETNÍ NABÍDKA PRODUKTŮ DUHOVÉ ENERGIE Rozložení ročních a kvartálních produktů v průběhu týdne Rozložení měsíčních produktů v průběhu týdne Špička 8-20 Špička 8-20 Kvartální špička 8-20 M denní blok 6-22 R denní blok 6-22 Měsíční pracovní dny 0-24 Roční pracovní dny 0-24 Víkendové pásmo 0-24 Víkendové pásmo 0-24 Měsíční pásmo 0-24 Kvartální pásmo 0-24 Offpeak 0-8 a 20-24 Roční pásmo 0-24 Offpeak 0-8 a 20-24 pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota neděle pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota neděle zdroj: ČEZ, a. s.

PRG-ZPD008-20041008-11373P1C NOVĚ VZNIKAJÍCÍ SPOLEČNOSTI ZAJISTÍ JEDNOTNÝ PŘÍSTUP K ZÁKAZNÍKŮM V REGIONECH ČEZ Prodej ČEZ Distribuce … je smluvním partnerem pro všechny zákazníky Skupiny ČEZ řídí prodej koncovým zákazníkům vystupuje jako nezávislý obchodník s elektřinou plánování a rozvoj sítě NN přípojky dokumentace poruchová služba provoz a údržba sítě ČEZ Zákaznické služby ČEZ Měření ČEZ Data zákaznické služby pro prodej i distribuci získávání zákazníků back office (fakturace, platby) elektroměrová služba odečty elektroměrů informační systémy IT infrastruktura e-business help desk naplnění požadavku EU na unbundling (oddělení výroby a distribuce elektrické energie) koncentrace služeb a funkcí v rámci Skupiny ČEZ reorganizace distribuce z regionálního na procesní uspořádání sjednocení prodeje a příprava na plnou liberalizaci trhu domácností optimalizace produktového portfolia dceřiných společností

SKUPINA ČEZ VYTVOŘILA SPOLEČNOST ČEZ PRODEJ, ABY VYHOVĚLA POŽADAVKŮM UNBUNDLINGU ČEZ, a. s. Prodej Prodej SČE, a.s. STE, a.s. Nákup/ prodej SME, a.s. Nákup/ prodej Nákup/ prodej VČE, a.s. Nákup/ prodej ZČE, a.s. Nákup/ prodej Nákup Distribuce Distribuce Distribuce Distribuce Distribuce ČEZ Distribuce ČEZ, a. s. (trading) ČEZ odpovídá na výzvu liberalizace unbundlingem REAS a vytvořením společnosti Prodej ČEZ, což umožní zlepšit kvalitu, rychlost a flexibilitu při obsluze zákazníků snížit náklady na obsluhu naplnit požadavky unbundlingu distribuce od ostatních činností ČEZ Prodej bude nakupovat elektřinu od tradingu ČEZ a.s., za stejných podmínek jako ostatní dodavatelé elektřiny zdroj: ČEZ, a. s.