Rizikové faktory a zdraví Okruh témat pro informační leták.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hra riskuj pro opakování znalostí.
Advertisements

Otázky z fyziologie – přednášky
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Žlázy s vnitřní sekrecí
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
11 orgánových soustav Soustava kosterní, svalová, oběhová, dýchací, trávicí, kožní, vylučovací, pohlavní, endokrinní, nervová, smyslová.
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník. VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů

Obvodová nervová soustava
Mozek. Mozek dutina lební 1500g reflexy (svaly obličeje, slinné žlázy) integrace a koordinace aktivit celého těla zvětšení nervové trubice v hlavovém.
Centrální nervová soustava- mozek
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Hormonální řízení.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
(C) Mgr. Martin Šmíd Obecná funkce vylučovací soustavy.
Centrální nervový systém
Žlázy s vnitřní sekrecí
Řízení organismu Filip Bordovský.
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Homeostáza a termoregulace
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Oběhová soustava- srdce
Nervová soustava.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Co víme o lidském těle? Předmět: Předmět: Přírodopis Ročník: Ročník: devátý Klíčová slova: Klíčová slova: kost, sval, krev, hormon, vitamin Autor: Autor:
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Hormonální soustava.
Soustavy orgánů - opakování
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Doc. MUDr. Eva Kohlíková, CSc.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Srdce a jeho funkce v těle by: Jaroslav Nosek čerpáno ze stránek:
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
NERVOVÁ SOUSTAVA.
VY_32_INOVACE_PŘČL.12 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
SAVCI Výživa mateřské mléko Stálá tělní teplota VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.04 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
MOZEK A NERVOVÁ SOUSTAVA
Nervová soustava II. – PNS, mícha
Základní stavba lidského těla
Stavba těla savců.
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
NERVOVÁ SOUSTAVA III Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_18_28_Hormonální soustava
Název: VY_32_INOVACE_02_Mozek Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice
Žlázy s vnitřní sekrecí
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Žlázy s vnitřní sekrecí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Transkript prezentace:

Rizikové faktory a zdraví Okruh témat pro informační leták

Alkohol Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie Fyziologie jater, mozková kůra, mozeček Uložení jater, jejich části a struktura. CNS - mozeček

Drogy Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie Limbický systém, termoregulace Kůže, potní žlázy, limbický systém

Kouření Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie Fyziologie dýchání, kardiovaskulární systém, řízení krevního tlaku Horní cesty dýchací, hranice plic a pleury. Srdce projekce, poslech

Nedostatek pohybu Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie Fyziologie kostí a svalů, význam vápníku v těle, řízení kalcémie Pohybový systém. Kosti, klouby, svaly – obecně, uvést příklady.

Výživa, obezita, diety Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie GIT, bazální metabolismus, význam vitamínů a minerálů, zásady správné výživy Trávicí soustava, projekce orgánů, cévní zásobení.

Stres Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie Hormony nadledvin, hypofyzární hormony, autonomní NS, kardiovaskulární systém Uložení nadledvin, hypofýzy, přehled sympatiku a parasympatiku.

Nedostatek spánku Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie CNS, řízení spánku a bdění, mediátory nervového přenosu CNS – korová centra, telencephalon, gyrifikace

Doping Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie přehled steroidních hormonů, krev, erytropoetin Cirkulace krve, tepny, žíly, míza, slezina.

Směnný provoz, Časová změna Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie Funkce hypotalamu, biologické rytmy CNS – členění Mezimozek – členění

Nadměrný hluk, světelný smog Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie Senzorické systémy, sluch, zrak Sluchové ústrojí + dráha Zrakové ústrojí + dráha

Kvalita ovzduší Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie Dýchání, imunitaDýchací soustava, dutina hrudní, mediastinum

Kvalita vody Okruh otázek z fyziologieOkruh otázek z anatomie Fyziologie ledvin, hospodaření s vodou Stavba ledvin Vývodní cesty močové