Úvod do Speciální pedagogiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Kariérové poradenství
Dům dětí a mládeže Valašské Klobouky, okres Zlín.
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Velká Británie.
Různé role zástupce ředitele školy
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Vznik Paralympiád Paralympijské hry - historie
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Brno, Mgr. Libor Mikulášek
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
„Adapted physical activity“
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Individuální vzdělávací plán
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
 Paralympijské hry (zkráceně také para(o)lympiáda) jsou vícesportovní událostí určenou pro sportovce s trvalým tělesným, mentálním a senzorickým zdravotním.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
TV jako součást výchovných systémů v historii  Antika – Atény vers. Sparta  Středověk – pokles zájmu o TK, především šlechta: 7 rytířských ctností –
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
9. Tvorba individuálního plánu
Organizace předškolního vzdělávání
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
9. Tvorba individuálního plánu
PHmax ve středním vzdělávání
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Sport zdravotně postižených MUDr.Kateřina Kapounková
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Úvod do Speciální pedagogiky

Život osob s postižením v minulosti Ve starověkém Řecku byla veškerá léčba pod vlivem náboženství. Léčba, včetně léčby tělesných či mentálních postižení probíhala např. v „Asklépionech“ (podle boha lékařství Asklépia). Základní léčebná technika – Letargie (polospánek)

Život osob s postižením v minulosti Mnoho jedinců s viditelným postižením nebo mentálním postižením bylo prohlašováno za posedlé ďáblem, nebo mající ďáblovo znamení. Upalování tak bylo běžnou praktikou i na území dnešní České republiky.

Život osob s postižením v minulosti V Brně byl zřízen první „Azyl“ v roce 1582. Duševně nemocní a mentálně postižení byli Vystavování v klecích pro pobavení obyvatelstva.

Život osob s postižením v minulosti Obraz Hieronima Bosche „Loď bláznů.“ Nikoli pouze autorova představa, ale realita jedinců s postižením v období renesance.

Život osob s postižením v minulosti Proslavená Vídeňská „Narrenturm,“ neboli Věž bláznů, kde byli „léčení“ zejména jedinci s duševním onemocněním.

Život osob s postižením v minulosti V období osvícenství byly po celé Evropě zakládány nebo přebudovávány velké internační instituce pro osoby s postižením Azyl Svaté Kateřiny založen v Praze v roce 1822 pro 260 klientů.

Život osob s postižením v minulosti V období od roku 1938 do 1989 se totalitní režimy snaží jedince s postižením zcela eliminovat nebo alespoň přesvědčit většinu společnosti o jejich neexistenci. Představa „zdravé,“ „normální“ společnosti.

Život osob s postižením v minulosti Segregace Speciální školy („Zvláštní,“ „Pomocné“) Nevzdělavatelnost Lékařská péče Ústavní léčba a výchova

Počátek Integračních/Inkluzivních tendencí V 50. letech 20. stol. ve Skandinávii V 60. letech 20. století v USA Po roce 1989 v ČR Zařazení osob s postižením do běžné společnosti Nevyčleňování Právo na vzdělání § 33 Listiny základních práv a svobod Pracovní uplatnění

Filozofický základ; tedy proč integrace? Normalizace Filozofický základ speciální pedagogiky, který zdůrazňuje, že každý člověk, i s těžkým postižením, by měl být vzděláván a žít v prostředí, které se co nejvíce blíží normálnímu životu (v co možná nejméně restriktivním prostředí).

V minulosti užívané termíny Pedopatologie Nápravná pedagogika Léčebná pedagogika Korekční pedagogika Defektologie Zvláštní péče Pedagogika handicapovaných dětí Speciální pedagogika defektologická Speciální pedagogika – v ČR užíváno od roku 1973, kdy toto označení použil Miloš Sovák

V minulosti užívané termíny Defektní děti (název učebnice) Nenormální děti (název spisu, Alfred Binet) Úchylná mládež (název časopisu vycházejícího v letech 1924 – 36) Mládež mravně vadná Slepci Hluchoněmí Mrzáci Děti tupé, hloupé a vzpurné (poslední šestá skupina dětí rozdělených dle duševních schopností, J.A.Komenský, Didaktika velká) Kretenizmus, debilita, imbecilita, idiocie, slabomyslnost Postižený Handicapovaný

Paralympijské hnutí V roce 1948 Sir Ludwig Guttmann v rehabilitačním zařízení anglického města Stoke Mandeville zorganizoval závody pro veterány 2.světové války se zraněním páteře. O čtyři roky později se těchto her zúčastnili sportovci z Holandska a podpořili tak vznik hnutí dnes označovaného jako paralympijské. Jeho myšlenka se poprvé uskutečnila v r. 1960, necelé dva měsíce po skončení OH v Římě. Historicky se tedy uskutečnily I. Paralympijské hry.

Letní paralympijské sporty Lukostřelba Atletika Boccia Cyklistika Jízda na koni Fotbal (5-a-side) Fotbal (7-a-side) Goalball Judo Powerlifting Veslování Vodáctví Střelba Plavání Stolní tenis Volejbal (sezení) Basketball (vozíčkáři) Šerm (vozíčkáři) Rugby (vozíčkáři) Tenis (vozíčkáři)

Boccia Cílem hry je umístit míčky své barvy co nejblíže bílému (cílovému) míčku Boccia jako sportovní disciplína je určena především sportovcům z řad jedinců s dětskou mozkovou obrnou, traumatickým poškozením mozku  či  po mozkové mrtvici, popřípadě i pro jiná postižení s těžkými pohybovými dysfunkcemi končetin.

Goalball

Powerlifting

Rugby (vozíčkáři)

Zimní paralympijské sporty Alpské lyžování Hokej Severské lyžování Biatlon Cross-country lyžování Curling (vozíčkáři)

Základní právní dokumenty týkajících se žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) §16

Výkon ústavní a ochranné a preventivně výchovné péče Zákon č. 109/2002 Sb. Výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních Preventivně výchovná péče ve školských zařízeních

Vyhláška o základním vzdělávání č. 48/2005 Sb. Vyhlášku o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky Přípravné třídy §7 - počet žáků max. 15. Obsah vzdělávání se řídí RVP pro předškolní vzdělávání . Je součástí školního vzdělávacího programu. Časový rozsah vzdělávání je určen počtem vyučovacích hodin stanovených RVP ZV pro 1. ročník

Vyhláška č. 73/2005 Sb. Vyhláška č. 73 ze dne 9. února 2005 o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných

Vyhláška č. 73/2005 Sb. Cílem speciálního vzdělávání žáků je dosažení nejvyššího možného stupně vzdělání a zvýšení kvality jejich života Speciální vzdělávání se poskytuje žákům se speciálními vzdělávacími potřebami diagnostikovanými školským poradenským zařízením Rozsah potřeb a jejich závažnost opravňuje žáky do režimu speciálního vzdělávání

Vyhláška č. 73/2005 Sb. Speciální vzdělávání žáků se zdravotním postižením je zajišťováno: Formou individuální integrace Formou skupinové integrace Ve škole speciální (samostatně zřízené pro žáky se zdravotním postižením) Kombinací forem

Vyhláška č. 72 ze dne 9. února 2005 o poskytování poradenských služeb ve školách a školských zařízeních

Školská poradenská zařízení §3 Typy školských zařízení Pedagogicko-psychologická poradna Speciálně pedagogické centrum Středisko výchovné péče

Školní poradenská pracoviště Výchovní poradci Školní psychologové Školní speciální pedagogové Školní metodici prevence