TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS PowerPoint a možnosti využití
Advertisements

Prezentace pro kurz INFORMATIKA
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
VY_32_INOVACE_59_Zoner_Callisto4_I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání • Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Buňka – typy buněk, formát buňky
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Výpočetní technika Akademický rok 2013/2014 Letní semestr Novák Petr
European Computer Driving Licence
Vzhled prezentace - šablony
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
IT Začátečníci Modul 5 MS POWERPOINT.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Prezentační manažer Kapitola 3.0 (Úvodní práce v programu)
Power Point– pracujeme se snímky
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
Prezentace v Powerpointu
postup tvorby prezentace
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
TEXTOVÝ EDITOR.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Textový procesor (MS Word)
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba tabulek Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vkládání kreslených útvarů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Jak vytvořit prezentaci
Power Point– sestavujeme prezentaci
Zápatí a záhlaví, okraje stránky, číslování stránek
Excel– Zásady Ing. Bohumil Bareš.
Power Point– popis prostředí
INFORMATIKA 7 Úpravy obrázků v MS WORD III2 - I7- 18.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE III. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ MS POWERPOINT
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy Navigace.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.14 Téma: PowerPoint Číslo.
Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy Navigace.
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
Nástroj pro prezentace
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
PREZENTACE JAK NA TO?.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 4.
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Corel DRAW Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
CorelDRAW – vizitka (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Snímek 1 PowerPoint2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft PowerPoint 2016 – 1. část
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Nástroj pro prezentace
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 4– POWERPOINT – PRÁCE S TEXTEM Název školy:
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_11_16_PowerPoint.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Práce se snímky Tvorba nového snímku Při vytvoření nové prezentace je automaticky vytvořen i první snímek celé prezentace. Zde se nejčastěji rozmístí textová pole a dáváte tím na vědomí posluchačům téma prezentace a nejčastěji i jméno přednášejícího. Vkládání snímku: klávesovou zkratkou [CTRL]+[M] v nabídce Vložit - Nový snímek tlačítkem Vložit nový snímek v panelu nástrojů Formát

Práce se snímky Rozložení snímku Rozvržením snímku definujete, jaké typy objektů na něm budou (text, obrázky, seznamy, videosekvence, grafy, tabulky atp.). Nejčastěji se rozvržení definuje ihned po vytvoření nového snímku, ovšem máte možnost rozvržení kdykoli změnit v nabídce Formát - Rozložení snímku.

Práce se snímky Mřížka a vodítka Jsou to pomocné čáry určené zejména pro sjednocení jednotlivých objektů na snímcích. Velmi populární jsou u vektorových grafických editorů (tzv. Vodicí linky), kde se využívá tzv. magnetického efektu, což je schopnost vodicí linky přitahovat objekty, které se k lince přiblíží. Vodítka se zapínají v nabídce Zobrazit – Mřížka a vodítka, čímž se umístí na snímek jedno vodítko vodorovné a jedno svislé. Tažením myší je možné změnit jejich polohu, přičemž se při tažení zobrazuje u kurzoru vzdálenost od středu snímku (horizontálně popřípadě vertikálně).

Práce se snímky Změna pořadí snímku Pořadí lze měnit přetažením myší v režimu Rozvržení snímků nebo Zobrazení osnovy. Kopírování snímku Kopii snímku oceníte např. v situaci, kdy potřebujete mít některý snímek s rozložením jednotlivých objektů stejný, jako snímek vzorový. Kopírovat je možné s využitím schránky (clipboardu), pomocí kontextové nabídky v režimu Rozložení snímků nebo Zobrazení osnovy. Pohodlné je též pořídit duplikát snímku pomocí nabídky Úpravy - Duplikovat nebo klávesové zkratky [CTRL]+[D] při označeném snímku v režimu Řazení snímků nebo Zobrazení osnovy.

Práce se snímky Velikost a orientace snímků Nastavení velikosti, orientace či poznámek u snímků lze provést v nabídce Soubor - Vzhled stránky. Barevná schémata a obrázky na pozadí snímků Každý uživatel má možnost využít buď přednastavených šablon návrhu či konkrétních barevných schémat, ovšem má možnost též barvu pozadí nastavit sám. Nabídka Formát nabízí položku Pozadí, kterou je možné též vyvolat pomocí pravého tlačítka myši na pozadí konkrétního snímku. Dialogové okno Pozadí též umožňuje výběr tzv. Vzhledů výplně, čímž je možné aplikovat na pozadí barevné přechody, texturovou či vzorkovou výplň, popřípadě umístit na pozadí snímku obrázek. Pozadí je možné navrhovat jak pro jednotlivé snímky, tak i pro celou prezentaci.

Práce se snímky Přechod mezi snímky Je to efekt, který zajistí netradiční přechod na následující snímek. Přechody se nastavují buď pravým tlačítkem myši v oblasti snímku a volbou Přechod snímku nebo pomocí nabídky Prezentace - Přechod snímku. Odstranění snímku Snímky lze odstraňovat v režimu Řazení snímků nebo Zobrazení osnovy, pravým tlačítkem myši, klávesou Delete nebo pomocí nabídky Úpravy - Odstranit snímek. PowerPoint také nabízí možnost ponechání snímku v prezentaci, ovšem při přehrávání bude vynechán. Takovýto snímek můžete v nabídce Prezentace - Skrýt snímek uzamknout, aby nebyl do prezentace zahrnut.

Práce s textem v MS PowerPoint Pro práci s textem je důležité mít vytvořená textová pole, do kterých se text vkládá. Textové pole se vytváří v nabídce Vložit - Textové pole nebo pomocí tlačítka Textové pole, které je součástí panelu nástrojů Kreslení. Tažením myší se určí umístění a šířka textového pole, do kterého je možné ihned po vytvoření psát. Změna velikosti textového pole se provádí označením textového pole (kliknutím uvnitř textového pole) a poté tažením myší za jedno z osmi oušek umístěných v rozích a uprostřed hran textového pole. Jistě jste ale zpozorovali, že je u textového pole ještě jedno ouško, které je odlišeno barevně. Toho se používá pro otáčení s textovým polem.

Práce s textem v MS PowerPoint Velikost i pozici textového pole lze též nastavovat přesně zadáním konkrétních hodnot, což se provádí označením příslušného pole a volbou v nabídce Formát - Textového pole na záložkách Velikost nebo Umístění. Při nastavování formátu textového pole je též možné definovat na záložce Textové pole kotvicí bod textu, vnitřní okraje, zalamování textu atp. Při formátování textu lze postupovat stejně, jako například v textovém editoru, tzn. nejprve označit to, co budete formátovat, a poté je možné s formátováním začít. PowerPoint umožňuje formátovat text i v celých textových polích.

Vkládání obrázků v MS Powerpoint Do námi navržené prezentace v aplikaci MS PowerPoint lze vložit nejrůznější obrázky. Vkládat obrázky můžeme pomocí nabídky Vložit – Obrázek. Dle menu, které se nám po této volbě (Vložit – Obrázek) zobrazí, můžeme vkládat i jiné objekty, než vlastní obrázky. Obrázek Klipart - umožňuje vložit obrázek z galerie médií do snímku. (Galerie médií – Kolekce sady Office). Ze souboru - umožňuje vložit obrázek ze složek či souborů osahujících námi uložené obrázky. Organizační diagram - umožňuje vložit do snímku organizační diagram a dále ho upravovat. Automatické tvary - umožňuje vložit do snímku nejrůznější obrazce a dále tyto obrazce upravovat. WordArt - umožňuje vložit do snímku pomocí galerie WordArtu nejrůznější tvary a barevná schémata písma.

Ukládání prezentace PowerPoint využívá svého vlastního formátu pro ukládání hotové prezentace, ovšem umožňuje i konverzi do jiných formátů, jako jsou grafické formáty GIF, JPG, PNG, TIFF, textové RTF atp. Kromě těchto základních možností uložení prezentace se nabízí i možnost převodu do podoby WWW stránky pro prostředí internetu (nebo intranetu). Toto jsou základní možnosti pro ukládání dat v PowerPointu. Uložení prezentace provedete v nabídce Soubor - Uložit případně stejnojmenným tlačítkem v panelu nástrojů Standardní.

Děkuji vám za pozornost