Vzdělání z hlediska teorie statků, postavení a význam vzdělaní ve VS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Chování spotřebitele a formování poptávky
Mikroekonomie I Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka
Poptávka na trhu zboží a služeb
Mimoprodukční funkce lesa
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.
Mikroekonomie I Užitek spotřebitele a odvození poptávky Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
THEME 3 Public Goods Public Goods Classification
Veřejné statky - ekonomické specifikum a charakteristika veřejných statků - typologie veřejných statků - efektivní zabezpečení veřejných statků v podmínkách.
THEME 3 Public Goods Public Goods Classification
Mikroekonomie I Volné zdroje, volné statky a veřejné statky
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
3 EFEKTIVNOST TRHU.
3 EFEKTIVNOST TRHU. Základy ekonomie Koordinace ekonomiky 1. příkaz – CPE: centrální plán, státní vlastnictví, vertikální struktura 2. trh – TE:
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Vládní neziskové organizace
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Typ statkuČistý veřejný Smíšený st., Vlastnosti jak veřejného tak soukromého statku St. pod ochranou Čistý soukromý Kdo získává?Všichni členové spol. Spotřebitelé.
Teorie statků Ekonomický statek – zboží nebo služba soukromého nebo veřejného charakteru.
Tržní selhání. Co znamená, když se řekne tržní selhání: Institucionální selhání, které lze připsat –charakteru jistých zdrojů nebo –selhání vlády.
Poptávka na trhu zboží a služeb Ing. Vojtěch Jindra
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
MARKETINGOVÝ MIX.
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
V. Tržní rovnováha a tržní selhání Přehled témat
14B. Veřejné statky Osnova přednášky
Úvod do ekonomiky vzdělávání
Chudoba jako sociální problém
Mikro a makroekonomické aspekty tělesné kultury
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Vzdělávání jako veřejně poskytovaný statek
Příčiny existence veřejného sektoru
Vzdělání z hlediska teorie statků
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
TRH (tržní mechanismus)
Veřejné finance a veřejné statky
Základy veřejných financí
4 EKONOMIE VEŘEJNÉHO SEKTORU. Základy ekonomie „neviditelná ruka“ Adama Smithe vede k tomu, že lidí tím, že sledují své vlastní zájmy na trhu, maximalizují.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Obecná ekonomie 2.
Přejít na první stránku Copyright Aleš Olejniček Příčiny existence veřejného sektoru Má existence veřejného sektoru objektivní.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ STATKY.
Poskytování veřejných služeb
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Poptávka po zdravotní péči
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Vzdělání z hlediska teorie statků, postavení a význam vzdělaní ve VS V současné literatuře se často objevuje pojem veřejné statky, namísto pojmu kolektivní statky, který je překladem pojmu „public goods“. Dnes se budeme držet termínu kolektivní statky, který považujeme za pojmově čistější. Termín veřejné statky se dá pochopit dvojako: bud jako synonymum termínu kolektivní statek, anebo jako název pro statek poskytovaný státem (přesněji statek poskytovaný veřejně- za použití veřejných prostředků). Jak by Vám mělo byt jasné, ne každý veřejný statek musí byt poskytován státem a ne každý státem poskytovaný statek je kolektivní statek. Pro tuto terminologickou nečistotu budeme a odporúčame používat dva terminy- kolektivní statek (pojem vyjadřující ekonomikou podstatu statku) a netržní statek (pojem vyjadřující formu poskytování statku prostřednictvím státu). Existence kolektivních statků je jednou z klíčových příčin selhání trhového mechanismu, protože jejich dvě základní ekonomické vlastnosti nedělitelnost a nevyléčitelnost způsobují, že trhový mechanizmus v této situaci selhává, především proto, že nedokáže determinovat cenu kolektivních statků.

Tržní selhání Existence kolektivních statků Nedělitelnost Nevylučitelnost ze spotřeby Vyloučení je technicky nemožné Vyloučení je nevhodné – vysoké transakční náklady, politické rozhodnutí o povinné školní docházce

Tržní selhání Smíšené kolektivní statky - klasický př. vzdělávací a zdravotnické služby

Členění statků dle Browna a Jacksona (1990) Vyloučitelnost ze spotřeby nevylučitelnost ze spotřeby rivalita ve spotřebě čisté privativní statky - náklady na vyloučení jsou nízké - potraviny, obuv smíšené kolektivní statky - statky, kterých užitky jsou spotřebovávány kolektivně, ale může dojít k naplnění jejich kapacity - veřejný park, veřejná plováren nerivalita ve spotřebě soukromé statky spojené s externalitami - dopravný systém, očkování čisté kolektivní statky vysoké náklady spojené s vyloučením financované z daňových příjmů národní obrana Musgrave: graf soukromy statek, verejny statek

Hlavné znaky statků podle Bailey (1995) Typ statku čistý kolektivní smíšený kol. s externalitou statek pod ochranou čistý privátní statek Kdo získává? všichni členové spol. spotřebitelé a společnost individuální spotřebitelé vylučitelnost neplatičů technicky nemožná složitá až nemožná možná Možnost stanovení P nemožné možné Spotřebitelský výběr neexistuje určitá míra plná míra Vplyv spotřeby na S není ? x Kdo by měl platit (alokat. efektivnosti) daňový poplatník spotř. platí ceny - dotace spotř. platí ceny z daní spotřebitelé platí plná Na vztah mezi placením a spotřebou těsný plný kdo rozhoduje o Q výlučně stát regulovaný trh regul. trh výlučně trh

Charakteristiky smíšeného statku podle Bénarda (1989) vylučitelnost rivalita růst anebo pokles kvality v závislosti od růstu rozsahu spotřeby pozitívna externalita

Tržní selhání Existence externalit Negativní Pozitivní – pravděpodobněji nejklasičtější příklad je oblast poskytování vzdělávacích služeb (preventivní očkování)

Příklady soukromých a veřejných užitků plynoucích ze vzdělání Soukromé užitky rozvoj osobních vlastností a schopností zvětšení schopnosti vážit si a rozpoznávat široký rozsah kulturních a jiných hodnot větší pracovní příjmy lepší mobilita na pracovním trhu větší flexibilita při adaptaci na nové životní a pracovní podmínky Veřejné užitky - reprodukce základních demokratických a kulturních hodnot společnosti reprodukce LK jako podmínky dalšího ekonomického růstu -větší daně či příjmy veřejných rozpočtů nižší nezaměstnanost Často se přitom uvádí, že míra soukromých užitků se s rostoucím stupněm vzdělání zvyšuje, u míry společenských užitků je tomu naopak. rozlišování na individuální a společenské užitky se většinou také projevuje v míře financování vzdělání ze společenských a z individuálních zdrojů. Postavění vzdělání jako smíšeného veřejného statku je v ČR vyjádřeno také zákonnou formou. Rozhodující pro další zákonné úpravy je přitom základní zákon, Ústava ČR. Součástí Ústavy je od roku 1991 také Listina základních prav a svobod, která definuje základní práva v oblasti vzdělání.

Základní atributy vzdělávání účinnost vzdělávání- optimální množstvo vzdělaní, které bude maximalizovat čistý společenský užitek spravedlivost při poskytovaní vzdělávání- vyplývá z lidských práv, rovnosti příležitostí, zakotvené v Ústave ČR

Listina základních lidských práv a svobod Každý má právo na vzdělání. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon. Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopnosti občana a možnosti společnosti též na vysokých školách. Zřizovat jiné školy státní a vyučovat na nich lze jen za podmínek stanovených zákonem, na takových školách se může vzdělání poskytovat za úhradu. Zákon stanoví, za jakých podmínek mají občané při studiu právo na pomoc státu. Čl. 25: Občanům příslušejícím k národnostním a etnickým menšinám se za podmínek stanovených zákonem zaručuje též právo na vzdělání v jejich jazyku.

Minimální množství vzdělání zabezpečený přístup každého občana k minimálnímu množstvu vzdělání- povinná školní docházka považuje se za společenskou potřebu veřejný statek

Stanovení efektivní nabídky vzdělávání Nabídka vzdělávání je efektivní, když součet hraničních mír substituce všech spotřebitelů se rovná jejich hraniční míre transformace, teda HMS = HMT

Vzdělání jako veřejný statek Hledisko Kriteriální otázka Odpoveď (realita) Souvislosti Institucionální Jak je poskytované? Netržně (rezort školstva) Selhání trhu Ekonomické Jak je spotřebované? Občany, veřejností Veřejný statek Dostupnost užitku Komu je dostupný? Celé veřejnosti Veřejný statek (nerivalitní) Nabídka Jak se rozhoduje o jeho produkci? Politickým hlasovaním Veřejná volba Formy financování Jak je financované? Státní rozpočet Omezenost zdrojů

Proč má být vzdělávání poskytováno a financované veřejně? Čistý trh ve vzdělávaní není možný z důvodů: nedokonalosti kapitálového trhu neúplných informací existence externalit možnosti vzniku monopolu

Přínosy vzdělaní (užitky) zkoumáme ve dvou vztazích: 1. vztah mezního užitku jednotlivce k hraničním nákladům na jeho vzdělání 2. vztah mezního užitku společnosti k hraničním společenským nákladům na vzdělání

Alokace zdrojů pro rozvoj vzdělání investovat do každého vzdělávajícího se jedince stejnou sumu- rovnost vstupů na vzdělání investovat více prostředků do nadaných a talentovaných žáků a studentů investovat do vyrovnávajícího vzdělání (méně podporovat nadané žáky)