Amsterodamská smlouva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Advertisements

SZBP v 70.letech Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc..
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Historické milníky evropského práva
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Francouzská politika ,,prázdné židle‘‘a Lucemburský kompromis
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
KONVENT prosinci 2001 Evropská rada v Laekenu schválila tzv. „Laekenskou deklaraci“. Tento dokument otevřel diskusi o budoucnosti Evropské unie s ohledem.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
Evropská Unie.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Boj proti daňovým únikům – iniciativy ČR v EU 10. března 2015, IFA Praha
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská občanská iniciativa
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Institut ochránce práv dětí
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Severoatlantická aliance
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Amsterodamská smlouva

Základní fakta smlouva byla podepsána 2.10.1997 potřeba smluvně upravit nutné změny v rámci EU rozšiřovala a doplňovala Maastrichtskou smlouvu není považována za nositelku podstatných změn v EU

Cesta k nové smlouvě ER rozhodla o vytvoření pracovní skupiny za účelem přípravy nové smlouvy. Během roku 1995 se shromáždily materiály, které obsahovaly postoje jak institucí EU, tak členských států. Na základě analýzy těchto dokumentů, reflexní pracovní skupina systematizovala tyto informace ve své konečné zprávě na konci roku 1995. Správa obsahovala shrnutí rozdílů v postojích k možným reformám a také nastínila tři hlavní cíle.

Cesta k nové smlouvě 3 hlavní cíle: Sblížení EU a občanů Lepší fungování EU a příprava na rozšiřování Posílit pozici EU na mezinárodním poli

Cesta k nové smlouvě V roce 1996 byla zahájena mezivládní konference, která měla za úkol jednat ve smyslu 3 hlavních cílů. Odpovědný pracovní orgán (pracovní skupina) složený z předsedy komise a jedním zástupcem MZ každého členského státu.

Vyjednávání agenda pracovní skupiny jednání na úrovni ER Komise: menší role jak u MS EP: jeho postoje vzaty v úvahu

Vyjednávání Postoje jednotlivých členských států: promítání národních zájmů nejdůležitější země slabá vůle k pokroku

Vyjednávání Velká Británie: Konzervativní vláda Odmítavý postoj k zrušení zásady jednomyslnosti, politice zaměstnanosti, začlenění ZEU do EU. Zlepšení po nástupu Labouristů Tonyho Blaira

Vyjednávání Francie a Německo: Francouzsko – německá iniciativa byla ohrožena. Německá strana chtěla reformy v duchu federalismu. Francouzská strana si přála cestu skrz vytvoření oborových uskupení.

Vyjednávání Francie a Německo: Názorovému sblížení dochází po nástupu J. Chiraca. Nová spolupráce Chirac – Kohl. Vize společných cílu, ale názorová rozdílnost jak společných cílů dosáhnout.

Vyjednávání Další státy: Menší státy se bály oslabení jejich vlivu v rámci institucí. Skandinávské země prosazovaly sociální otázky a otázky životního prostředí.

Vyjednávání I přes nespočet rozdílných názorů pracovní skupina dospěla ke kompromisům, ovšem na úkor celkové účinnosti a důležitosti smlouvy. Evropská rada se poté 16. a 17. června shodla na textech. Samotná smlouva byla ministry zahr. věcí podepsána až 2.10. 1997

Dopady Amsterodamské smlouvy Posílení a vyhranění vztahu mezi občany a EU v oblasti lidských práv. “Unie spočívá na zásadách svobody, demokracie, dodržování lidských práv a základních svobod a právního státu.“ Začlenění těchto principů do právního pořádku EU. Dodržování těchto zásad je podmínkou pro přijetí do unie. Stát, který by tyto zásady nedodržoval může být sankcionován.

Dopady Amsterodamské smlouvy Obecně se AS zabývá změnami, doplněním a přerozdělením kompetencí v rámci I. a III. Pilíře. posílení komunitární politiky upřesnění zásady subsidiarity podpora politiky zaměstnanosti a zlepšování prac. podmínek implementace schengenských principů Nezačlenění ZEU do EU. Odpor VB, Dánska a neutrálních států.

Dopady Amsterodamské smlouvy V rámci II. pilíře mělo dojít k posílení akceschopnosti a flexibility celé SZBP. Toho se mělo dosáhnout vytvořením orgánu při ER tzv.jednotky plánování a rychlé pohotovosti. Touha po personalizaci SZBP. Byl vytvořen úřad Vysokého zmocněnce. Složení trojky, která zastupuje EU navenek je zástupce předsednické země, vysoký představitel a zástupce příští před. země.

Dopady Amsterodamské smlouvy Změna v institucionální oblasti: EP si nejvíce polepšil: Posílení jeho pozice. Rozšíření procedury spolurozhodování, zefektivnění celkového legislativního procesu, který dává vetší váhu role EP a posílení jeho role směrem k Radě. EP musí souhlasit s novým předsedou Komise.

Dopady Amsterodamské smlouvy Komise: Posílení její role, ale žadné nové kompetence. Zvláště posílení předsedy Komise. Rada: Některé méně důležité změny v rámci hlasování v Radě.

Shrnutí Nenaplnila očekávání. Hlavně co se týče institucionálních změn. Instituce bylo nutné transformovat hlavně z důvodu rozšiřování unie. Obecně se počítalo s diskuzí a reformou institucí až těsně před 1. vlnou rozšiřování. Odložení těchto otázek do budoucna.

Shrnutí AS však dala naději na posun v oblasti diferencované integrace. Pokud si skupina zemí přeje postupovat v integraci rychlejším tempem, nemusí se už obávat brzdění ze strany států, které o hlubší integrace v určité oblasti nestojí nebo není jejich prioritou. Celá procedura však není jednoduchá a je omezena na politiky spadající pod I. a II. Pilíř a o dif. integraci rozhoduje Komise spolu s EP, kteří pak návrh podstoupí Radě. Celá iniciativa pak může být stopnuta i vetem členského státu v Radě.

Děkuji za pozornost Jakub Kučera