Monetární (měnová) politika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měnová politika 11.
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ekonomická gramotnost
Mikroekonomie I Bankovní soustava, tvorba peněz a trh peněz
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Hospodářská politika státu
Fiskální a monetární politika
Funkce České národní banky
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Monetární a fiskální politika
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Samostatnost centrální banky. Samostatnost = nezávislost na vládě – je upravena zákonem CB musí respektovat aktuální ekonomickou situaci a celkovou hospodářskou.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářský cyklus Základy ekonomie Ing. Jana Holá,Ph.D. Zdroj:Kraft,J.: Ekonomie, TU Liberec, 2002 Helísek, M.:Makroekonomie, VŠE Praha, 2002.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Instituce finančního trhu
Hospodářský mechanismus
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Hospodářské cykly ekonomiky
Nezaměstnanost.
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
MAKROEKONOMIE HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA STÁTU, JEJÍ CÍLE A ÚČINNOST
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registra č ní č íslo: CZ.1.07/1.5.00/ Č íslo DUM: VY_62_INOVACE_29 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6016 NázevCentrální banky Téma hodinyBanky PředmětZáklady finanční.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Devizové intervence Měnové právo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a měnová politika
Peníze a monetární politika
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
základní typy hospodářské politiky
Transkript prezentace:

Monetární (měnová) politika Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Monetární politika Měnová politika je prováděna Centrální bankou (v ČR to je Česká národní banka), ovlivňuje peněžní zásobu pomocí úrokové sazby a působí na stabilizaci ekonomického vývoje – na stabilitu cenové hladiny. Kontroluje množství peněz v ekonomice. Reguluje poskytované úvěry.

Předpoklady k uskutečnění monetární politiky Nezávislost centrální banky na vládě, vláda nesmí ovlivňovat měnovou politiku. ČNB je nazývána bankou bank (poskytuje výjimečně úvěry ostatním bankám). Guvernér není jmenován vládou, ale prezidentem. Guvernér je jmenován na 6 let. Bankovní rada je jmenována prezidentem na základě ústavy (není jmenována vládou).

Bankovní rada je jmenována na 6 let Vláda neschvaluje záměry monetární politiky Požadavek na udržení měnové stability je upraven zákonem Existují i zákonná opatření pro řešení konfliktu mezi vládou a centrální bankou Čím věší nezávislost CB na vládě, tím nižší inflace

Cíle monetární politiky stabilita a kvalita měny (uchování koupěschopnosti koruny), regulace úrokové míry a množství peněz v oběhu, k uskutečnění cílů jsou využívány přímé a nepřímé nástroje monetární politiky.  

Nástroje monetární politiky Přímé Pravidla likvidity – povinnost mít finanční rezervy, úvěrové kontingenty – stanovují maximální výši úvěru, který může čerpat komerční banka od banky centrální, povinné vklady, doporučení a výzvy – různé dohody, ovlivňují poptávku po penězích.

Nepřímé Povinné minimální rezervy – čím jsou vklady likvidnější, tím je vyšší % sazba míry povinných rezerv, operace na volném trhu – nákup a prodej státních cenných papírů – tak může dojít ke zvýšení poptávky po penězích a roste úroková míra, diskontní sazba – úroková sazba, vyhlašuje CB a ovlivňuje poptávku komerčních bank po úvěrech, intervence na devizových trzích – CB kupuje devizy, snižuje jejich nabídku, a zvyšuje devizové rezervy. 7

Centrální banka využívá monetární (měnové) nástroje ovlivňující nabídku peněz k uskutečnění své politiky. Provádí expanzivní nebo restriktivní politiku. Expanze – zvětšení nabídky peněz. Restrikce – snížení nabídky peněz.

Příklad monetární expanze: Zásah CB proti růstu úrokové míry (i), na trhu dojde k růstu poptávky po penězích (AD 2), opatření centrální banky proti růstu úrokové míry (i), orientuje se na stranu agregátní nabídky (AS 2), CB zvyšuje množství peněz v ekonomice, zvýší se i výkon ekonomiky (z M1 na M2) při stejné výši úrokové míry (i1=i2), CB provádí monetární expanzivní politiku. viz obrázek na další straně

Příklad monetární restrikce: Na trhu vzroste poptávka po penězích (AD 2), důsledkem je tlak na vzestup úrokové míry (E 2,i 2), CB vyvolá změnu rovnováhy na peněžním trhu směřující k omezení nabídky peněz (AS 2,E 1), zamezí růstu množství peněz, dojde k mírnému zvýšení úrokové míry (E1), CB provádí monetární restriktivní politiku (v případě, že očekává do budoucna inflaci). viz obrázek na další straně

Vstup ČR do eurozóny V Maastrichtu byla stanovena „konvergenční (přístupová) kritéria“ ke vstupu ČR do měnové unie – eurozóny – zavedení eura Česká republika přistoupí k euru pravděpodobně až v roce 2012 oproti původnímu plánu 2009-2010 Vstupem do eurozóny ztratí ČR nástroje měnové politiky ČNB nebude určovat měnovou politiku, pouze se na ní podílet Guvernér ČNB se stane členem Rady guvernérů ECB (Evropské centrální banky) Na emisní činnost (tisk bankovek) bude mít výluční právo ECB Auditoři ČNB budou muset být doporučeni Radou guvernérů ECB a schváleni Radou EU

ÚKOLY Žák se zamyslí nad nezávislostí Centrální banky, vyjmenuje cíle a nástroje monetární politiky, graficky znázorní zásah Centrální banky proti růstu úrokové míry (i), graficky znázorní monetární restrikci, prezentuje vlastní názor na vstup České republiky do eurozóny.

LITERATURA STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol.: Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha: Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-112-6. REKTOŘÍK, Jaroslav a kol.: Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha: Ekopress, s.r.o., 2002. ISBN 80-86119-60-2. FUCHS, Kamil: Mikroekonomie. Brno: ESF, 1991. ISBN 80-210-2191-8. FUCHS, Kamil: Pojmy a osobnosti ekonomie ve vzájemných souvislostech. Brno: Tisk OL Print, 2000. ISBN 80-210-2268-X. HOLMAN, R. a kol: Dějiny ekonomického myšlení, ISBN 80-7179-238-1 FUCHS, K.: Průvodce vývojem ekonomické teorie, 2005 LISÝ, J. – FUCHS, K.: Dějiny ekonomických teorií pro právníky.