Informační systémy zeměměřictví a katastru v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Advertisements

Ing. Milan Kocáb Ing. Ivana Valdová
Služby a produkty informačního systému katastru nemovitostí ČR
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
PŘEHLED STAVU VYŘIZOVÁNÍ HLAVNÍCH AGEND SPRÁVY KN A PŘEDPOKLADY DALŠÍHO VÝVOJE Karel Štencel Český úřad zeměměřický a katastrální
Spisová služba a její vazba na datové schránky
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Czech POINT Pohodlná komunikace.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Zeměměřické a kartografické služby ČR – současná nabídka, řešení, cíle, problémy a výzvy ke spolupráci Michal Traurig
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Novinky v registru RÚIAN Jiří Formánek. Obsah prezentace  Územní identifikace a adresy  Principy sdílení údajů v základních registrech  Novinky v registru.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Povodňový informační systém Ing
Současný stav digitalizace SGI Ing. Stanislav ŽofkaPraha ,Seminář k digitalizaci katastrálních map, Sdružení Nemoforum a Komora geodetů a kartografů.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
ISKN INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ VFK VÝMĚNNÉ FORMÁTY
Ověřené výpisy z informačního systému katastru nemovitostí Ing. Vít Suchánek Český úřad zeměměřický a katastrální Komise pro informační systémy SMO Praha,
CIS Cizinecký informační systém
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Web GIS Praha – geografické informace o území hlavního města pro úřad i veřejnost Jiří Černý Magistrát hlavního města Prahy tel:
Realizační tým ICZ duben 2005
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Základní registry ve veřejné správě
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Technické řešení PostSignum QCA
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
Seminář o datech a službách resortu zeměměřictví a katastru Jak Plzeňský kraj využívá data resortu ČÚZK Představení služeb Geoportálu Plzeňského kaje Plzeň.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
Petr Souček Český úřad zeměměřický a katastrální.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Konference „Pět let činnosti Nemofora“, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2004 Katastr nemovitostí pracovní skupina č. 3 Ing. Václav Čada, CSc. ZČU v Plzni,
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Geografická data pro veřejnou správu - data resortu zeměměřictví a katastru Plzeň Petr Dvořáček.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Seminář k problematice katastru nemovitostí, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2001 Seminář k problematice katastru nemovitostí Ing. Václav Čada, CSc. vedoucí.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Transkript prezentace:

Informační systémy zeměměřictví a katastru v ČR Jiří Poláček

Obsah Zeměměřictví a katastr (charakteristika, vzájemné vazby) Informační systém katastru nemovitostí (základní informace) Poskytování údajů z KN (webové aplikace a služby, data)

Co to je zeměměřictví sdružuje obory ohledně určování polohy, tvarů a rozměrů těles (bodů) v prostoru (geodézie, fotogrammetrie, aj.) a jejich interpretaci do různých oborů (GIS, katrografie, aj.). souhrn geodetických, fotogrammetrických a kartografických činností včetně technických činností v katastru nemovitostí

Co to je katastr Katastr je soubor údajů o nemovitostech zahrnující jejich soupis a popis a jejich geometrické a polohové určení. Součástí katastru je evidence vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

Informační systém zeměměřictví - ISZ Základní báze geografických dat - ZABAGED Správa geoinformací - Geoportál Geodetické základy – databáze bodových polí, CZEPOS Letecké snímkování , fotogrammetrie, správa digitálního modelu terénu Názvoslovná komise – Geonames Ústřední archiv zeměměřictví a katastru – archivní fondy, historické mapy

Informační systém katastru nemovitostí - ISKN Tvoří jednotný celek Jednotlivé činnosti (aktualizace, poskytování údajů,…) rozděleny na aplikace nad společnou databází Společné technologické zázemí (datová síť, HW, SW) Centrální správa a monitoring

Datové toky Vstupy: Zápisy práv (vklad, záznam, poznámka) Geometrické plány Obnova katastrálního operátu Pozemkové úpravy Jiné (oprava chyby, …) Výstupy: Rozhodnutí o vkladu práv Zápis záznamu Potvrzení geometrického plánu Poskytování údajů

Vazby na externí systémy Registr obyvatel - MV ÚIR-ADR (územně identifikační registr adres) - MPSV ARES (administrativní registr ekonomických subjektů) – MF PSČ – Česká pošta BPEJ – VÚMOP ČSÚ (katastrální území, země, registr sčítacích obvodů - budovy) CheckPoint

Vazby mezi ISZ a ISKN Navigační mapy a ortofoto (ISZISKN) Bodové pole (ISZISKN) Změny v digitální podobě katastrální mapy (ISKNISZ) Jednotné názvosloví map (ISZISKN) Využití společné technologické infrastruktury Interakce webových mapových služeb (WMS) ……

Struktura resortu

Přehled přednášek - katastr Ing. Helena Šandová – Soubor popisných informací KN (25.2.,4.3.) Ing. Jiří Poláček, CSc. – Soubor geodetických informací KN (11.3.) Ing. Jiří Veselý – Technologická infrastruktura ISKN (18.3.) Ing. Lumír Nedvídek – Vývoj katastrálních evidencí (25.3.) Ing. Petr Kokeš - Ukázka práce v ISKN (1.4.) Ing. Jiří Poláček, CSc. – Mezinárodní a meziresortní spolupráce v oblasti katastru a zeměměřictví, trendy vývoje (13.5.)

Přehled přednášek - zeměměřictví Ing. Pavel Šidlichovský, RNDr. Michal Traurig – ZABAGED a jeho kartografické výstupy (8.4.) Ing. Bohumil Vlček, Ing. Petr Dvořáček – Geoportál ZÚ (15.4.) Ing. Karel Brázdil – Nové mapování výškopisu území České republiky (Laserscanning - 22.4.) Ing. Jan Řezníček, PHDr. – Informační systém geodetických základů (Czepos, databáze bodových polí - 29.4.) Ing. Pavel Taraba – GNSS (globální navigační satelitní systémy) s přihlédnutím na sítě permanentních stanic GPS (13.5.)

Informační systém katastru nemovitostí - ISKN Základní charakteristika Důvody vzniku a cíle projektu Postup implementace Jak to funguje

Základní charakteristika ISKN Jeden z největších a nejsložitějších informačních systémů ve státní správě: 22.5 mil. parcel 3.8 mil. budov 1.6 mil. jednotek (byty, nebytové prostory) 8.3 mil. vlastníků 5.8 mil. listů vlastnictví …………………………………… Více než 1100 databázových tabulek a 700 modulů Rozsah dat – 800 GB Roční přírůstek – 100 GB (uložení historie dat a digitalizace map)

Základní charakteristika ISKN Popisná (SPI) i prostorová (SGI) data jsou uložena v jedné databázi Data se ukládají včetně úplné „historie“ Pro uložení grafických prvků mapy se používá „Oracle spatial“ Vysoký stupeň bezpečnosti dat i systému Jakákoliv změna v datech je svázána s řízením (proces na KÚ) Jsou poskytovány informace pro externí zákazníky prostřednictvím Internetu

Průběh projektu přípravné studie 1995-96 řešení 1997-2002 – dodavatel APP Czech Leden-duben 2000 – oživení technologické infrastruktury nasazení systému (migrace dat) březen až srpen 2001 srpen 2001 – září 2002 poinstalační kontrola a dolaďování systému červenec 2001 – start „Dálkového přístupu“ leden 2004 – start „Nahlížení“

WAN ČÚZK

Rozsah projektu 112 (nyní 105) pracovišť a centrum, více než 5000 zaměstnanců obnova HW a základního SW vybudování resortní WAN (a poštovních služeb) migrace dat z dosavadního systému školení zaměstnanců

Výhody ISKN v porovnání s předchozím systémem zajištění shody centrální a lokálních databází (replikace dat) integrované řešení pro popisné a geodetické informace (data si vždy odpovídají v čase) nová datová struktura, shoda se standardy zkvalitnění výkonu státní správy katastru nemovitostí kvalitativní zlepšení poskytování dat a zavedení jeho nových způsobů využití relevantních registrů státní správy zlepšení bezpečnosti (přístupová práva a auditovací logy)

Výhody ISKN v porovnání s předchozím systémem optimalizace uložení dat společný datový model pro popisná a prostorová data v jednotné databázi, udržování integrity dat řádná evidence budov a jednotek splnění datových standardů ÚVIS optimalizace procesů při správě KN možnost práce přes více katastrálních území možnost převzetí GP v digitální podobě zobrazování budoucího stavu před zplatněním využívání externích registrů centrální správa číselníků

Příklad zpracování žádosti o zápis vkladu Přijetí žádosti (podatelna), založení řízení typu V a „zaplombování“ nemovitosti Příprava podkladů pro rozhodnutí (vytvoření „budoucího“ stavu v KN) Rozhodnutí o vkladu Příprava aktualizace Kontrola Zplatnění Obeslání účastníků řízení

Internet DMZ FW local DB1 local DB2 ….. local DB108 10011 11010 11010 01011 01010 local DB1 local DB2 ….. local DB108

Poskytování údajů z KN Legislativní rámec: Zákon o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon) – 344/1992 (7 novel) Vyhláška o poskytování údajů z katastru nemovitostí České republiky – 162/2001 (5 novel) Katastr je veřejný seznam

Poskytování údajů z KN Formy poskytování dat Typy dat: Datové služby Webové aplikace Webové služby Typy dat: SPI (výměnný formát) SGI (digitální mapa – výměnný formát, skenované mapy formát CIT) další údaje

Webové aplikace a služby Dálkový přístup k datům KN (včetně webových služeb) Nahlížení do KN Archiv WEB WMS (webové mapové služby) pro katastrální mapu

Dálkový přístup k datům KN http://katastr.cuzk.cz Start aplikace 23.7.1991 Umožňuje získávat údaje z KN pro celé území ČR (rozsáhlá škála funkcí - výpis z KN, informace o nemovistostech, údaje o vlastnictví, v prostorech s DKM i grafické výstupy, údaje o řízení …) Poskytuje identické výstupy jako na KÚ (standardní forma) Možnost získání výstupů i z minulosti (k jakémukoliv datu od 3.9.2001)

Aktuálnost informací DP Interní databáze do 120 minut, replikace do DMZ cca 15 minut Údaje v DP (pokud není provozní problém) jsou cca 135 minut staré Výstupy obsahují tzv. „časovou známku“ Přehled posledního spojení k zdarma dispozici na provozních stránkách aplikace

Přístup k DP Výhradně pro registrované uživatele (žádost o založení uživatelského účtu, zabezpečený přístup pod heslem) Zabezpečená komunikace (SSL - serverový certifikát) Většinou za úplatu – 50 Kč za jednu textovou stránku výstupu nebo stažení dat DKM Zdarma pro samosprávu (výhledově pro celou veřejnou správu) Vytvořené výstupy možno stanovat do 24 hodin opakovaně

Ukázka DP

Rozvoj DP Od července 2005 zobrazení orientační mapy parcel (celoplošné pokrytí katastrální mapou) Od července 2006 poskytuje DP výpis z KN jako elektronickou veřejnou listinu Od dubna 2007 je v této formě nabízena i kopie mapy (z prostor s DKM) Výstupy jsou soubory PDF podepsané kvalifikovaným systémovým certifikátem (e-značkou) 2007-2009 – postupné rozšiřování sady webových služeb

Webové služby DP Webová služba umožňuje síťovou komunikaci mezi počítačovými systémy přes předem specifikované rozhraní nezávislé na platformě. Webová služba DP poskytuje sadu modulů pro komunikaci a výstupy ve formě PDF dokumentů. Popis rozhraní je k dispozici na webu ČÚZK. HTTPS protokol s SSL šifrováním

Webové služby DP Informační systémy, které komunikují on-line s ISKN prostřednictvím webových služeb: CzechPOINT Komerční banka Ministerstvo financí Zatím ne plná funkcionalita: informace ( parcely, budovy, jednotky), přehled vlastnictví, list vlastnictví výpis zákaznického účtu.

Vývoj počtu účtů DP

Kategorie uživatelů DP

Podíl uživatelů na obratu DP

CzechPoint celkem do 31.12 2009 založeno 4397 účtů, z toho 3041 provedlo alespoň jeden výstup dlouhodobě představují výstupy z KN cca 25% všech výstupů CzechPointu (bez ohledu na přidávané agendy) v roce 2009 nebyly konstatovány ze strany Ministerstva vnitra žádné provozní problémy a požadavky na rozvoj DP pro potřeby CzechPointu ze strany ČÚZK připravenost na vydávání kopií map https://www.czechpoint.cz/

DP – četnost typů výstupů

Nahlížení do KN http://nahlizenidokn.cuzk.cz Start aplikace 1.1.2004 Umožňuje získávat základní údaje z KN pro celé území ČR (omezená funkcionalita - informace o nemovitostech, údaje o řízení …) Původně neposkytovalo grafické výstupy, jiné právní vztahy (JPV) k nemovitostem a údaje z minulosti, nová verze od 1.3. zobrazuje mapy a vybrané JPV

Aktuálnost informací z „Nahlížení“ Informace SPI staré cca 2 hodiny Datum platnosti uvedeno na výstupech Výstupy mají nestandardní formu a informativní charakter V r. 2008 přidáno zobrazení map (stáří informace cca 20 dní)

Charakteristika „Nahlížení“ Volně přístupné na internetu bez nutnosti registrace uživatele Bezúplatné Komunikace nezabezpečena Nejnavštěvovanější WEB státní správy V r. 2004 aplikace vyhrála „Český zavináč“ a cenu ministra informatiky na na mezinárodní konferenci ISSS

Ukázka Nahlížení

Vývoj návštěvnosti Nahlížení do KN

Vývoj počtu přístupů k Nahlížení do KN

Děkuji za pozornost Dotazy ? www.cuzk.cz jiri.polacek@cuzk.cz