Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zásada správného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Včelařsky významné rostliny ze skupiny zahradnických plodin
Lilkovité.
Pří_059_Rozmanitost přírody _Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Přirozené a umělé ekosystémy.
Potraviny rostlinného původu
Rostliny v okolí lidských obydlí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
MATEMATIKA Pro tříletý učební obor Číšník – servírka
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Zelenina.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
VY_52_INOVACE_PRV.3.29_Živá příroda _ dřeviny_pracovní list
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Dagmar Mikulová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo klíčové aktivity:III/2.
Dvouděložné rostliny – Čeleď Lilkovité
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Co bychom už měli vědět…
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: Z AOSTŘENO NA PŘÍRODU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Pří_059_Rozmanitost přírody – Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
Ovoce Andy Poláková.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Ovoce jsou sladké zralé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin. Umíš pojmenovat ovoce?
Zdravé potraviny OVOCE ZELENINA Ovoce dozrávající v létě na keřích Maliny Ostružiny Rybíz Borůvky Angrešt.
Rostliny.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potravinářské zbožíznalství
VY_III/2_inovace_12_zelenina
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
TÉMA: Rostliny okrasné a užitkové
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Česko - zemědělství AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
STROM, KEŘ, BYLINA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 08 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Prvouka.
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Hry.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Z DRAVÁ VÝŽIVA Autor: Natálie Mrkvová Pro 6. Třídu.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_III.Vu_PĚSTOVÁNÍ.
jsou rostliny, které se pěstují na polích je označení pro skupinu rostlin a jejich plodů Plody luštěnin poskytují velké množství bílkovin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Transkript prezentace:

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zásada správného stravování: jíst hodně zeleniny, ovoce a výrobků z obilovin Zásada správného stravování: jíst hodně zeleniny, ovoce a výrobků z obilovin 1

Ovoce zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin 2

pomologie pomologie Věda, která se zabývá posuzováním jednotlivých odrůd ovoce, se nazývá pomologie. Věda, která se zabývá posuzováním jednotlivých odrůd ovoce, se nazývá pomologie. Starořímskou bohyní ovoce či ovocnářství byla Pomona. Starořímskou bohyní ovoce či ovocnářství byla Pomona. 3

4

Zelenina jsou jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin jsou jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin 5

Dělení zeleniny Kořenová zelenina Kořenová zelenina Listová zelenina Listová zelenina Lusková zelenina Lusková zelenina Cibulová zelenina Cibulová zelenina Kořeninová zelenina Kořeninová zelenina Plodová zelenina Plodová zelenina Košťálová zelenina Košťálová zelenina 6

7

0,5 kg zeleniny a ovoce denně 0,5 kg zeleniny a ovoce denně Denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat kolem 500 g, včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1 Denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat kolem 500 g, včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1 Říká se, že člověk má jíst jen to, co se pěstuje v jeho kraji. Říká se, že člověk má jíst jen to, co se pěstuje v jeho kraji. 8

Obiloviny Obiloviny Obiloviny jsou rostliny využívané a pěstované pro svá semena (zrna, zvaná též obilky nebo cereálie). Požívají se – ať už celá (rýže) nebo rozemletá na mouku. Celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–70 %. Obiloviny jsou rostliny využívané a pěstované pro svá semena (zrna, zvaná též obilky nebo cereálie). Požívají se – ať už celá (rýže) nebo rozemletá na mouku. Celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–70 %. 9

10

OTÁZKY k prezentaci Co je pomologie ? Co je pomologie ? Jak se jmenuje staro ř ímská bohyn ě ovocná ř ství ? Jak se jmenuje staro ř ímská bohyn ě ovocná ř ství ? Které ovoce je nejzdrav ě jší ? Které ovoce je nejzdrav ě jší ? Jak d ě líme zeleninu ? Jak d ě líme zeleninu ? Kolik zeleniny a ovoce bychom m ě li Kolik zeleniny a ovoce bychom m ě li sníst denn ě ? sníst denn ě ? Zdroj: Wikipedie 11