Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zásada správného stravování: jíst hodně zeleniny, ovoce a výrobků z obilovin Zásada správného stravování: jíst hodně zeleniny, ovoce a výrobků z obilovin 1
Ovoce zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin 2
pomologie pomologie Věda, která se zabývá posuzováním jednotlivých odrůd ovoce, se nazývá pomologie. Věda, která se zabývá posuzováním jednotlivých odrůd ovoce, se nazývá pomologie. Starořímskou bohyní ovoce či ovocnářství byla Pomona. Starořímskou bohyní ovoce či ovocnářství byla Pomona. 3
4
Zelenina jsou jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin jsou jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin 5
Dělení zeleniny Kořenová zelenina Kořenová zelenina Listová zelenina Listová zelenina Lusková zelenina Lusková zelenina Cibulová zelenina Cibulová zelenina Kořeninová zelenina Kořeninová zelenina Plodová zelenina Plodová zelenina Košťálová zelenina Košťálová zelenina 6
7
0,5 kg zeleniny a ovoce denně 0,5 kg zeleniny a ovoce denně Denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat kolem 500 g, včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1 Denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat kolem 500 g, včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1 Říká se, že člověk má jíst jen to, co se pěstuje v jeho kraji. Říká se, že člověk má jíst jen to, co se pěstuje v jeho kraji. 8
Obiloviny Obiloviny Obiloviny jsou rostliny využívané a pěstované pro svá semena (zrna, zvaná též obilky nebo cereálie). Požívají se – ať už celá (rýže) nebo rozemletá na mouku. Celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–70 %. Obiloviny jsou rostliny využívané a pěstované pro svá semena (zrna, zvaná též obilky nebo cereálie). Požívají se – ať už celá (rýže) nebo rozemletá na mouku. Celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–70 %. 9
10
OTÁZKY k prezentaci Co je pomologie ? Co je pomologie ? Jak se jmenuje staro ř ímská bohyn ě ovocná ř ství ? Jak se jmenuje staro ř ímská bohyn ě ovocná ř ství ? Které ovoce je nejzdrav ě jší ? Které ovoce je nejzdrav ě jší ? Jak d ě líme zeleninu ? Jak d ě líme zeleninu ? Kolik zeleniny a ovoce bychom m ě li Kolik zeleniny a ovoce bychom m ě li sníst denn ě ? sníst denn ě ? Zdroj: Wikipedie 11