23.5.20071 STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Advertisements

Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Příprava RIS LK – OS 4 Připomínkování a rozpracování páté priority odbornou skupinou č.4.
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Praha Realizátor projektu: AC.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Efektivní transfer znalostí
European Commission Enterprise and Industry Podniková inkubace a Enterprise Europe Network v ČR INOVACE 2009 Praha,
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť.
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
6th RIVER Plzeňský vědecko technologický park Borská pole na cestě k podpoře inovací.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ A JEHO PODPORA Jan Kofroň Seminář Efektivní marketing PARDUBICE,
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Analýza vstupních jazykových kompetencí studentů ZČU v Plzni Projekt INOVA CZ.1.07/2.2.00/
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
This project is implemented though the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ PORTÁL Ing. Petr Kolář Praha, Celostátní.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Věda v Olomouci Miroslav Mašláň J. G. Mendel Založení: 1573 Emperor Maximilian II.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Brno 5. a 6. února 2008 Mezinárodní konference Konkurenceschopnost podniků1 JAK MŮŽE EKONOMICKO-SPRÁVNÍ FAKULTA MASARYKOVY UNIVERZITY PŘISPĚT KE ZVÝŠENÍ.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Biology Park Brno a.s.. Brno – Bohunice, ulice Studentská 812/6 LOKALITA PROJEKTU.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s. Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, Úvodní plenární sekce INOVACE 2015.
Fakulta aplikované informatiky / Nad Stráněmi 4511 / Zlín 1.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Inovační centra, podnikatelské inkubátory a vědecko-technické parky
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Exkurze na ZČU 23.5.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj
Přenos poznatků a technologií na UK
Transkript prezentace:

STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora

STAV TT NA ZČU ZČU vznikla v roce 1991 z bývalé VŠSE Plzeň, postupně vznikly fakulty a útvary: –aplikovaných věd (FAV) –elektrotechnická (FEL) –strojní (FST) –pedagogická (FPE) –ekonomická (FEK) –právnická (FPR) –filozofická (FF) –Ústav umění a designu (ÚUD)

STAV TT NA ZČU ZČU vznikla v roce 1991 z bývalé VŠSE Plzeň, postupně vznikly fakulty a útvary: –Nové technologie (NTC), 2000 –na FST: Výzkumné centrum kolejových vozidel (2005) Výzkumné centrum tvářecích technologií (2006) ZČU je sedmou největší univerzitou, technické fakulty jsou na místě pátém

STAV TT NA ZČU v Plzni jsou dále: –BIC Plzeň, s.r.o., založilo město Plzeň v roce 1992, jeho součástí je vědeckotechnický park –Vědecko-technologický park, a.s., který založilo město Plzeň a Plzeňský kraj v roce 2004 –od roku 1991 město Plzeň vytváří průmyslovou zónu Borská pole, která je také místem styku podnikatelské a akademické sféry

STAV TT NA ZČU vzhledem k současným požadavkům na univerzity, které by měly –posílit VaV –posílit spolupráci s podniky –efektivně spravovat duševní vlastnictví –komercializovat výstupy VaV zřídila ZČU od března pozici prorektora pro spolupráci s praxí přestože objem výnosů z TT se zvětšuje, stále existuje i „stínový“ transfer poznatků

VÝHLED TT NA ZČU SPIN-OFF (jako jedna z forem transferu technologií) - firma ve fázi inkubace umístění firmy v blízkosti ZČU „zaparkování“ firma vytváří nová pracovní místa dává poptávku po výzkumu vstupuje do výuky s novými poznatky ZČU tvorba poznatků výzkum a vývoj podpora procesu a z ní očekávaná zpětná vazba - pravidla ochrany poznatků, nakládání s nimi, vymáhání práv, podpory a odměňování autorů a instituce - pravidla podpory firem v inkubační fázi - pravidla „parkování“ firem ve vědecko- technickém parku

VÝHLED TT NA ZČU ZČU Inovační centrum Podnikatelský Inkubátor Vědecko- technický park IC zajišťuje informovanost studentů a vědeckých pracovníků o možnostech SPIN-OFF a komercializace know-how pomáhá při zakládání HTSF (High Technology Small Firms) Firmu přebírá podnikatelský inkubátor (BIC) Po ukončení fáze inkubace firma zůstává ve VTP

PROBLÉMY… financování procesu (OP EU ?) velký zájem podniků x kapacita ZČU technické x ostatní obory nízká výzkumná základna v kraji (10. místo v ČR) mezifakultní spolupráce nastavení motivačního systému ZČU restrukturalizace podniku Škoda Holding, a.s.

KONEC Děkuji za pozornost ! Jan Horejc