Jihomoravské inovační centrum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INBIT – výstavba biotechnologického inkubátoru CENY SOUTĚŽE TOP INVEST 2008 – NEJLEPŠÍ INVESTICE ROKU 2008.
Advertisements

Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Představení komory, akce, projekty
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
European Commission Enterprise and Industry Podniková inkubace a Enterprise Europe Network v ČR INOVACE 2009 Praha,
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Ing. Michaela Novotná Hluboká nad Vltavou Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
1 3. role vysokých škol Vladimír Kebo PRVŠ, Praha, 22. března 2007 Předsednictvo rady vysokých škol.
Workshop na téma: „Dej svým nápadům šanci“ Technologické inovační centrum s.r.o.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
RIS JMK Vznik a vývoj Brno Východiska a specifikace zpracování RIS JMK  První RIS v ČR, konzultace zahájeny 1998  Impuls z projektu InterpRISe.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
2 Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III. JUDr. Vladimír Gašpar, ředitel RRA JM, P ředseda představenstva ČARA INOVACE A.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Struktura podnikatelského plánu
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
MIC Akcelerátor Michal Hrabí
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Biology Park Brno a.s.. Brno – Bohunice, ulice Studentská 812/6 LOKALITA PROJEKTU.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Pozemek před stavbou 5/2013 Poklepání základního kamene 6/2013 Hrubá stavba 1/2014.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Biology Park Brno a.s..
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
PREZENTACE Liberecký podnikatelský inkubátor
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Jihomoravské inovační centrum Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje II

Obsah Regionální inovační strategie Jihomoravské inovační centrum (JIC) Technologický inkubátor Firmy Projekty JIC Spolupráce se studenty Otázky

Inovační podnikání v Jihomoravském kraji (JMK) Regionální inovační strategie (RIS) - první v ČR – prosinec 2002 politická vůle a dohoda klíčových partnerů – JMK, města Brna, univerzit a dalších podpůrných organizací RIS stanovuje strategické cíle a opatření na podporu inovačního podnikání v JMK vznik Jihomoravského inovačního centra –implementátora RIS

Mise a vize RIS JMK II Mise: Chceme zlepšit prostředí pro inovace v Jihomoravském kraji Vize: Jihomoravský kraj je nejvíce inovativní region v České republice a patří mezi prvních padesát inovativních regionů v Evropské unii (tj. cílový stav – do roku 2013)

Opatření RIS JMK II Finance pro malé a střední podnikání (MSP) Prostory pro MSP Ochrana duševního vlastnictví Propojování subjektů Přenos know-how mezi vysokými školami a komerční sférou (technology transfer) Poradenství Implementace RIS Monitoring RIS Komunikace

JIC je hlavní tvůrce a implementátor Regionální inovační strategie (RIS) Jihomoravského kraje

Jihomoravské inovační centrum Jihomoravské inovační centrum (JIC) vzniklo v roce 2003 jako zájmové sdružení právnických osob. Jeho členy jsou Jihomoravský kraj, statutární město Brno, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita a Veterinární a farmaceutická univerzita

Vize JIC Naší vizí je vybudování komplexní infrastruktury pro podporu inovativního podnikání v regionu jižní Moravy

Poslání JIC Podporujeme inovativní firmy, vědu a výzkum, studenty s nápady…

Oblasti podpory finance – mikropůjčky, kontakty na investory, informace o dotačních programech ČR i EU poradenství – založení a rozvoj firmy, technologie, marketing, patentování, právní poradenství, propagace, vzdělávání kontakty – pomoc při hledání dodavatelů a odběratelů, investorů, networking a brokering informací, partnerské firmy, kooperační burzy prostory – pronájem prostor v  Technologickém inkubátoru

Rozpočet JIC JIC 2003 2004 30.6. 2005 počet zaměstnanců 2 10 13   Rozpočet celkem 3,5 mil. 8,15 mil. 14,4 mil. Jihomoravský kraj 2,5 mil. 5 mil. 6,9 mil. Staturání město Brno 1 mil. 1,5 mil. Vlastní činnost 2,15 mil. 6 mil.

Výsledky JIC Projekty (schválené i připravované) 2003 2004 30.6.2005 Počet projektů do fondů EU 8 Počet projektů do tuzemských programů 2 Celková hodnota projektů (v tis. Kč) 2,6 mil. 108,6 mil. Technologický inkubátor VUT a firmy počet firem celkem 7 11 17 počet inovačních firem 5 9 15 počet pracovníků firem v TI 16 48 98 zaplněnost inkubátoru 51% 71% 90% patenty a ochr. známky firem v TI Patentů 52 Užitných vzorů 6 10 Celkem 21 62

Technologický inkubátor VUT Otevřen v září 2003 Celková plocha 1,000 m2 Dotované prostory a zázemí pro podnikatele s nápadem (začínající inovativní firmy, studenti, učitelé, absolventi, nebo firmy s vazbou na V&V v regionu jižní Moravy)

Inkubátor inovačních nápadů

Růst inkubátoru Počet firem stabilně roste Kapacita obsazena z 90% Technologický inkubátor II by měl zahájit provoz v roce 2006

Firmy v TI

Růst firem v TI Y Soft – založeno jako studentská firma dostala pomoc při rozvoji firmy za rok v inkubátoru: ze 4 na 25 zaměstnanců obrat z 3,5 na 17 mil. Kč eTrium – založeno akademiky dostala finanční poradenství dohoda se zahraničním investorem mikropůjčka 750 tis.Kč

MEDUSE DESIGN s.r.o. grafické a designérské návrhy realizace prototypů sériová výroba produktů pilotní projekt - kolekce luxusních vodních dýmek (specifický design a technické parametry)

guape s.r.o. Nastavitelné hliníkové chůdy pro sádrokartonáře, izolatéry, natěrače, malíře

Projekty JIC VTP – Technologický inkubátor I a II (OPPP) Inkubátor biotechnologických firem INBIT (OPPP) Mezinárodní projekt do 6.RP Projekt NetBioClue - výměna zkušeností mezi klastry Projekty s CzechInvestem - G2B, C3, best practices inkubátory Projekt maping inovačních aktivit na VŠ Podpora podnikavosti na školách – OP RLZ RKO Biotechnologie – Gate2Biotech, Best of Biotech, Biotech Report Klastr Water Treatment Alliance

Inkubátory

INBIT V areálu kampusu Masarykovy univerzity (Medipark) Napojení na laboratoře ILBIT Celkem 3,000 m2 pro cca 30 start-up biotech firem

Gate2Biotech

Water Treatment Alliance

Spolupráce s VŠ a komerční sférou Cílem spolupráce mezi VŠ a komerční sférou je využití výsledků výzkumu a vývoje v průmyslu, zejména v malých a středních podnicích. Vyhledávání inovativních záměrů na VŠ Zhodnocení technologické a obchodní připravenosti projektu Spolupráce na komercionalizaci projektu Podněcovaní podnikatelských a inovačních aktivit na VŠ

Technology scouts Náplň činnosti: mapování prostředí na VŠ (obory, projekty, lidi, problémy) vyhledávání slibných inovativních projektů základní poradenství šíření informací o inovačním podnikání navazování osobních vazeb motivace studentů a akademiků k podnikavosti spolupráce s centry transferu technologií na VŠ

Technology scouts Co nabízíme: dlouhodobá spolupráce/finanční odměna školení (podnikatelské minimum, business plán, základy marketingu, obchodní dovednosti, projektové řízení) zvýšení prestiže získání zajímavých kontaktů zvýšení ceny na trhu práce

Akce pro studenty soutěž o nejlepší business plán sponzoring studentských akcí předplatné týdeníku Euro za polovic informace na www.jic.cz/euro

Soutěž o nejlepší business plán cíl –podpora inovativních aktivit studentů, akademiků a výzkumných pracovníků, formou výběru, ocenění a prezentace nejlepších původních business plánů. týmy (minimálně dvoučlenné) odborník + ekonom (student) ceny 30, 20 a 10 tisíc Kč informace na www.jic.cz/soutez

Kurzy inovačního podnikání Inovace hodnocení inovačního potenciálu firmy, zjištění kvalit projektu z hlediska jeho možné komercionalizace (TEI, BEI) Systém inovačního podnikání podpora inovačního podnikání v regionu, transfer technologií, finance, poradenství, zajištění ochrany duševního vlastnictví Business plán executive summary, popis společnosti a produktu, analýzy, identifikace zdrojů, SWOT analýza, definice cílů, návrh strategie, finanční plán

www.jic.cz Kateřina Tydlačková konzultantka tydlackova@jic.cz Děkuji za pozornost Kateřina Tydlačková konzultantka tydlackova@jic.cz www.jic.cz