e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
Obsah prezentace Co je projekt Blind Friendly Web
CELOSTÁTNÍ VEŘEJNÁ SBÍRKA NA PODPORU NEVIDOMÝCH
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
MP Orga, spol. s r.o. MP Orga MP Orga Maestro Informační systém pro správu organizační struktury.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
ORSIA spol. s r.o. Čs. armády Ústí nad Orlicí Petr Gregor, Jaroslav Hošek Deset let projektu Blind Friendly Web Zpřístupnění webu s výsledky.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
Blind Friendly Web Autor: Mgr. Radek Pavlíček
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Relační databáze.
Obec POZDEŇ finalista soutěže Zlatý erb místo v kategorii obce.
Access Formuláře, cvičení
WinBase tiskové sestavy Návod Postupy Příklady.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Databázové modelování
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Příklad ze života: portálová aplikace pro občany Prahy portálová umožňující občanům a organizacím sledovat a kontrolovat vyřizování provedených podání.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
Sbírky online v novém webu Českého muzea výtvarných umění v Praze Vladimíra Mazačová, Tomáš Psohlavec, AiP Beroun s.r.o.,
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
7. Nová pravidla přístupnosti Tereza Balabánová
Databáze MS ACCESS 2010.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS WORD 2010 – záhlaví a zápatí Co se všechno naučíme??? Jak vkládat.
Centrální registr ●software a technické zabezpečení Ladislav Filip ●odborná konzultace Jaromír Kolařík ●zastřešuje jako celek Imatrade.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Skenování obálek a obsahů v praxi NK ČR Seminář účastníků SK ČR,
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
Vytvoření rozevíratelného pole Access (13). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Vytvoření formuláře Access (11).
Přístupnost , univerzální design a přístupnost
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
software a technické zabezpečení Ladislav Filip
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Transkript prezentace:

e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou

Kolik zrakově postižených občanů dnes používá Internet? e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Kolik zrakově postižených občanů dnes používá Internet? 1. Kolik je celkem těžce zrakově postižených občanů 0,6 - 1,5 % běžné populace je těžce zrakově postiženo (dle statistik VVZP) v ČR se tedy jedná o 100 000 občanů

Kolik zrakově postižených občanů dnes používá Internet? e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Kolik zrakově postižených občanů dnes používá Internet? 2. Odhady počtu uživatelů PC mezi zrakově postiženými * záznamy SONS, které pokrývají cca 90 % služeb

Zastoupení prostředků používaných ke zpřístupnění ICT e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Zastoupení prostředků používaných ke zpřístupnění ICT * jedná se o hlasové a hmatové výstupy ** jedná se o programy, které umožní jakékoliv zvětšení prostředí

Podmínky jejího úspěšného rozvoje e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Podmínky jejího úspěšného rozvoje 1. PC se speciální úpravou včetně připojení k Internetu pro zrakově postižené – kompenzační pomůcka 2. potřeba speciálního zaškolování – podpora speciálních školících center (SONS, TyfloCentra) 3. další rozvoj služeb ve sféře ICT poskytovaných SONS knihovna digitalizovaných textů odborné poradenství 4. bezbariérový web a komunikace

e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Blind Friendly Web Příčiny: rostoucí zájem zrakově postižených o získávání informací z webu nečitelnost některých stránek pro zrakově postižené Naše řešení: zmapování těch stránek, které jsou pro zrakově postižené přístupné - portál www.blindfriendly.cz snaha zpřístupnit zrakově postiženým co možná nejvíce stránek - doporučení pro tvůrce webů

Jakým způsobem si nevidomý uživatel prohlíží stránky? e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Jakým způsobem si nevidomý uživatel prohlíží stránky? VNÍMÁNÍ INFORMACÍ LINEÁRNÍ - nevidomý uživatel vidí v jeden okamžik pouze jeden objekt - chybí mu „globální pohled“ na celou stránku TEXTOVÉ - nevidomý uživatel je schopen vnímat pouze ty informace, které jsou v textové podobě (proto je nutné u grafických symbolů definovat alternativní textové popisky)

Lineární vnímání - vidomý uživatel e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Lineární vnímání - vidomý uživatel

Lineární vnímání - nevidomý uživatel e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Lineární vnímání - nevidomý uživatel

Textové vnímání - vidomý uživatel e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Textové vnímání - vidomý uživatel

Textové vnímání - nevidomý uživatel e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Textové vnímání - nevidomý uživatel

Obecné zásady přístupnosti e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Obecné zásady přístupnosti textová alternativa grafických symbolů sladění zdrojového kódu a obsahu a stránky definice velikostí navigace a orientace ovládací prvky stránek strukturování stránek

e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Ukázky některých chyb při tvorbě www stránek a způsob jejich odstranění

Textová alternativa grafických symbolů e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Textová alternativa grafických symbolů U každého grafického symbolu na stránce by měla být definována vhodná textová alternativa. Příklad: Stránky Městské knihovny Frýdek - Místek Nepřístupné: U obrázků tvořících menu chybí ALT popisky. Přístupné: K obrázkům, které tvoří menu, byly doplněny ALT popisky.

e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou bez Alt popisků

e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou s Alt popisky

e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Formuláře Příklad: Telefonní seznam na www.telecom.cz Nevhodné: Stránka je přístupná, ale při tomto způsobu tvorby formulářů je možné, že se nevidomý uživatel nedozví, jaké editační pole vlastně vyplňuje. Vhodné řešení pro zrakově postižené: <INPUT TYPE="text" NAME="jmeno" TITLE="jméno">

nevhodně vytvořený formulář e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou nevhodně vytvořený formulář

vhodně vytvořený formulář e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou vhodně vytvořený formulář

e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Formuláře <FORM ACTION="url" METHOD="post"> <P> <LABEL FOR="name1" ACCESSKEY="j"> <U>J</U>Jméno: </LABEL> <INPUT TYPE="text" ID="name1"> <BR> <LABEL FOR="name2" ACCESSKEY="p"> <U>P</U>Příjmení: </LABEL> <INPUT TYPE="text" ID="name2"> </P> </FORM>

e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou Tabulky Příklad: Jízdní řády na www.vlak-bus.cz Nepřístupné: Zapsání více údajů, které spolu logicky nesouvisí, do jedné buňky, je pro nevidomé matoucí a nepřehledné. Přístupné: Buňka tabulky musí obsahovat pouze ty informace, které spolu logicky souvisí.

nevhodně navržená tabulka e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou nevhodně navržená tabulka

správně navržená tabulka e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou správně navržená tabulka

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých Zdroje: www.blindfriendly.cz www.sons.cz www.sons.cz/docs/komunikace www.sons.cz/docs/e-bariery www.sons.cz/docs/blind-ict www.sons.cz/docs/knihovna www.sovavsiti.cz/weblog www.w3.org/WAI DĚKUJEME ZA POZORNOST