OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY www.zlinskedumy.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160
Digitální učební materiál
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
07. Kinematika harmonického pohybu – příklady I.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 08. Kinematika harmonického pohybu – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 16. Šíření vlnění v prostoru
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Znaménková konvence Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
Zobrazení rovinným zrcadlem
19. Zobrazování optickými soustavami
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 12. Oko a vidění Mgr. Marie Šiková
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
KVANTOVÁ OPTIKA 16. Fotoelektrický jev
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
KVANTOVÁ OPTIKA 17. Kvantová optika, příklady I.
0PTIKA 05. Odraz a rozptyl světla
Jevy na rozhraní dvou prostředí
Digitální učební materiál
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 05. Souvislost úhlové rychlosti a úhlové frekvence KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 01. Úvod Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
GEOMETRICKÁ OPTIKA 07. Zobrazení dutým kulovým zrcadlem OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optické čočky Ročník:4. Datum vytvoření:Prosinec 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Zobrazovací rovnice Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Lom světla - příklady Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Digitální učební materiál
GEOMETRICKÁ OPTIKA 10. Zobrazení tenkou spojkou Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Ing. Bohuslava Vitekerová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 02. Kmitavý pohyb Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY CV OBRAZOVKY 05 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 13. Vady oka Mgr. Marie Šiková
EXPRESSION HAVE GOT PRESENT_04 Mgr. Filip Soviš ANJ_Tenses
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 13. Vznik a šíření podélného postupného vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Světlo, optické zobrazení - opakování
O spojkách a rozptylkách
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 03. Vznik světla Mgr. Marie Šiková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Čočky Autor: Mgr. Alena Víchová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Transkript prezentace:

OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY

Anotace Materiál vysvětluje podstatu zobrazování lomem. Musí být doplněn výkladem. Umožňuje ale také použití pro samostatnou práci žáků. Je možné jej poskytnou i nepřítomným žákům. Autor Konzultant pro PC grafiku Mgr. Marie Šiková RNDr. Jan Hrdý, Ph.D. JazykČeština Očekávaný výstup M/01 Elektrotechnika M/01 Strojírenství Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaLom světla, index lomu,čočka, druhy čoček Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályJe součástí šablony OPJ (optické jevy)

Zobrazení lomem Osnova 1. Úvod 2. Lom světla 3. Čočky 4. Druhy čoček 5. Vlastnosti čoček

1. Úvod Při průchodu rozhraním dvou různých optických prostředí se světelný paprsek láme. Vhodných typů lomu světla využíváme ve většině optických přístrojů. Základními zobrazovacími prvky při zobrazování lomem jsou čočky.

2. Zákon lomu Při průchodu rozhraním dvou různých optických prostředí prochází světelný paprsek do druhého optického prostředí a říkáme, že se paprsek láme. Různá rychlost světla v optických prostředích způsobí lom ke kolmici nebo od kolmice. Lom se řídí zákonem lomu ( Snellův zákon ) v.sin α = c.sin β c..rychlost světla ve vakuu v…. rychlost světla v daném optickém prostředí α….velikost úhlu dopadu β….velikost úhlu lomu

3. Čočky jsou stejnorodá průhledná tělesa, zpravidla ohraničená dvěma kulovými plochami nebo kulovou plochou a částí roviny. Čočky většinou zhotovujeme z optického skla. Pro práci v ultrafialové oblasti spektra se používají čočky z křemene a pro práci v infračervené části spektra se používají materiály propustné pro tento typ záření, jako germanium, křemík, fluorit, atp. Čočky používáme samostatně nebo jako část optických soustav, kde lze jejich vhodnou kombinací dosáhnout požadované kvality optického zobrazení.

4. Druhy čoček základní typy čoček rozlišíme podle toho, jak se po průchodu čočkou láme světlo, které přichází z velmi vzdáleného zdroje, např. ze Slunce. Světelné paprsky dopadající na čočku jsou v tomto případě rovnoběžné. - Jestliže se paprsky lámou tak, že se po průchodu čočkou sbíhají v jednom bodě, je to spojná čočka, spojka - Jestliže se po průchodu čočkou paprsky rozbíhají, je to rozptylná čočka, rozptylka

Druhy čoček podle tvaru ohraničujících ploch a) Spojky - dvojvypuklá - ploskovypuklá - dutovypuklá b) Rozptylky - dvoudutá - ploskodutá - vypuklodutá

5. Vlastnosti čoček - charakteristickou vlastnost čoček vyjadřuje fyzikální veličina optická mohutnost φ, která je definovaná vztahem φ = 1/f f..ohnisková vzdálenost čočky - jednotkou je m -1. Pro označení optické mohutnosti čoček do brýllí se používá dioptrie, značka D ( D = m -1 ) Optickou mohutnost 1D má čočka s ohniskovou vzdáleností 1 m. - optická mohutnost spojek je kladná, rozptylek záporná.

Literatura MECHLOVÁ, Erika a Karel KOŠŤÁL. Výkladový slovník fyziky pro základní vysokoškolský kurz. 1. vyd. Praha: Prometheus, ISBN VRBOVÁ,Miroslava a kol. Lasery a moderní optika. 1. vyd. Praha: Prometheus,1994. ISBN SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. 4. uprav. vyd. Praha: Prometheus, 2006, 531 s. ISBN LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Optika. Dotisk 3. přepracovaného vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich. Malý lexikon fyziky. 1. vyd. Praha: Prometheus, ISBN