TESTOVÁNÍ ROBUSTNOSTI EXTENZE URBANPLANNER PRO TVORBU SCÉNÁŘŮ VÝVOJE OLOMOUCKÉHO REGIONU Marek ADAMEC Vedoucí práce: RNDr. Jaroslav BURIAN Konzultanti:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Metodika hodnocení vlivu záměrů na krajinný ráz obecný postup
ČASOPROSTOROVÁ ANALÝZA VYBRANÝCH ONEMOCNĚNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI Michael Havlík vedoucí práce: Zdena Dobešová Konference GISÁČEK.
TOOLBOX PRO ANALÝZU STRUKTURY KRAJINY
Odhady parametrů základního souboru
Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje.
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
Tato prezentace byla vytvořena
Odhady parametrů základního souboru
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
NÁSTROJE PRO AUTOMATICKOU IDENTIFIKACI PROSTOROVÝCH KONFLIKTŮ V ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ Autor: Josef KOLÁČEK vedoucí práce: RNDr. Jaroslav BURIAN konzultant:
Půda – složka životního prostředí
Srovnání výsledků testů žáků 9. tříd základních škol v letech 2005 a 2011 Koho a na co jsme se ptali Filip Karel, Šimon Stiburek, Jan Hučín Scio Praha.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
Lineární regresní analýza
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Webová propagační část RTIS - inspirativní průvodce.
Pohled z ptačí perspektivy
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Statistické srovnávání ekonomických jevů
Webová aplikace – databáze mikroregionů kartografické vyjádření mikroregionů Zlín, říjen 2005 ORR KrÚ JMK 10/2005.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Cíl přednášky Seznámit se
Geografický výzkum periferních oblastí Česka 4. Periferní a jádrové oblasti Česka: statistické přístupy k jejich studiu.
Aktuální stav vývoje extenze Urban Planner Jaroslav Burian First StatGIS conference.
Zpracování a vizualizace fenologických dat
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Detekce lokalit údolních niv s použitím multikriteriálních hodnocení v prostředí GIS Diplomová práce 2007/2008 Vysoká škola báňská – Technická univerzita.
Využití GIS pro hodnocení krajiny
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
SHLUKOVÁ ANALÝZA FUNKČNÍCH PLOCH PRO SLEDOVÁNÍ URBÁNNÍHO VÝVOJE OLOMOUCKÉHO REGIONU Vedoucí práce: Mgr. Jana Svobodová Martin Klícha Gisáček
Vedoucí diplomové práce: Ing. Markéta Hanzlová
Mgr. Michal LOUTHAN Katedra geoinformatiky, UP Olomouc
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Regionální analýza Charakteristika regionu Složky a prvky krajinné sféry Struktura regionu Typy regionů Účelové regiony NUTS Přirozená regionální struktura.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
CZECH STATISTICAL OFFICE Na padesátém 81, CZ Praha 10, Czech Republic STATISTIKA CIZINCŮ V REGIONECH ČR Tisková konference ČSÚ 11.
1 Diplomová práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra fyziky,
Testování aplikací v Javě Petr Adámek IBA CZ, s.r.o. © 2010.
Urban Planner Analytický nástroj pro hodnocení potenciálu území Jaroslav Burian.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Vliv času a prostoru na vývoj a funkci biokoridů
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Řešitelský tým Jméno BATELKOVÁ Kateřina KIRCHNER Karel KOLEJKA Jaromír
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Odhady parametrů základního souboru
6. Seminář Jaroslav Biolek Podzim 2013
Induktivní statistika
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Příklad (investiční projekt)
Quo vadis, územní studie krajiny?
Charakteristika zeměpisu CR
Územně analytické podklady
Induktivní statistika
Transkript prezentace:

TESTOVÁNÍ ROBUSTNOSTI EXTENZE URBANPLANNER PRO TVORBU SCÉNÁŘŮ VÝVOJE OLOMOUCKÉHO REGIONU Marek ADAMEC Vedoucí práce: RNDr. Jaroslav BURIAN Konzultanti: Mgr. Lea MAŇÁKOVÁ (MMOL), Mgr. Miloslav DVOŘÁK (MMOL)

CÍLE PRÁCE OTESTOVAT robustnost extenze UrbanPlanner pro tvorbu scénářů vývoje olomouckého regionu, případně rozšířit testování na doplňková ověřovací území OTESTOVAT robustnost extenze UrbanPlanner pro tvorbu scénářů vývoje olomouckého regionu, případně rozšířit testování na doplňková ověřovací území ZFORMULOVAT VÝSLEDKY TESTOVÁNÍ a vyvodit patřičné závěry pro další práci s extenzí – citlivost parametrům, nastavování hodnot, rozhodovací schémata … ZFORMULOVAT VÝSLEDKY TESTOVÁNÍ a vyvodit patřičné závěry pro další práci s extenzí – citlivost parametrům, nastavování hodnot, rozhodovací schémata … GENEROVAT SCÉNÁŘE VÝVOJE zájmového území a sestavit z nich komentované výstupy GENEROVAT SCÉNÁŘE VÝVOJE zájmového území a sestavit z nich komentované výstupy (projekt POHOS - Výzkum pohybu osob na styku urbánního a suburbánního prostoru olomouckého regionu )

EXTENZE

DATA + funkční struktura území 44 vstupních jevů 44 vstupních jevů použito 39 jevů (nevyskytovaly se) použito 39 jevů (nevyskytovaly se)

NETESTOVÁNO TESTOVÁNO/KONZULTOVÁN O BEZ MOŽNOSTI TESTOVÁNÍ TESTOVÁNÍ

t=matrix(0,ncol=12,nrow=12) t[1]=0 t[2]=10 t[3]=20 t[4]=30 t[5]=40 t[6]=50 t[7]=60 t[8]=70 t[9]=80 t[10]=90 t[11]=100 par(mfrow=c(3,2)) plot(zakl[1:11,19],col = "blue", main = "NENULOVÝ KRAJINNÝ POTENCIÁL", xlab = "podíl SE faktorů (%)", ylab = "plocha s nenulovým KP (km2)", xlim = c(1,11), axes = FALSE) axis(1, 1:11, t[1:11]) axis(2) plot(zakl[1:11,20],col = "blue", main = "MINIMÁLNÍ KRAJINNÝ POTENCIÁL", xlab = "podíl SE faktorů (%)", ylab = "hodnota minimálního KP", xlim = c(1,11), axes = FALSE) axis(1, 1:11, t[1:11]) axis(2) plot(zakl[1:11,21],col = "blue", main = "MAXIMÁLNÍ KRAJINNÝ POTENCIÁL", xlab = "podíl SE faktorů (%)", ylab = "hodnota maximálního KP", xlim = c(1,11), ylim = c(4.5, 7.5), axes = FALSE) axis(1, 1:11, t[1:11]) axis(2) plot(zakl[1:11,22],col = "blue", main = "PRŮMĚRNÝ KRAJINNÝ POTENCIÁL", xlab = "podíl SE faktorů (%)", ylab = "hodnota průměrného KP", xlim = c(1,11), axes = FALSE) axis(1, 1:11, t[1:11]) axis(2) plot(zakl[1:11,23],col = "blue", main = "ROZPTYL HODNOT KRAJ. POT.", xlab = "podíl SE faktorů (%)", ylab = "rozptyl KP", xlim = c(1,11), ylim = c(1, 5), axes = FALSE) axis(1, 1:11, t[1:11]) axis(2) plot(zakl[1:11,24],col = "blue", main = "SMĚR. ODCH. HODNOT KRAJ. POT.", xlab = "podíl SE faktorů (%)", ylab = "směrodatná odchylka KP", xlim = c(1,11), ylim = c(0, 1), axes = FALSE) axis(1, 1:11, t[1:11]) axis(2) VÝSTUPY Souhrnné statistické charakteristiky testování poměru fyzicko-geografických a socio-ekonomických faktorů:

Souhrnné statistické charakteristiky testování faktoru sklonu terénu :

POZNATKY aplikace nástroje je vhodná především pro menší územní celky (rozsahu obcí) – tj. původní záměr autora extenze aplikace nástroje je vhodná především pro menší územní celky (rozsahu obcí) – tj. původní záměr autora extenze jednotlivé faktory ovlivňují výstupy minimálně (kromě nejnižší vhodnosti) jednotlivé faktory ovlivňují výstupy minimálně (kromě nejnižší vhodnosti) chybí některé důležité faktory (kvalita půd – BPEJ, radonové riziko) chybí některé důležité faktory (kvalita půd – BPEJ, radonové riziko) problém – přiřazování hodnoty krajinného potenciálu funkčním plochám problém – přiřazování hodnoty krajinného potenciálu funkčním plochám pro běžné projekty je velice obtížné shromáždit dostatečně kvalitní data pro běžné projekty je velice obtížné shromáždit dostatečně kvalitní data

DĚKUJI ZA POZORNOST