Autor: Andrea Šimánková Zaměstnání: distribuce léků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Teorie ošetřovatelství 3.ročník
LÉČIVO, LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY, LÉKY, LÉKOVÉ FORMY
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Obecné základy receptury
Úvod do farmakologie Co je to farmakologie.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Vzdělávání nutričních odborníků
Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Léčebné konopí – zahájení legislativního procesu Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.
Úvod do výuky lékárenství
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Farmakologie Seminář 1 Zdeněk Kučera.
?.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Léky expirace, rychlost nástupu účinků, často používaná léčiva a jejich indikace,
Komunitní péče.
[1] Léčiva.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Letecká záchranná služba
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
3.ročník technické lyceum
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Modely obecně. Co je model? Použití v každodenním životě Něco, co není skutečné, ale má ke skutečnosti velice blízko Např. umělohmotné modely letadel.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Úvod do farmakologie Co je to farmakologie ? Mgr. Michaela Procházková
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Země původu: Švýcarsko. Léčivé účinky kolagenu jsou prokázané klinickými a vědeckými studiemi Měsíční kúra 30 x 3g čisté bílkoviny Nejlepší poměr cena/výkon.
Hmotnost tělesa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
Definice, základní pojmy
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Jištění kvality technologických procesů
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Máme se bát biosimilars?
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
Podávání léků v pobytových zařízeních sociálních služeb  kompetence a úhrada  ve světle účinné legislativy, stanovisek MPSV a MZ a Metodiky VZP ČR pro.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ
CENTRALIZACE ÚSTAVNÍ LÉKÁRNY V PODMÍNKÁCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Autor: Andrea Šimánková Zaměstnání: distribuce léků 26.11.2011

Úvod do problematiky podávání a aplikace léků Léková terminologie Balení léků Označení léků Uložení léků na ošetřovací jednotce Uložení a objednávání léků opiátového typu Záznam v opiátové knize 26.11.2011

Magistrality → léky, které jsou vyrobeny v lékárně Speciality → hromadně vyráběny léky ve farmaceutické firmě Generický název léku →latinský název léku, doporučené označení Obchodní název léku → název, který mu dal výrobce Chemický název léku → chemická struktura léku Placebo efekt → neúčinná látka, která je upravena do stejné formy jako lék Kumulace léku → hromadění léčiva v lidském organismu Příklad magistrality → 26.11.2011

Odborné kompetence : Zdravotnický asistent se podílí na přejímání, kontrole, manipulacemi a uložení léčivých přípravků pod odborným dohledem všeobecné sestry nebo porodní asistentky Při podávání léků vykonává ošetřovatelský tým činnosti, které jsou spojeny s přesným plněním ordinace lékaře. Aby byla léková ordinace podle lékaře plněna správně, je nutné, abychom se stále vzdělávali. Lék,který je podáván na území naší republiky, musí mít svou registraci. Registrované léky jsou pak zařazeny do Seznamu léčebných přípravků – národního lékopisu, který je podle potřeb aktualizován. 26.11.2011

Fóliové schránky – plata, stripy Lékové lahvičky s uzávěrem Plastové nádoby s uzávěrem Lékové lahvičky s kapátkem a uzávěrem Plastové obaly s uzávěrem Tuby Skleněné, umělohmotné ampule 26.11.2011

26.11.2011

Lék určen k vnitřnímu užití Červený Štítek Lék určen k zevnímu užití Bílý Štítek Lék určen k vnitřnímu užití Červený Štítek Lék určen k zevnímu užití Černý štítek Označení jedu →lebka a skřížené hnáty Bílý štítek s modrým pruhem Označení opia 26.11.2011

Speciality Každý registrovaný lék musí mít k dispozici příbalový leták. Označení specialit musí obsahovat tyto údaje: 1.Název léku – Měl by být zvýrazněn, je většinou uváděn pod výrobním názvem. Kromě výrobního je uveden i název genetický např. IBALGIN 400mg v 1 tbl. 2.Forma léku, počet v balení – Informace o formě a počtu léků. Např. ANOPYRIN tbl. 10 tablet 3.Indikační skupina – Léky jsou v lékopise zařazeny do indikačních skupin. Jeden lék může mít více indikačních skupin. Např. ANOPYRIN,antipyretikum,antiagregans,analgetikum 4.Expirační doba – Doba, po kterou je možné lék bezpečně používat. Např. ANOPYRIN exp. 05 05 12 (do 5. 5. 2012) 26.11.2011

6.Účinky léku : - Řada léků může vyvolat alergii Hlavní Vedlejší 5.Dávka,síla léku – dávku léku označujeme množství léčebné látky v gramech, miligramech , mezinárodně uznávaných jednotkách apod. Kromě tzv. gramáže léku se můžeme setkat se slovním vyjádřením síly léku. Např. ANOPYRIN 100 mg v tbl. Pro infantibus 6.Účinky léku : - Řada léků může vyvolat alergii Hlavní Vedlejší Místní Celkové Toxické Interakce s jinými léky Příklad speciality → 26.11.2011

26.11.2011

Opiáty jsou omamné, návykové látky Používají se proti bolesti Předepisují je výhradně lékař na recepty s modrým pruhem Zneužití opiátů je trestné Uloženy jsou v uzamčeném prostoru Léky se podávají v určitých časových intervalech Na ošetřovací jednotce je zřízena opiátová kniha 26.11.2011

Záznam v Knize opiátů provádí : a) Modře – osoba, která je pověřena aplikací ordinace opiátu podle lékaře b) Červeně – zodpovědná osoba, která doplňuje stav opiátů v trezoru nebo provádí kontrolu hospodaření s opiáty 26.11.2011

http://www.naseinfo.cz/clanky/zdravi-a-pece/sexuologie- urologie/antikoncepce/hormonalni-metody- antikoncepce/hormonalni-antikoncepce-a-jine-leky http://www.udalosti112.cz/aktualne/senior-v-praze-spachal- sebevrazdu-predavkoval-se-leky.html http://www.dinarin.cz/art_list.jsp?target=clanky_leky http://www.amessi.org/Les-medicaments-generiques-sont-ils- aussi-efficaces-que-les-medicaments-de-marque#.TrZT_UMyj5M http://www.density.co.uk/liqstds.html http://www.magazin-zdravi.cz/zdravi.4/prasky-na-spani.5159.html http://www.lekarnausamaritana.cz/paralen-500 http://www.nasepenize.cz/zdravotnictvi?offset=45 http://www.zdn.cz/denni-zpravy/z-domova/kazdy-obcan-cr- spotreboval-loni-leky-v-prumeru-za-7618-456871 Pracovní sešit ošetřovatelství – ošetřovatelské postupy pro zdravotnické asistenty 26.11.2011