_32 V VY_32_INOVACE_53 V nn VY_32_INOVACE_53_NE. Anotace - prezentace učebního materiálu pomocí programu Power Point, prohloubení znalostí a seznámení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Osnova rozboru uměleckého textu
Rozbor uměleckého textu
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_31-08 Skupina 42 Jiří Kolář.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
František Halas Novotná Martina, V8A
František Halas ( ) ( ).
František Halas a Bohuslav Reynek
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
VY_III/2_INOVACE_83_Jiří Žáček
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová Česká poezie 1. poloviny 20. století - opakování VY_32_INOVACE_1A15.
Karel Toman Anarchistický buřič.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
VY_32_INOVACE_47_NE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jaroslav Seifert ( )
William Shakespeare.
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Spisovatelé dětské literatury
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SPIRITUÁLNÍ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Jan Neruda - dílo.
AUTOR: Marcela Kaderová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Městská tematika – Ignát Hermann
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
František Halas.
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

_32 V VY_32_INOVACE_53 V nn VY_32_INOVACE_53_NE

Anotace - prezentace učebního materiálu pomocí programu Power Point, prohloubení znalostí a seznámení s dílem autora Fr. Halase, základní životopisné údaje Klíčová slova: František Halas, dílo Fr. Halase VY_32_INOVACE_53_NE

Seznam materiálů v sadě: Fotografie Františka Halase Základní životopisné údaje Ukázka z díla F. Halase Práce s textem VY_32_INOVACE_53_NE

NNarodil se v Brně ZZemřel v Praze PPocházel z dělnické rodiny. Otec organizoval dělnické stávky a matka zemřela, když Františkovi bylo osm let

FFrantišek Halas byl autor meditativní a společenské poezie let dvacátého století. FFrantišek se vyučil knihkupcem, působil jako úředník a jako nakladatelský a časopisecký redaktor

ZZa druhé světové války byl činný v odboji, po válce pracoval jako přednosta odboru na ministerstvu informací. FFrantišek Halas je pochován v Kunštátě, kde prožil i dobu Heydrichiády

SSépie KKohout plaší smrt TTvář HHořec TTorzo naděje -1938

 František Halas  Nezreziví...  Na štítě Čech den zabitý  hory a lesy mlčí vzadu  Věrná noci Trůne záštity  Pomsti tu zradu  Oč krvavější bylo listí  oč sirnatější zapadání  Kov zbranídrnčel nenávistí  při odkládání  Nezreziví nezlomí se  olej slibů ocel kryje  a v černém tichu už zas dní se  pod maskou mužů z tragédie VY_32_INOVACE_53_NE

 1. urči počet slok  2. urči druh rýmu  3. urči počet veršů  4. napiš hlavní myšlenku básně VY_32_INOVACE_53_NE

TTato básnická sbírka vychází poprvé roku 1930 a reaguje na soudobé politické události – Mnichovskou dohodu a začátek války. Halas jednoznačně vyjadřuje svůj nesouhlas s jednáním světových velmocí. Za viníka všech událostí, které následovaly, označuje autor především Francii. Toto dílo věnoval František své ženě Libuši Rejlové.