Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Advertisements

Arabská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mekka a medina Hudba.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Arabové a Islám Raný středověk.
Islám Postup vložení tohoto snímku do prezentace
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Islám.
Islám Arabové.
Světová náboženství.
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
KŘESŤANSTVÍ.
Islám Arabové.
Islám.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Islám Arabská říše.
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
RISK Náboženství.
Saladin – křížové výpravy
Středověk Arabská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107.
Světová náboženství – islám
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Alexandr Veliký Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
ISLÁMSKÝ NÁBOŽENSKÝ SYSTÉM
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Převody jednotek objemu
Převody jednotek délky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Čingischán Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Vilém Dobyvatel Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Konstantinopol Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_07 TÉMA: Arabská říše.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_ISLAM_10 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
ISLÁM.
POČÁTKY ISLÁMU, VÍRA A TRADICE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/

MUHAMMAD se oženil s bohatou vdovou starší o 15 let, stal se váženou osobností - neměl syna- adoptoval svého bratrance Alího a otroka Zajída - trápily ho pochyby a otázky- zvolil ústraní Narodil se v době, kdy zemřel jeho otec. Matka ho dala podle tradice na výchovu do jednoho kočovného kmene, Z pouště se vrátil v šesti letech. Staral se o něho strýc, naučil se u něho náboženství, obchodu, ale i čtení a psaní.

MUHAMMAD Chodil do jeskyně Hira (nedaleko Mekky)- meditoval a modlil se Zjevil se mu archanděl Gabriel a zvěstoval, že je posel Boží, Prorok Alláhův „Přednášej ve jménu svého pána!“ -prvními žáky byli jeho blízcí, potom se odvážil do města- přidávali se k němu věřící, ale čelili nenávisti i fyzickému násilí Některým doporučil odejít, sám zůstal Změna 619- umírá mu manželka i jeho ochránce

MUHAMMAD Muhammad opouští Mekku a odchází do Jathribu ( Medíny)- počátek hidžry( odchod z kmene) Zorganizoval první muslimskou svatyni, potvrdil svou duchovní autoritu. Vytvořil ozbrojenou skupinu- bojovali proti nevěřícím 629 se smířil se svým klanem- oblehl Mekku

M UHAMMAD Vstoupil do města- sedmkrát triumfálně obešel Ka´abu, zničil modly a vyhlásil okrsek svatyně za posvátný- islám zvítězil. Zvyklosti- ramadán, pět denních modliteb Zemřel 632 Korán- zjevení šířena ústně, proto spánv krátkých větách veršů- 116 súr

M UHAMMAD Ka´aba- tvoří střed svatyně, má tvary krychle je poblíž pramene Zemzen v posvátném okrsku Pět pilířů islámu- vyznání víry- šahada Pětkrát denně modlitba Jednou za rok darovat část jmění obci Ramadán Jednou za život pouť do Mekky

P OUŽITÉ ZDROJE Tvůrci světových dějin: Od antiky po středověk. Vydaly Mladé léta, ISBN Dějiny středověku, Mandelová, Kunstová, Pařízková, Dialog, Liberec. ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.