Dopravní kampaň pro základní školy „Oblékáme hada edu“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „2009 – Rok smíření“ Martin Špryňar generální tajemník Sdružení Kampaň Jedeme v tom spolu II.
Advertisements

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Role Městské policie v prevenci úrazů v Chrudimi
ECVET v Programu celoživotního učení
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
Marketingový výzkum v dopravě Autobusová linka Praha - Brno
Bezpečně do školy aneb Děti mění svět. Kde získat další prostředky? Například: grantový program Nadace Partnerství Na zelenou grantový program Nadace.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Učebnice věnovaná Dopravě Efektivní užívání energie v dopravě Petr Sopoliga, Vlasta Švejnohová, Lucie Kochová ENVIROS, s.r.o. Listopad 2009 Za obsah této.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Cesta ke kvalitě v praxi
INFORMAČNÍ SCHŮZKA S RODIČI DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Den bez aut Jak to začalo… Dne jsme si v ZŠ Masarykova připomněli, že ne vždy se do zaměstnání, školy či kamkoliv jinam musí.
Ve školním roce 2009 – 2010 získala naše škola finanční příspěvek z grantového programu Na zelenou, který vyhlásila Nadace Partnerství a jehož generálním.
KONCEPT ROZVOJE CYKLISTIKY VE VELKOMĚTECH Ing. Luděk Sosna, Ph. D., ředitel odboru strategie, MD ČR.
MANAGEMENT MOBILITY Jiří Galatík CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
P ROJEKT E S AFETY L ABEL 9. Národní konference eTwinning, , Olomouc Zpracoval: Bc. Roman Máca Národní centrum bezpečnějšího internetu Prvního.
Rodičovská schůzka 25. dubna 2013.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
1 Informace k revizi Národní strategie bezpečnosti silničního provozu v roce 2008.
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
ETwinning - on-line spolupráce škol Aktivitu eTwinning, podporující virtuální propojení evropských škol pomocí informačních a komunikačních technologií,
Informace... a mluvte nám do toho. Úvod Dana Hančová, předsedkyně komise sportu a cestovního ruchu Plán udržitelné městské mobility a dánská výstava „Města.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
DOPRAVNÍ KAMPAŇ „OBLÉKÁME HADA EDU“
Dotační projekty Vysokého Mýta
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Bezpečné cesty do školy optikou jejich uživatelů MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ Radek Patrný , Magistrát.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Publicita v projektech. Povinná součást všech projektů spolufinancovaných z fondů EU –je předmětem kontrol Nařízení Komise č. 1828/2006 –kdo dává peníze.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY VY_32_Inovace_20VA-2 Vypracovala : Mgr. Alena Vaňková ZŠ a MŠ Nedašov, příspěvková organizace.
KONFERENCE MĚSTO PRO DĚTI
Projekt Bezpečné cesty do škol ZŠ Praha 5 Košíře, Nepomucká 1/139 Eva Marková.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
finanční vzdělávání dětí
Bezpečné cesty do školy – projekt pro města a obce v ČR
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Autor: Mgr. Radana Marelová
Společenská odpovědnost a školy
Strategie regionu, obce
Základní škola Heřmanův Městec
Název akce, místo, datum.
Mgr. Iveta Niederlová VY_32_INOVACE_11_17_dopravní prostředky 6
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Dětské dopravní hřiště Městské policie
EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY
Mgr. Iveta Niederlová VY_32_INOVACE_01_17_dopravní prostředky 1
Příprava operačních programů
Společenská výchova – Kultůra cestování
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Třídní schůzky
Dětské dopravní hřiště Městské policie
Transkript prezentace:

Dopravní kampaň pro základní školy „Oblékáme hada edu“

Co je hra Oblékáme hada Edu? Zábavná a efektivní hra pro základní školy na podporu chůze, cyklistiky a veřejné dopravy při cestování do školy

Kde hra vznikla Hra „Oblékáme hada Edu“ je českou verzí evropské kampaně Traffic Snake Game Začala jako malá kampaň pouze s hrstkou škol ve Flandrech v Belgii. V současné době kampaň čítá okolo 1000 škol, 150 000 rodin a 200 000 dětí v samotném regionu Flander. Zapojeno 18 evropských zemí

Cíle kampaně Kampaň má za cíl prolomit začarovaný kruh rostoucího objemu automobilové dopravy Děti jsou důležitou cílovou skupinou pro změnu dopravního chování Dopravní chování rodičů má významný vliv na děti a jejich výběr dopravního prostředku. Většina dětí se neučí o výhodách udržitelné dopravy a nevýhodách vysoké míry automobilismu od svých rodičů ani ve škole.

Podpora chůze a jízdy na kole pro děti? Vzdělávání o mobilitě a dopravní výchova jsou stále často ještě spojené jen s výukou pravidel silničního provozu nebo tréninkem bezpečnosti silničního provozu Mnohé děti jsou stále dopravovány do školy autem, i když bydlí v docházkové či na kole dosažitelné vzdálenosti od školy Individuální dopravní chování je vytvořeno ve velmi raném věku – „dnešní děti jsou uživatelé zítřejší dopravy“

Materiály pro kampaň Plakát s dopravním hadem (3,5 x 1m; zapůjčíme) Zelené samolepky pro třídu Barevné „puntíky“ (samolepky) pro třídu Manuál pro učitele Info pro rodiče Hodnotící formuláře

Sběr bodů za cesty udržitelnou dopravou Děti dostanou „puntík“, když do školy cestují: Pěšky Na kole (včetně kolobežky, kolečkových bruslí, skejtbordu) Autobusem / Trolejbusem Vlakem (včetně tramvaje a metra) Společně s jinými dětmi jedním autem (spolujízda) Během celé kampaně učitelé vyplňují třídní hodnotící formuláře

Hra v 6 krocích Průzkum před kampaní a definování cílů Příprava Sbírání bodů za udržitelné cestování Odměňování za pokrok Možnost hrát rozšířenou verzi hry (doprovodné aktivity, tvorba školního plánu udržitelné mobility...) Sběr dat po skončení kampaně

Oblékáme hada Edu (Traffic Snake Game) Každá třída lepí získané puntíky na zelené kruhové třídní samolepky Třídní samolepka je kompletní po dosažení předem stanoveného cíle

Oblékáme hada Edu (Traffic Snake Game) Zelené třídní samolepky se lepí na plakát s hadem Odměna po dosažení stanoveného milníku (5 kruhových symbolů na plakátu s hadem)

Sběr dat – hodnotící formuláře Data za celkem 12 školních dní: Předběžný průzkum – 2 týdny před startem hry 10 dní hry (po sobě jdoucích školních dní) Následný průzkum – 3 týdny po skončení kampaně

Kampaň v roce 2015 na jaře – období kolem Dne Země (22. dubna) na podzim – období kolem Evropského týdne mobility (16. – 22. září) možné navázat na další akce na podporu udržitel. mobility a zodpovědného přístupu k péči o životní prostředí a vzájemně tak podpořit společné cíle tyto termíny však nejsou závazné – školy mohou termín realizace hry přizpůsobit svým potřebám Registrace – online na: http://www.trafficsnakegame.eu/czechrepublic/registrace

Školy a města přihlášené do kampaně

Fotogalerie http://www.trafficsnakegame.eu/pictures/

Kontakt Národní kontaktní místo pro ČR Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. (www.cdv.cz) Líšeňská 33a, 636 00 Brno Danuše Smutková: danuse.smutkova@cdv.cz Kampaň probíhá pod záštitou BESIPu

Pojďme hrát! Výhradní odpovědnost za obsah tohoto dokumentu nesou jeho autoři. Nemusí tedy odrážet stanovisko Evropské unie. Ani EASME, ani Evropská komise nenesou zodpovědnost za jakékoliv použití informací, které jsou obsaženy v tomto dokumentu..