Chyby při vnímání druhých lidí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Advertisements

PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Konflikty a způsoby jejich řešení
Obecné principy hodnocení žádostí Suzana Jovaševićová, Ministerstvo financí ČR 30. července 2014.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
PSYCHICKÉ JEVY.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Zásady pozorování a vyjednávání
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Přednáška Psychologie I. Povinnost k sobě. Stabilní vůdce = stabilní děti i oddíl Naší životním cílem by měla být práce na své osobnosti Snaha o sebezdokonalování.
OSOBNOST.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Proces vnímání v komunikaci
v pedagogické diagnostice
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
VNÍMÁNÍ A POSUZOVÁNÍ DRUHÝCH LIDÍ
Klára Šťastná 2.Ročník MK
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Vedení týmů a týmová práce Synergie. SYNERGIE SYN=SYNTÉZA ERGIE=ENERGIE Konečný výsledek je větší, než suma jeho částí.
Thomas International Analýza osobních a pracovních profilů
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
Vůle.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Základy pedagogické metodologie
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Základy sociální psychologie
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Agrese a agresivita.
Assessment centrum.
Pedagogická psychologie
PSYCHOLOGIE A KOMUNIKACE PERCEPČNÍ STEREOTYPY
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
OSOBNOST UČITELE JAKO JEDEN ZE SUBJEKTŮ VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Seminární práce KPG/RPEPS Pavel Švejda.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Faktory ovlivňující poznávání osobnosti
MOTIVACE.
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Sociální dovednosti učitele
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Nevědomí.
Škola základ občanského života
Transkript prezentace:

Chyby při vnímání druhých lidí

Chyby při vnímání druhých lidí Při posuzování druhých se člověk dopouští řady chyb, které si ani často neuvědomuje Máme-li být alespoň trochu objektivní, je třeba chyby vnímání znát a vědomě je eliminovat.

Chyby při vnímání druhých lidí Chyby zapřičiněné osobními charakteristikami posuzovatele b) Chyby pozorovatele vycházející z obecných tendencí posuzování

a) Chyby zapřičiněné osobními charakteristikami posuzovatele 1. Potřeby a city – pravdivé a dostatečné se zdají ty informace a charakteristiky, které usnadňují uspokojení nějaké potřeby 2. Očekávání – člověk vidí především to, co očekává, že uvidí. Soudí, že je to tak, protože předpokládal, že tomu tak bude. 3. Přání – člověk soudí, že je to takové, protože chtěl, aby tomu tak bylo

4. Obavy – člověk soudí, že tomu tak bude, protože se obával, že to tak dopadne, že se to tak stane 5. Návyk – člověku se zdají pravdivé ty skutečnosti, jimž přivykl a které zná 6. Lenost – člověk má tendenci se spokojit s první myšlenkou, rychle uznat správnost názorů, které mu ušetří námahu. Lenost je zpravidla příčinou, proč člověk pozoruje povrchně a dělá předčasné závěry.

7. Konzervatismus – jednou přijatý úsudek má člověk tendenci obhajovat 7. Konzervatismus – jednou přijatý úsudek má člověk tendenci obhajovat. Člověk si myslí, že uznáním chybného úsudku poškozuje svoje sebevědomí a vytváří precedens dalších nedostatků své osobnosti. 8. Dogmatismus – uzavřený názorový systém je zaměřen na obranu proti všemu, co narušuje vžitý systém v němž člověk existuje.

9. Konformita – přejímání názorů pod sociálním tlakem okolí 10. Vyhovění tlaku okolí – souhlas pouze navenek, vlastní názor odlišný od skupinového názoru

b) Chyby pozorovatele vycházející z obecných tendencí posuzování 1. Projekce – posuzovatel vidí u druhých lidí svoje vlastnosti v podstatně výraznější formě, jak po stránce kvality, tak kvantity. Vysvětluje si motivy jednání druhých lidí i jejich postoje stejnými vzorci, jimiž je podle jeho názoru vedeno jeho vlastní jednání.

2. Kontrast – posuzovatel má tendenci hodnotit ostatní opačným způsobem, než vnímá sám sebe. Např. uspěchaný člověk považuje druhého, který si čte za lenocha.

3. Neoprávněná generalizace - posuzovatel na základě náhodných mimořádných poznatků nebo na základě nedostatečného počtu pozorování a bez ověření příčin a důvodů určitého chování vynáší jednoznačné zobecňující závěry, event. je aplikuje na situace na které neplatí.

4. Předsudky – znamenají stereotypy a zvyklosti myšlení, prožívání a jednání, které mohou znamenat předem zformulovaný závěr, stanovisko či rozhodnutí, které však nemá objektivní opodstatnění. Sem patří také tzv. „profesionální slepota“, vyjadřující skutečnost, že si člověk dlouhodobým výkonem určité činnosti vypěstovává poměrně pevné jednostranné postoje a zaměření.

5. Halo-efekt – posuzovatel se dává ovlivnit celkovým dojmem vycházejícím z působení celku nebo jeho dominujících rysů, event. i některou z jeho výrazných částí, podle nichž vynáší hodnotící soud.

6. Citový vztah – čím blíže psychicky se posuzovatel cítí vůči druhým, tím pozitivněji je hodnotí. A naopak. 7. Stereotyp – jde o soubor zafixovaných rigidních názorů na lidi, pod jejichž vlivem posuzovatel minimalizuje jiné informace.

8. Figura v pozadí – prostředí, které je pozadím lidí, ovlivní jejich hodnotu v očích posuzvatele