Jak hledat co nejefektivněji na internetu? Referát Počítačová gramotnost II. Věra Anthová, 74202.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhledávací stoje na Internetu. (vyhledavače pro začátečníky)
Advertisements

MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Dana Sigmundová Zásady vyhledávání, správná technika vyhledávání, databáze EBSCO ÚK FSS MU, úterý a středa 11. a Ústřední knihovna FSS MU.
Základy práce s počítačem – lekce V. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
školení internetového vyhledávače
53. Šrámkova Sobotka Sobotka 9. července 2009
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Školení internetového vyhledavače Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
 Search engine optimization  Jeden z prvních kroků při tvorbě obsahu webových stránek  Výrazně ovlivňuje dohledatelnost, návštěvnost a tím i úspěšnost.
Vyhledávání na Internetu
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
Základy práce s počítačem – lekce V.
Informace – vyhledávání informací
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Vyhledávání a analýza dat na internetu 1 Doporučený vyhledávač:
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
PHP – Základy programování
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Bc. Martin Dostal. Co to je sémantické vyhledávání? Vyhledávání s využitím "umělé inteligence" Vyhledávání v množině dat na stejné téma katastrofy sport.
Vyhledávání informací na internetu
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Efektivní vyhledávání na internetu
WWW – hypertextový informační systém
Optimalizace pro vyhledávače SEO Adam Kratochvíl EI4.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Vytvoření hypertextového odkazu
Informační a komunikační technologie 5.ročník
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
Jak vyhledávat informace na Internetu?
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_154_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
MIS - Manažerské informační systémy 1. cvičení – Internet a informace
ANOPRESS Databáze TAM TAM (Plné texty českých novin a vybraných časopisů)
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
INTERNET.
Školení internetového vyhledávače
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
VY_I/2_INOVACE_37_Vyhledávání na internetu Vyhledávání na internetu Miroslav Kaňok.
SEO – optimalizace pro vyhledávače Tereza Balabánová
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
Vyledávání na internetu (18). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Internetový vyhledávač Google Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Jak hledat na internetu??? Hledání pomocí.
METODY A NÁSTROJE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického.
Vyhledávání na Internetu. Webové vyhledávače Webový vyhledávač je služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované.
Metodologie bakalářské práce Bozděch, Michal
Vyhledávání v Internetu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
METODY A NÁSTROJE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
Vyhledávání, operátory pro vyhledávání, …
Fulltextové vyhledávání
Seznamy digitálních knihoven
Seznamy digitálních knihoven
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Knihovny.cz Vyhledávání patentových dokumentů
Transkript prezentace:

Jak hledat co nejefektivněji na internetu? Referát Počítačová gramotnost II. Věra Anthová, 74202

Efektivní hledání Zadávat klíčová slova bez háčků Používat méně obvyklá slova (specif. pro dané téma) Zadat i více slov vztahujících se k tématu Používat i velká písmena Používat hvězdičky * (ale rozumně) Používat logické operátory Dávat slovní spojení do uvozovek

Používání hvězdičky * (*) Nahrazuje skupinu neznámých písmen Příklady: *kolo* (kolotoč, okolo, Sokolov…) kolo* (kolotoč, kolová…) *kola (dokola, kokakola…)

Booleanská logika Co to je? -z-založena na principu logických vztahů mezi danými termíny -i-irský matematik George Boole -t-tři logické operátory : OR, AND, NOT

Příklad booleanské logiky Zadání: potřebuji informace o kočkách Hledat: kočky OR šelmy Zadání: zajímám se o dislexii u dospělých Hledat: dyslexie AND dospělí Zadání: zajímám se o radiaci, ale ne nukleární Hledat: radiace NOT nukleární Zadání: chci se něco naučit o chování koček Hledat: (kočky OR šelmy) AND chování

Co jsou vyhledávače? -p-pavouci, spiders -A-Altavista, Google -f-fulltextové: umějí hledat slova v celém textu stránky -n-neplést s katalogy : Yahoo!, Seznam

Jak pracují vyhledávače? -r-roboti -k-klasický odkaz - zakázat vstup na stránky robotům: pro celý web najednou souborem robots.txt Useragent:* Disallow: /ph/ Pro každý soubor zvlášť pomocí metatagu v hlavičce <metat name=“robots“ content=“noindex,nofollow“>

Formuláře a metaslužby Předpřipravené otázky ve formulářovém dotazníku (Excite, Google, Altavista) Alenka Metaslužby: dokáží položit dotaz více službám současně Dvě podoby: -i-internetová (ProFusion, Search, Copernic2001) -n-nainstalované programy v počítači

Závěr Podobné práce na toto téma od jiných autorů Dotazy a diskuze Otázky k přezkoušení znalosti Moje inernetova adresa: