Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL202 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se tvoří názvy kyselin
Advertisements

Tvorba vzorců a názvů oxidů- procvičování
NÁZVOSLOVÍ SOLÍ.
Základy názvosloví anorganických sloučenin
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Identifikace vzdělávacího materiálu
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Názvosloví solí.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL201 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Identifikace vzdělávacího materiálu
Názvosloví oxidů Mgr. Helena Roubalová
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Anorganické názvosloví
Názvosloví Hydroxidů.
Doplňování vzorců k názvu 1 Doplňování vzorců k názvu 1 Doplňování vzorců k názvu 2 Doplňování vzorců k názvu 2 Doplňování vzorců k názvu 1 Doplňování.
Názvosloví oxidů.
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL205 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Názvosloví anorganických sloučenin
OXIDY.
2. OXIDY CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ RZ
Anorganické sloučeniny - úvod
Názvosloví binárních sloučenin
Názvosloví oxidů a sulfidů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 1
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Jak se tvoří názvy sulfidů
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL203 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
RISKUJ.
Názvosloví sulfidů.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Jak se tvoří názvy oxidů
Názvosloví Oxidů.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Názvosloví anorganických sloučenin (hra Riskuj)
2. Název ze vzorce. -je náboj, který zdánlivě mají jednotlivé atomy v molekule sloučeniny Prvek ve sloučenině má dané oxidační číslo. Oxidační číslo se.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Názvosloví halogenidů DVOUPRVKOVÉ SLOUČENINY - chemické látky složené ze dvou prvků - patří k nim hlavně : oxidy sufidy a halogenidy.
OXIDY. Co to jsou oxidy? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky. Dříve se označovaly jako kysličníky V oxidech má kyslík oxidační číslo.
1. Vzorec z názvu. -je náboj, který zdánlivě mají jednotlivé atomy v molekule sloučeniny Prvek ve sloučenině má dané oxidační číslo. Oxidační číslo se.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Oxidy – názvosloví Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sulfidy a jejich názvosloví
Názvosloví halogenidů
Názvosloví oxidů VY_32_INOVACE_29_583
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Transkript prezentace:

Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL202 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby VMŘíjen 2012 Ročníkkvinta PředmětChemie Název, anotace Názvosloví oxidů a sulfidů – pravidla pro tvorbu vzorců a názvů oxidů a sulfidu, příklady k procvičování. Přehled citací a odkazů: MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 1. díl. 3. oprav.vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, 240 s. ISBN ŠRÁMEK, Vratislav a Ludvík KOSINA. Obecná a anorganická chemie. 1. vyd. Olomouc: Fin, 1996, 262 s. ISBN

Názvosloví oxidů a sulfidů

 Jsou sloučeniny prvků s kyslíkem.  Kyslík má oxidační číslo –II.  Oxidační číslo druhého prvku může nabývat hodnot +I až +VIII.  Název oxidu se skládá z podstatného jména – oxid a přídavného jména (odvozeného z názvu prvku), ke kterému se připojí koncovka podle odpovídajícího oxidačního čísla.

oxidační číslo obecný vzorec koncovkapříkladNázev - oxidu IM2OM2O-nýNa 2 OSodný IIMO-natýCaOVápenatý IIIM2O3M2O3 -itýAl 2 O 3 Hlinitý IVMO2MO2 -ičitýSO 2 Siřičitý VM2O5M2O5 -ičnýAs 2 O 5 Arseničný VM2O5M2O5 -ečnýP2O5P2O5 Fosforečný VIMO3MO3 -ovýSO 3 Sírový VIIM2O7M2O7 -istýMn 2 O 7 Manganistý VIIIMO4MO4 -ičelýOsO 4 Osmičelý

Př.: Napište vzorec oxidu dusného. a) Napíšeme značky obou prvků, které tvoří daný oxid (elektronegativnější prvek píšeme vpravo). NO b) Zapíšeme oxidační čísla prvků. N I O -II c) Součet oxidačních čísel se musí rovnat O, proto použijeme křížové pravidlo. (Číslo jedna se nepíše. Pokud je to možné, čísla vykrátíme) N 2 O

Př.: Pojmenujte následující sloučeninu Al 2 O 3 a) Ze vzorce vyplývá, že se jedná o oxid hliníku. b) Doplníme oxidační čísla. Kyslík má –II a oxidační číslo hliníku dopočítáme. c) Víme, že součet oxidačních čísel v molekule se musí rovnat 0. d) Aby byla molekula oxidu elektroneutrální, musí mít hliník oxidační číslo +III. e) Z oxidačního čísla hliníku vyplývá, že koncovka přídavného jména bude –itý. oxid hlinitý

 Na podobném principu se odvozuje i názvosloví sulfidů.  Oxidační číslo síry v sulfidech je –II. Příklady: K2SK2S FeS As 2 S 3 SnS 2 Sb 2 S 5 MoS 3

a) Oxid sodný b) Oxid uhličitý c) Oxid sírový d) Oxid olovnatý e) Oxid železitý f) Oxid manganistý g) Oxid vápenatý h) Oxid bismutičný i) Oxid beryllnatý j) Oxid dusičný k) Oxid hořečnatý l) Oxid manganičitý m) Oxid jodičný n) Oxid chromitý o) Oxid chloričitý a) Na 2 O b) CO 2 c) SO 3 d) PbO e) Fe 2 O 3 f) Mn 2 O 7 g) CaO h) Bi 2 O 5 i) BeO j) N 2 O 5 k) MgO l) MnO 2 m) I 2 O 5 n) Cr 2 O 3 o) ClO 2

a) MnO b) I 2 O 5 c) OsO 4 d) CO 2 e) NiO f) WO 3 g) Li 2 O h) V 2 O 3 i) Cl 2 O 7 j) Cl 2 O k) BaO l) SiO 2 m) SeO 3 n) SO 2 a) Oxid manganatý b) Oxid jodičný c) Oxid osmičelý d) Oxid uhličitý e) Oxid nikelnatý f) Oxid wolframový g) Oxid lithný h) Oxid vanaditý i) Oxid chloristý j) Oxid chlorný k) Oxid barnatý l) Oxid křemičitý m) Oxid selenový n) Oxid siřičitý