Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Austrálie.
Advertisements

Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Austrálie - A U S T R A L I A Aj pro r. REÁLIE
Registrační číslo projektu
Geografická charakteristika
VY_52_INOVACE_03/2/21_ZEMĚPIS
Austrálie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Opakování Austrálie.
Registrační číslo projektu
AUSTRÁLIE OCEÁNIE Přírodní podmínky
Austrálie Země protinožců ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová.
Hana Jirsová Zeměpis cestovního ruchu H2.A.
Austrálie.
Austrálie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Registrační číslo projektu
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
AUSTRÁLIE.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Austrálie – „země protinožců.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_INOVACE_276_Austrálie a Oceánie AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
AUSTRÁLIE + OCEÁNIE Klima a vodstvo
Austrálie- vzdálený ostrov svobody
Registrační číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Austrálie.
Elektronická učebnice - I
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Registrační číslo projektu
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
Hlavní města Austrálie
Oceánie.
Australské společenství
AUSTRÁLIE – nejmenší kontinent (7,7 km2)
Počítačová prezentace
Austrálie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Příroda Austrálie Obr. 1 – Mapa Austrálie
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Austrálie - kvíz Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Austrálie původní obyvatel Sydney.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Austrálie- přírodní poměry Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_22_Austrálie- přírodní poměry Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast.
POVRCH AUSTRÁLIE 1 2 Doplň k číslům názvy: 1 – 5: pohoří 6 – 8: pouště 9 – 11: ostrov a poloostrovy 12: útes
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Austrálie (Rudý kontinent)
Austrálie – stát i světadíl
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
NOVÝ ZÉLAND Rozloha: km2 Počet obyvatel: 4 mil.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obecná charakteristika kontinentu
Téma hodiny: Nový Zéland
Jméno autora: Mgr. Petra Musilová
Dějiny Austrálie
Melanésie
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Austrálie Autor Mgr. Robert Jiran

Zeměpis pro 7. ročník Austrálie Učebnice fraus . Fraus str. 78- 86 . Austrálie úvod . Členění Austrálie . Města . Povrch . Vodstvo . Hospodářství . Obyvatelstvo . Fauna . Austrálie v bodech . Tajenka

Austrálie úvod Austrálie, oficiálně Australský svaz, je stát na jižní polokouli tvořený stejnojmenný kontinentem, dále pak velkým ostrovem Tasmánií a množstvím menších ostrovů v Jižním, Indickém a Tichém oceánu. Na severu sousedí s Indonésií, Východním Timorem a Papuou Novou Guineou, na severovýchodě se Šalamounovými ostrovy, Vanuatu a Novou Kaledonií a na jihovýchodě s Novým Zélandem. Státní zřízení : Monarchie Založení : 1901 Hl. město : Canberra Rozloha : 7 692 030 km² Počet obyvatel :21 152 000 Měna : Australský dolar Úřední jazyk : Angličtina

Členění kontinentu Austrálie sestává z šesti států a dvou pevninských a několika malých ostrovních teritorií. Státy jsou Nový Jižní Wales, Queensland, Jižní Austrálie, Tasmánie, Victoria a Západní Austrálie. Dvěma velkými pevninskými teritorii pak Severní teritorium a Teritorium hlavního města. Teritoria v mnoha ohledech fungují podobně jako státy, svazový parlament však může veškerou jejich legislativu upravit, změnit nebo zrušit. Změny na území Austrálie

Členění kontinentu

Města Sydney

Povrch 2 228 metrů vysoký Mount Kosciuszko ve Velkém předělovém pohoří je nejvyšší horou Austrálie jako kontinentu, ne však státu: Mawson Peak na Heardov ostrově jej převyšuje o 517 metrů. Nejznámější je však masiv Ayers Rock. Na jihovýchodě kontinentu leží Australské Alpy. Velký bariérový útes je největším korálovým útesem světa. Leží poměrně blízko severovýchodnímu pobřeží, dlouhý je více než 2 000 kilometrů. Ayers Rock. Mount Kosciuszko Velký bariérový útes Austrálie-pouště Velká Viktoriina poušť Gibsonova poušť Velká písečná poušť Simpsova poušť

Vodstvo Austrálii a její ostrovy omývají Indický a Tichý oceán. Austrálie je nejsušší kontinent na Zemi. Řeky i jezera mají málo vody a často i úplně vysychají. Takovým vysychajícím řekám se říká CREEK. Nejvýznamnější jezero Austrálie je na mapce značeno číslem 8 a jmenuje se EYREOVO JEZERO. Dvě nejdůležitější řeky Austrálie leží na JV. Jde o řeku M U R R A Y s přítokem D A R L I N G. Murray Darling

Obyvatelstvo Současný národ se začal utvářet s příchodem prvních Evropanů v 18. století. Austrálie je původně trestaneckou kolonií, kterou zde zřídili Britové. Australané jsou ale potomci mnoha národností, například také Řeků, Italů nebo obyvatel Skandinávie. Po druhé světové válce sem přišlo také mnoho imigrantů z Asie. 95 % obyvatel je britského nebo irského původu. V Austrálii žije asi 380 000 původních obyvatel, kteří obývají především Severní teritorium. Australská pevnina je obydlena více než 42 000 let domorodými obyvateli. Náboženství Při posledním sčítání lidu v roce 2006 se 64 % obyvatel prohlásilo za křesťany. Nejvíce obyvatel se přihlásilo ke katolické církvi (26 %) a anglikánské církvi (19 %).

Fauna Poznáte jak se jmenují tato zvířata? Koala Ježura Dingo Klokan Emu Ptakopysk

Melbourne

Canberra

Austrálie v bodech Poloha - J. polokoule, V. polokoule - obratník Kozoroha (23 ½° j.š.) Rozloha - 9 mil. km² POVRCH AUSTRÁLIE -tvar pánve -Velké předělové pohoří -na jihu Australské Alpy (Mt.Kosciusco = 2 228 m) -vnitrozemí - Velká Viktoriina poušť ROSTLINSTVO A ŽIVOČIŠSTVO Živočišstvo - klokan, medvídek Koala, pes Dingo, pštros Emu Rostlinstvo - lesy VODSTVO AUSTRÁLIE -řeky - Murray + přítok Darling -jezera - Eyreovo -½ území - bezodtoká oblast - řeky netečou do OCEÁNU Australský svaz - hl. m. Canberra - další - Sydney, Melbourne - uznávají britskou královnu - zastupuje gevurnér - řeč - Angličtina PODNEBÍ AUSTRÁLIE -pásy - subtropický, tropický, mírný -pobřeží vlhké -vnitrozemí - suché = poušť

Tajenka – práce s mapou x x 1 x 2 3 4 5 x 1) Co tvoří většinu povrchu západní a střední Austrálie? 2) Jak se jmenuje zátoka na západě Austrálie? 3) Část názvu nejvyšší hory Austrálie. 4) Jaká barva převažuje na vlajce Austrálie? 5) Jaké moře omývá Austrálii ze severu (pobřeží Arnhemské země)?

Výsledek tajenky ULURU - AYERS ROCK 1 P O U Š T Ě 2 Ž R A L Č Í 3 K S I 4 M D Á 5 F É ULURU - AYERS ROCK