01. 2 METODIKA Zajištění zdravotního stavu zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Modernizace výuky odborných předmětů
Péče o pracovníky.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Intenzivní odchov plůdku ryb
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
PŘÍRUČKA SPRÁVNÝCH CHOVATELSKÝCH POSTUPŮ KONTROLA ZDRAVOTNÍHO STAVU A POSKYTOVÁNÍ POMOCI KUŘATŮM CHOVANÝM NA MASO 2010 MVDr. Jiří DOUSEK. Ph.D.,
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Klinická propedeutika
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Český název-Toxoplasmoza
Martina Lichovníková Mendelova univerzita v Brně
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
- definice, charakteristika, průběh
Nákazy přenášené vzduchem
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Tetanus a Trachom.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Duševní zdraví a psychohygiena
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
TETANUS.
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu:Velkochovy Označení materiálu:
Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Ochrana hospodářských zvířat
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Nebezpečné choroby srstnaté zvěře Pavel Kalina Nikola Senohrábková Systém řízení a kontrolní metody v myslivosti UTSS.
Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

01. 2 METODIKA Zajištění zdravotního stavu zvířat Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

WELFARE ZVÍŘAT Welfare (pohoda) zvířat představuje stav, ve kterém se organismus zvířete snaží vyrovnat s prostředím, ve kterém žije (Broom, 1986). Welfare se definuje jako stav naplnění všech materiálních a nemateriálních podmínek, které jsou předpokladem zdraví organismu, kdy je zvíře v souladu s jeho životním prostředím. Nejedná se přitom jen o splnění základních podmínek života a zdraví zvířat, předpokládá stejně tak i ochranu před fyzickým i psychickým strádáním a týráním. Zvíře má nárok na to, aby mu chovatel vytvářel předpoklady pro zabezpečení vyššího stupně uspokojení jeho životních potřeb. Welfare zvířat požaduje pro chovaná zvířata dosažení určité spokojenosti, pohody, komfortu. Tento požadavek je zdůvodněný eticky, ale vyplývá i z ekonomiky. Jen zvíře, které má na dostatečné úrovni zajištěny své materiální (fyziologické) i nemateriální (mentální, psychické) potřeby může poskytovat maximální užitkovost, odpovídající jeho genetickému potenciálu, může optimálně zhodnocovat krmnou dávku, uchovat si zdraví, produkční schopnost i přirozené projevy chování a jeho chov může být proto ekonomicky úspěšný.

Zásady a kritéria welfare K dosažení životní pohody (welfare) v chovech zvířat je třeba vytvořit takové podmínky, které zajistí požadavky stanovené Britskou radou pro ochranu hospodářských zvířat (Farm Animal Welfare Council - FAWC), která těchto pět svobod novelizovala v r. 1993 takto: 1. Odstranění hladu, žízně a podvýživy - neomezený přístup ke krmivu a čerstvé napájecí vodě v množství dostačujícím pro zachování dobrého zdravotního stavu, fyzické i psychické energie. 2. Odstranění fyzikálních a tepelných faktorů nepohody – zajištění odpovídajícího prostředí včetně zabezpečení před nepřízní makroklimatu a pohodlného místa k odpočinku. 3. Odstranění příčin vzniku bolesti, zranění, nemoci – v první řadě prevence onemocnění, popř. rychlá diagnostika a terapie. 4. Možnost projevů normálního chování – zajištění dostatečného prostoru, vhodného vybavení a možnosti sociálních kontaktů s jedinci téhož druhu. 5. Odstranění strachu a deprese (úzkosti) – vyloučení takových podmínek, které by způsobovaly psychické strádání a utrpení.

Odstavec předpisu 246/1992 Zákon České národní rady č. 246/1992 Sb Odstavec předpisu 246/1992 Zákon České národní rady č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání § 12 § 12 (1) Chovatel je povinen zajistit s ohledem na druh hospodářského zvířete, stupeň jeho vývoje, adaptaci a domestikaci, životní podmínky odpovídající fyziologickým a etologickým potřebám hospodářských zvířat tak, aby jim nebylo působeno utrpení a byla zajištěna jejich pohoda v souladu se získanými zkušenostmi a vědeckými poznatky. (2) Chovatel hospodářských zvířat musí zajistit dostatečně početný a odborně způsobilý personál s takovými teoretickými a praktickými znalostmi o příslušném druhu a kategorii hospodářských zvířat a používaném chovatelském systému, aby a) byl schopen rozpoznat zjevné příznaky zhoršeného zdravotního stavu hospodářského zvířete, b) zjistit změny v chování hospodářského zvířete, c) byl schopen určit, zda celkové prostředí je vhodné k zachování zdraví a pohody hospodářského zvířete. (3) Hospodářským zvířatům nesmí být podáváno krmivo nebo nápoj způsobem, který vyvolává zbytečné utrpení. Krmiva musí splňovat podmínky stanovené zvláštními právními předpisy.3a) (4) Pro zabezpečení podmínek ochrany zvířat každé hospodářské zvíře, na němž se projeví příznaky onemocnění nebo zranění, musí být bez odkladu náležitě ošetřeno v souladu se zvláštními právními předpisy;2) vyžaduje-li to situace, musí být nemocná nebo zraněná zvířata izolována ve vhodném ustájení.

Nemoci králíků Myxomatóza Myxomatóza je virové onemocnění, které je přenášeno hmyzem (virus rozšiřují komáři a mouchy). Projevuje se tzv. myxomy (útvary podobné boulím) na uších a za ušima, zarudlým pohlavním ústrojím (u samců spuštěnými varlaty) a bílým výtokem z očí. Následkem myxomatózy většina postižených jedinců umírá. Vhodnou prevencí je očkování, které lze provádět od 10. týdnu života.

Králičí mor (zánět plic) Je to virové onemocnění, které má krátkou inkubační dobu a velmi rychlý průběh. Přenáší se přímým kontaktem nebo bodavým hmyzem. Obvykle jedinci postižení touto nemocí umírají v křečích s příznaky dušení. Jedinou prevencí je očkování - lze očkovat buď samostatně, nebo kombinovanou vakcínou, která je účinná i proti myxomatóze.

Kokcidióza Kokcidióza je parazitární onemocnění, které je způsobené přemnožením prvoků rodu Eimeria (Kokcidie). Ty přežívají téměř u všech dospělých králíků, nejnáchylnější na ně jsou mláďata do 10 týdnů věku. Při masivním rozmnožení poškozují střevní sliznici nebo tkáň jater. Onemocnění se přenáší trusem a močí. Následkem onemocnění králíci hubnou (přestávají jíst), mají vypoulené oči, bledé oční spojivky a nahrbený hřbet. V pokročilém stadiu jsou nadmutí, občas skřípají zuby a trpí střídavě zácpou a silně zapáchajícím průjmem. Časně hynou v křečích. Vhodnou prevencí je pravidelné podávání kokcidiostatik (označovány také jako antikokcidika, antiparazitika).

Ušní prašivina Ušní prašivinu způsobuje zákožka svrabová. U postižených jedinců se vyskytují šedobílé stroupky v uších a ve zvukovodech, pod nimi je patrná zanícená kůže. Následkem prašiviny má zvíře neustále sklony k drbání a pohazování hlavou. Prevencí je pravidelná kontrola uší. V případě výskytu prašiviny potíráme postižená místa mastí, případně stolním olejem (aby strupy změkly) po dobu 3 dnů. Nejčastěji se prašivina objevuje u starších králíků.

Infekční rýma O infekční rýmě mluvíme tehdy, pokud se u zvířete objevuje trvalý výtok z nosních dírek. Často také kýchá, frká a ustavičně si přejíždí nos. Zpozorovat můžeme znečištěné přední končetiny, v některých případech také hnisavý výtok v okolí nosu. Rýmu mohou způsobit bakterie nebo také viry. Je vhodné navštívit veterinárního lékaře, který určí přesnou příčinu a doporučí vhodnou léčbu.

Nemoci drůbeže Jak poznat zdravé zvíře? Hřeben/laloky: Světle červený, dobře prokrvený Oči: Světlé, jasné, pozorné Zobák: Silný, bez výtoků Povrch jícnu: Světle červený Opeření: Hladké, lesklé, úplné Křídla: Přiléhavá, uzavřená Běháky: Vzpřímené, bez povlaku Kloaka: Lehce navhlá, růžová Trus: Pravidelný, nevodnatý Dýchání: Lehce znatelné, bez chropění

Markova nemoc drůbeží herpes virus ochrnutí končetin není možné, jen preventivní očkování

Newcastelská choroba virus ztížené dýchání, nazelenalý průjem, vajíčka bez skořápky není možné, preventivní očkování

Salmonelóza drůbeže salmonely únava, bílý průjem, svěšená křídla očkování rodičovského hejna, preventivní hygiena při líhnutí a odchovu

Kokcidióza parazité v trávicím traktu, vysoká vlhkost v kurníku chybějící chuť k žrádlu, hubnutí, vyčerpanost, zpomalený růst, načervenalý řidký trus zlepšení stájového klimatu, častá výměna podestýlky Prevence: Acidomid D

Tuberkulóza drůbeže bakterie tuberkulózy bledé hřebeny a laloky, nižší snáška, pozvolné oslabení,na povrchu jater a střev různé uzlíky sýrovité až mineralizované konzistence léčení není možné, zákaz používání výběhu na dva - tři roky

Čmelíci krev sající parazit neklidná zvířata obnovení písku v popelišti, nasazení insekticidů (biokill,čmelíkostop), pravidelná kontrola

Vápenka Parazité (roztoči) bílý a drsný povlak na běhácích krusty, vápenaté končetiny čištění hřadů,použití insekticidů, změkčení tvrdé kůže tekutým mýdlem nebo olejem.

K O N E C Příloha Metodiky 01.3 projektu Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře, který byl spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.