Aktivní vyhledávání uživatelů drog v prostředí malého města

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
K-base – Středočeská alternativa Freebase
Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Šikana a kyberšikana ve školách – HK 2013 Možnosti práce se šikanou na ZŠ v rámci programu všeobecné primární prevence rizikového chování Mgr. Markéta.
NZDM KLÍDEK PROSTOR PRO, o. s. Tým sociálních pracovnic
PROJEKT LÉKÁRNY A UŽIVATELÉ DROG Jiří Staníček Miroslav Zavadil.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
zřizovatel Oblastní Charita Znojmo vedoucí: Mgr. Karolína Bulová
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Most k naději o. s. Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou Liberec
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
MOPE s.r.o. Personální agentura
Internet a jeho využití pro obchod Projekt SZIF. Popis a zaměření semináře Na tomto semináři se seznámíte s problematikou využití internetu a jeho různých.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Skrytá populace uživatelů drog a uzavřená drogová scéna MUDr. Jakub Minařík.
NOVÉ KROKY V TERÉNNÍ PRÁCI ANEB NEJDE JEN O INJEKČNÍ UŽIVATELE Bc. Kamil Podzimek.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Spojení občanských sdružení Laxus a Semiramis
Činnost asistentů prevence kriminality ve městě Bruntál
Studium pro školní metodiky prevence
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Nezastupitelnost terénní práce a její typy Základní teze (pro potřeby „setkání streetů“ připravil T.Žák)
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
Zkušenosti s budováním sítě pomáhajících zařízení pro uživatele drog v ČR Mgr. Blanka Petrošová – NMS, Úřad vlády ČR Development of capacities.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
Laxus o.s. sociální a zdravotní služby pro uživatele drog CENTRUM TERÉNNÍCH PROGRAMŮ PARDUBICKÉHO KRAJE.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
„TAK NĚJAK SPOLEČNĚ“ Bc. Kamil Podzimek Mgr. Markéta Skálová.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Nastavení spolupráce mezi obecním úřadem a pobočkou ÚP
Terénní programy.
O spolupráci terénních programů různého zaměření
Bc. Nikol Fišerová, DiS., Bc. Šárka Mrázková
Informační zdroje české veřejné správy
Městská knihovna jevišovice
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Sociálně aktivizační služby
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

Aktivní vyhledávání uživatelů drog v prostředí malého města Mgr. Irena Bartoníčková terénní pracovnice CTP HK, Laxus o.s. Michaela Kropáčková, Dis. terénní pracovnice CTP SK, Semiramis o.s.

Cíle příspěvku Seznámit se specifiky vyhledávání UD na malých městech Seznámit s formami a způsoby aktivního vyhledávání UD na malých městech Představit dlouhodobou praxi Laxus o.s. a Semiramis o.s.

Kdo jsme a kde působíme Centrum terénním programů Královéhradeckého kraje: Jičínsko, Rychnovsko, Náchodsko, Trutnovsko, Hr. Králové a okolí Velikost měst: 3 – 21 tisíc Centrum terénních programů Středočeského kraje: Mladoboleslavsko, Mělnicko, Nymbursko, Praha východ Velikost měst: 3,5 – 22 tisíc

Charakter malého města Typy malých měst: Města vesnického rázu Města jako turistický cíl Města průmyslová Znaky pro malá města: Nízká anonymita Uzavřená drogová scéna Častý SVIP (sekundární výměnný program)

Drogová scéna na malých městech Uzavřenost (klienti se pohybují na bytech) Anonymita SVIP

Co ovlivňuje vyhledávání UD na malých městech Dostupnost drogových služeb v okolí města „Drogová historie“ města Užívané drogy ve městě Migrace uživatelů drog, squatování v cizích městech Propojenost drogových scén jednotlivých měst Policejní akce zaměřené na distributory a dealery drog

Způsoby aktivního vyhledávání UD Přímé Oslovování Nepřímé lékárenské balíčky Kluby, herny, bary, hospody Spolupráce s odbornou veřejností

Přímé vyhledávání - Oslovování Cíle oslovování: Vyhledat uživatele drog a navázat je na služby terénního programu Získat od oslovených osob informace o drogové scéně ve městě Zvýšit povědomí o službě terénního programu ve městě mezi cílovou skupinu (CS) Pravidla oslovování: Důstojné oslovování osoby Vyhnout se stigmatizaci Pokud oslovený kontakt odmítne, nenaléháme a kontakt ukončíme

Průběh oslovování Situace, kdy je vhodné oslovovat: „Poflakující se“ skupinky nebo jednotlivci Bezpečné místo pro kontakt Kdy není vhodné kontaktovat: Osoba jeví známky agresivity, je pod vlivem alkoholu Klient jde s rodiči nebo je ve společnosti kamarádů Osoba sedí v autě, jede na kole Na autobusových zastávkách, vlakových nástupištích atd. V okolí léčebných zařízení

Kontaktované osoby Výběr osob: Osoby jevící příslušnost k CS Osoby, které by mohly znát někoho z CS Široká veřejnost Tykání/Vykání: Osobám primárně vykáme, v průběhu kontaktu domlouváme tykání Jaké informace sdělujeme osloveným osobám: Představíme se (terénní pracovníci) Představíme z jaké jsme organizace S kým pracujeme – komu je služba určena Jaké služby poskytujeme Služby jsou anonymní a zdarma Co zjišťujeme od kontaktovaných osob: Zda ve svém okolí mají někoho, kdo drogy užívá Jak vnímají drogovou scénu ve svém městě Zda má sama osoba zkušenosti s užíváním drog Osloveným osobám předáváme leták o naší službě.

Co může při oslovování nastat Výstupy: Oslovený neuživatel Oslovený neinjekční uživatel Oslovený nitrožilní uživatel Jaké situace mohou při oslovování nastat: Osoba se může cítit dotčena, že byla označena jako uživatel drog Osoba může být agresivní Osoba má radikální názory na služby pro uživatele drog Osoba je cizinec (nejčastěji se setkáváme s Ukrajinci, Rusy, Poláky)

Komunikace mezi pracovníky Dohoda proběhne předem Koho oslovit Kdo povede kontakt

Nepřímé vyhledávání Lékárenské balíčky Propagační materiály – kluby, herny, bary, hospody Spolupráce s odbornou veřejností

Lékárenské balíčky Lékárny ve městech, kde probíhá TP Lékárenský balíček: Zdarma přidáván k prodaným injekčním stříkačkám Obsah: HR materiál, informační leták Spolupráce s lékárnami: Zjišťujeme prodeje injekčních stříkaček, kdo nakupuje stříkačky, doba ve kterou nejčastěji probíhají prodeje atd.

Propagační materiály v klubech, hernách, barech, hospodách Letáky o TP, určené pro uživatele drog Umisťujeme na bar, k automatům Plakáty o službách Semiramis o.s. Umisťujeme na toalety Informační letáky pro obsluhu podniku (Laxus o.s.) O bezpečném sběru odhozených injekčních stříkaček Propagační zápalky (Laxus o.s.) Propagace probíhá po domluvě s obsluhou nebo provozovatelem. Cílem je zvětšit povědomí o službě mezi skrytou populaci uživatelů drog, informovat obsluhu - co dělat při nálezu injekčního materiálu v podniku.

Spolupráce s odbornou veřejností Osobní kontakt s: Lékaři (psychiatři, chirurgové…) – letáky do ordinací, domluva o vzájemném odkazování Městské úřady (kurátoři, OSPOD, kontaktní osoby) – vzájemné odkazování Městská policie – odhozený injekční materiál, rizikové lokality Ostatní sociální služby – vzájemné odkazování Informační materiály

Děkujeme za pozornost Kontakty: Centrum terénních programů Středočeského kraje Ptácká 162, Mladá Boleslav, www.os-semiramis.cz, streetwork@os-semiramis.cz Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje Říční 1252, Hr. Králové, www.laxus.cz teren.hradec@laxus.cz