Přednáška č. 4: Historické kořeny moderních politických trendů (Významné politické události a političtí myslitelé novodobých dějin, vznik fenoménu občanské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ * a) fungování mocenských institucí, společenského a filozofické systému * b) fungování ekonomických systémů * c) fungování států,
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
liberalismus, konzervatismus
Politologie jako věda Politika moc
Filozofické kořeny politologie renesance - novověk
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Demokracie Seminář politologie.
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Mgr. Terezie Pemová.  Sociální ideje starověkých myslitelů Asie a Severní Afriky by skryty v obecných filosofických, teologických, politických a právních.
Osvícenství.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
6. Je dobro dáno povinností?
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
TEST 2 VY_32_INOVACE_  A. v Anglii v 17. století  B. ve Francii v 19.století  C. v USA v 18.století.
Teorie státu - pokračování
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
TEST P Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire.
Základní test POLITOLOGIE PŘEHLED
Demokracie a její hodnoty
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
POLITOLOGIE TEST 12.
Politologie jako věda Maturitní otázka č. 15.
Filosofie úvod do problému....
Řecká filosofie Hesiodos (pol. 8. stol. př. n. l.)
Demokracie Základy politologie Úvod do politologie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Systém soukromého práva
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Filosofie křesťanského středověku
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Stát a národ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Přednáška č. 10: Demokracie
Název politologie je složen z následujících slov:
Demokracie Seminář politologie.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
HISTORICKÝ VÝVOJ KONCEPTU OS – VZTAH STÁTU A OS Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Sociální stratifikace
Platón & „objektivní idealismus“
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Státověda.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Stát Definice, funkce, typy.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Přednáška č. 4: Historické kořeny moderních politických trendů (Významné politické události a političtí myslitelé novodobých dějin, vznik fenoménu občanské veřejnosti )

Doporučená literatura k tématu: Habermas, Jürgen: Strukturální přeměna veřejnosti. Praha: Filosofia Dahl, Robert: O demokracii. Praha: Portál 2001.

"Je opravdu obtížné a přímo zavádějící chtít hovořit o politice a o jejich vnitřních principech a nevycházet přitom ze zkušeností řeckého a římského starověku, z toho prostého důvodu, že nikdy předtím a ani potom lidé nepřiznávali politické sféře takovou velikost." (Hannah Arendtová).

Soukromá oblast Veřejná oblast ekonomická sféra domácnosti politický prostor  je založen na principech svobody a rovnosti =společenství nerovných jedinců  jedinec = občan  jedinec = soukromá osoba  neshody se urovnávají prostřednictvím přesvědčování  síla je běžným prostředkem pro urovnání problémů Antické pojetí života společnosti

1. Klasická politická filosofie PlatónPlatón ( pnl.) – „Co je spravedlnost?“ Spravedlnost je tam, kde každý dostává/činí to, co mu náleží Strukturní analogie obce s jedincem Hierarchické uspořádání obce odpovídá harmonickému uspořádání složek duše Možno uskutečnit pouze za vlády filosofů – podobenství o jeskyni (mínění x poznání) Kritika demokracie Klíčové myšlenky: paternalismus, cenzura, eugenika, komunismus žen, dětí a majetku (u strážců a filosofů), principiální rovnost pohlaví

1. Klasická politická filosofie AristotelesAristoteles ( pnl.) – systematizace vědeckého a filosofického zkoumání Předchůdce moderní empirické vědy Politická věda = královská disciplína Člověk jako tvor myslící (zoon logon echon) a tvor politický (zoon politikon) Cílem člověka je dobrý život (sebeuskutečnění) – perfekcionismus PlatónaKritika Platóna Klasifikace existujících ústavních zřízení, kritika demokracie - významná role středního stavu – základ stability obce; střed mezi extrémy

1. Klasická politická filosofie CiceroHelénismus a římská republika – stoicismus (individualismus, univerzalismus – rozumem poznatelný zákon přírody), Cicero Sv. Augustinus, sv. Tomáš AkvinskýKřesťanské politické myšlení – Sv. Augustinus, sv. Tomáš Akvinský

SOUKROMÁ OBLASTSFÉRA VEŘEJNÉ MOCI obč. společnost (oblast směny zboží a společenské práce) polit. veřejnost Stát (oblast „policie“) literární veřejnost (kluby, tisk) vnitřní prostor nukleární rodiny (měšťanští intelektuálové) trh kulturních statků dvůr (šlecht.-dvor. společnost „město“ Základní nárys moderní obč. veřejnosti 18. století (Pramen: Habermas, 2000:90)

2. Moderní politická filosofie Rozpad víry v objektivní hodnotový systém a možnost jeho racionálního poznání Náboženství ztrácí pozice; rostoucí význam světských institucí Posun od hledání ctnostného života/nejlepšího vládce k mechanismům zvládání konfliktů Proceduralizace politických cílů: teorie společenské smlouvy

Nicollò Machiavelli Nicollò Machiavelli ( ) oddělení etiky a politické racionality VladařDílo Vladař – ctnosti jako spravedlnost, velkodušnost apod. nejsou primárním cílem; tím je stabilita a rozkvět státu Chvála „lišky“ (lest, podvod) a „lva“ (násilí) – pokud to pomůže republice Republikánská tradice – hlavní je dobro obce; nutná účast (participace) na věcech veřejných

Teorie společenské smlouvy Nástroj pro ospravedlnění existence státu (politického závazku), nikoliv popis historického procesu Thomas Hobbes Thomas Hobbes ( ) – přirozený stav jako válka všech proti všem; strach ze smrti přiměje jednotlivce k podřízení se politické autoritě Přirozený stav nemizí – (a) skryt „pod povrchem“ – proto absolutní moc suveréna; instrumentální ospravedlnění moci (b) vytěsněn do vztahů mezi státy – anarchie v mezinárodním systému

Teorie společenské smlouvy John Locke John Locke ( ) – základy moderního liberalismu Přirozený stav jako stav dokonalé individuální svobody Přirozené právo na majetek (~ život, svoboda, majetek v úzkém smyslu) Stát vzniká kvůli vynucování závazků a dodržování přirozených práv Proto-idea dělby moci

Přirozené právo - všichni lidé jsou si stvořeni rovni a jsou obdařeni určitými nezcizitelnými právy Pozitivní právo - právo poskytnuté a garantované konkrétním právním řádem (vyplývá z konkrétních zákonů).

Charles Montesquieu: „O duchu zákonů“ (1748) Encyklopedie (1751) J. J. Rousseau: „O společenské smlouvě“, „O příčinách a původu nerovnosti mezi lidmi“ Voltaire Immanuel Kant

Osvícenství ( století) Charles Louis Montesquieu Charles Louis Montesquieu – dělba moci v moderním smyslu Immanuel Kant Immanuel Kant – absolutní hodnota jedinců (kategorický imperativ – vychází z autonomní vůle) idea spravedlivého veřejného práva – cesta k věčnému míru: federace republikánských států, světoobčanská společnost Jeremy BenthamAdam Smith, Georg W.F. Hegel, Edmund Burke, John Stuart Mill, Karl Marx, Max Weber Jeremy Bentham, Adam Smith, Georg W.F. Hegel, Edmund Burke, John Stuart Mill, Karl Marx, Max Weber Utilitarismus – převládající doktrína