MŮŽEME POCHOPIT VESMÍR, VE KTERÉM ŽIJEME?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

POHYB V GRAVITAČNÍM POLI
Gravitační pole.
4. Přednáška – BBFY1+BIFY1 gravitační pole
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Keplerovy zákony.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _633 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významní vědci od renesance po současnost
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Pohyby Země Název školy
KOF/FI – Gravitační síla Země
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Isaac Newton Šablona: III/2
Šikmý vrh trajektorie:.
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Keplerovy zákony a gravitační.
Mechanika Gravitační pole.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
německý matematik, astrolog a astronom
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
4. Přednáška – BOFYZ gravitační pole
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Mikoláš Koperník Polský astronom a průkopník moderní heliové koncepce sluneční soustavy.
Johannes Kepler ( ).
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Pohyby v centrálním gravitačním poli Slunce, Keplerovy zákony
Gravitační síla, gravitační pole
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Sluneční soustava.
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _634 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Keplerovy zákony.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Cavendishův experiment Vážení Země. Cavendishův experiment Vážení Země.
Sluneční soustava  Slunce  Planety a jejich měsíce  Trpasličí planety  Planetky (asteroidy)  Komety  Meteoroidy, meziplanetární prach  Transneptunická.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Pohyby v centrálním gravitačním poli
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Fyzika – vesmír.
Keplerovy zákony.
Gravitace.
2. Centrální gravitační pole
2. Centrální gravitační pole
Pohyby v gravitačním poli jednoho tělesa
Transkript prezentace:

MŮŽEME POCHOPIT VESMÍR, VE KTERÉM ŽIJEME? Doc. Ing. Milan KÁLAL, CSc. Katedra fyzikální elektroniky FJFI ČVUT v Praze Přednáška pro studenty Univerzity třetího věku

Metodologie vědeckého poznání Pozorování konkrétního jevu v přírodě Snaha o jeho vysvětlení na základě dosavadních znalostí – fyzikální model Formulace matematického vyjádření Porovnání výsledků výpočtu s realitou Pokud souhlasí, považujeme model za OK Pokud nesouhlasí, musíme hledat jiný způsob vysvětlení (jiný fyzikální model)

KARDINÁLNÍ OTÁZKA PROČ ?

Příklad: odhalení gravitace Nebeská klenba – stálice vs planety Geocentrický model (Země středem vesmíru): Ptolemaios (85-165) velmi složitý popis pohybu planet Heliocentrický model (Slunce středem vesmíru): Nicholas Copernicus (1473-1543) zásadní zjednodušení popisu Detailní pozorování pohybu planet: Tycho de Brahe (1546-1601) Johanes Kepler (1571-1630) Gravitační zákon: Isaac Newton (1643-1727)

Tycho de Brahe (1546-1601)

Tycho de Brahe * 14. 12. 1546 Knutstorpa ve Scanii (Dánsko) † 24. 10. 1601 Praha Astronom pocházející z dánské větve starobylého skandinávského šlechtického rodu. V Kodani studoval rétoriku a pak filozofii, v Lipsku (1562–65) práva. Po návratu do Dánska kvůli dědictví pobýval v Rostocku (1566 měl souboj s Manderupem Pasbergerem, při němž ztratil část ucha a nosu: opatřil si náhražku ze slitiny zlata a stříbra), poté ve Wittemberku a v Augsburgu. V r. 1571 se opět vrátil do Dánska, kde mu po smrti otcově zařídil strýc Sten Bille chemickou laboratoř a astronomickou observatoř v Herischwadtu. Záhy znovu cestoval po Německu, severní Itálii a Švýcarsku. Pobýval v Řezně v době korunovace Rudolfa II. císařem a seznámil se tu s Tadeášem Hájkem z Hájku. V l. 1575–97 pobýval v Dánsku. Král Fridrich II. mu udělil v r. 1576 roční důchod 500 tolarů a daroval ostrov Hven v Öresundu, kde si s vynaložením 100 tisíc tolarů vybudoval observatoř Uranienborg. Po smrti krále Fridricha II. převládli v okolí jeho nástupce Kristiána IV. Brahovi nepřátelé. Proto B. přešel na výzvu Tadeáše Hájka z Hájku do Čech, převezl si sem přístroje z Uranienborgu a konal astronomická pozorování v Benátkách nad Jizerou a pak v Praze. Pracoval v Čechách pouze 4 roky. Zemřel náhle při hostině u Petra Voka z Rožmberka. Byl v první řadě vynikajícím konstruktérem astronomických přístrojů. Zvětšil několikanásobně jejich rozměry a tím dosáhl kvalitativně vyšší přesnosti pozorování. Rozpracoval kompromisní geoheliocentrickou soustavu: Země v ní byla sice nehybným středem planetární soustavy, kolem ní však v této soustavě obíhal pouze Měsíc a Slunce, všechny ostatní planety však obíhaly Slunce. Údaje B. matematicky vyhodnocoval Jan Kepler, který z nich vypočetl oběhové zákony planet v rámci heliocentrické soustavy. B. synkreze geocentrismu a heliocentrismu byla vědecky fukční až do dob Isaaca Newtona.

Johanes Kepler (1571-1630)

Keplerovy zákony 1. Keplerův zákon - Planety obíhají kolem Slunce po eliptických drahách, v jejichž jednom společném ohnisku je Slunce. 2. Keplerův zákon - Plochy opsané průvodičem planety (spojnice planety a Slunce) za stejný čas jsou stejně velké. 3. Keplerův zákon - Poměr druhých mocnin oběžných dob dvou planet je stejný jako poměr třetích mocnin jejich velkých poloos (středních vzdáleností těchto planet od Slunce).

Keplerovy zákony: - byly získány na základě pozorování byl jim dán matematický tvar celkem dobře popisovaly realitu Kepler ale nedokázal odpovědět na otázku: PROČ jsou tyto zákony právě takové, jaké jsou? Na tuto otázku našel odpověď až Isaac Newton postulováním principu gravitace !!!

Isaac Newton (1643-1727)

Newtonův gravitační zákon Každá dvě tělesa se přitahují silou, která je přímo úměrná součinu jejich hmotnosti a nepřímo úměrná druhé mocnině jejich vzdálenosti: kde: F je velikost gravitační síly mezi dvěma hmotnými body ϰ je gravitační konstanta m1 je hmotnost prvního hmotného bodu m2 je hmotnost druhého hmotného bodu r je vzdálenost obou hmotných bodů Vektor této síly leží na spojnici hmotných bodů těchto těles. Síla je centrální. Síla, kterou se přitahují každá tělesa, se nazývá gravitační síla.

A Brief History of Astronomy http://cassfos02.ucsd.edu/public/tutorial/History.html

PROČ SE DVĚ HMOTY PŘITAHUJÍ? KARDINÁLNÍ OTÁZKA PROČ SE DVĚ HMOTY PŘITAHUJÍ?