Půdy České republiky Igor Dostal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Půdy:.
Advertisements

Půda v ČR Hlavní zdroj obživy.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Zemědělství ČR.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
PEDOSFÉRA Pedosféra je půdní kryt Země vzniklý přeměnou svrchní části litosféry působením organizmů za účasti slunečního záření, vzduchu a vody. Pedogeografie.
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
PEDOSFÉRA (pedon = půda)
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Zemědělství České republiky.
PEDOSFÉRA – typy půd Mgr. Jana Nováková.
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 - půdy_CR AnotacePrezentace – půdy České republiky AutorMgr. Michaela Eisenhammerová JazykČeština Očekávaný výstupŽáci.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
PEDOSFÉRA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
PEDOSFÉRA.
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Podnebí ČR Igor Dostal.
Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.
Vlastnosti půdy Autor: Mgr. Miloslav Šůstek
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Pedosféra Filip Bordovský.
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
je půdní obal Země nacházející se na povrchu litosféry
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Pedosféra 2 Igor Dostal.
PŮDY.
PEDOSFÉRA Jan Stávek 8.J.
ZEMĚPIS 8. ročník PŮDY ČR.
PŮDOZNALSTVÍ.
Půdy, pedologie, pedogeografie
PEDOSFÉRA ZEMĚPIS 1. ROČNÍK šm. 1. Pedosféra O půdní obal Země O vznik – přeměna svrchní části zem. kůry O význam O základní výrobní prostředek v zemědělské.
PŮDNÍ TYPY A PŮDNÍ DRUHY V ČESKÉ REPUBLICE
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3420 NázevPůdy a zemědělství ČR Téma hodinyZemědělství ČR PředmětVlastivěda.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzická geografie Datum vytvoření
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
Půda - např. písčité, hlinité, jílovité je to nejsvrchnější vrstva zemské kůry, která umožňuje vznik rostlinstva dle zrnitosti = půdní druhy (7) půda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_04 TEMA:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Pedosféra.
David Fischer a Ladislav Odvárka 9.A
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PEDOSFÉRA.
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Pedosféra = půda na Zemi
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
PEDOSFÉRA (pedon = půda)
Půdy.
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Půdy.
Transkript prezentace:

Půdy České republiky Igor Dostal

Obsah Základní pojmy Půdní typy/půdní druhy Půdní typy na území ČR

Základní pojmy Rozumíte daným pojmům? Vysvětlete je. zrnitost půdy půdní profil pedosféra půdotvorní činitelé humus matečná hornina pedogeografie bonita půdy

Půdní typy/půdní druhy Dokážete stručně vysvětlit rozdíl mezi půdním typem a půdním druhem? Půdní typ Půdní druh podle uspořádání jednotlivých vrstev (půdních horizontů), které mají různé fyzikální, chemické a biologické vlastnosti; např. hnědozemě, hnědé lesní půdy, lužní půdy,… podle textury (zrnitosti), resp. podle velikosti převládajících částeček v půdě; např. písčité půdy, jílovité půdy, hlinité půdy,…

Půdní typy na území ČR Jak úrodné jsou vůbec půdy v ČR? Existují u nás nějaké územní rozdíly v kvalitě půd? Čím jsou půdy nejvíce ovlivněny (podnebím, nadmořskou výškou, zeměpisnou polohou, vlastnostmi hornin,…)? Které půdní typy jsou nejvhodnější pro zemědělskou výrobu? A které půdní typy jsou v ČR nejčastější? Jaký půdní typ se vlastně vyskytuje v místě vašeho bydliště?

Půdní typy na území ČR A. Vertikální zastoupení půdních typů (v závislosti na nadmořské výšce) podzolové půdy = podzoly hnědé lesní půdy = kambizemě hnědozemě černozemě

Půdní typy na území ČR černozemě - půdy nížin (max. do výšky 350 m n. m.) - mocný humusový horizont (60-80 cm), bohaté živinami, velmi úrodné půdy (u nás vůbec nejúrodnější) - pěstování náročných plodin (pšenice, kukuřice) - výskyt v moravských úvalech (Dyjskosvratecký, Dolnomoravský), střední Polabí, dolní Povltaví a dolní Poohří hnědozemě - v nadmořských výškách kolem 300-500 m n. m. - dostatek živin, úrodné půdy, pokrývají kolem 1/5 plochy státu - široce obklopují moravské úvaly (včetně Hornomoravského), střední Polabí

Půdní typy na území ČR hnědé lesní půdy = kambizemě - v nadmořské výšce nad 500 m n. m. - půdy typické pro pahorkatiny, vrchoviny až hornatiny ČR - v ČR vůbec nejrozšířenější půdní typ - převážně Českomoravská vrchovina, Středočeská pahorkatina, také podhůří hraničních pohoří ČR podzolové půdy = podzoly - v oblastech s chladnějším a vlhčím podnebím, v nadmořských výškách nad 700 m n. m. - pokryté převážně jehličnatými lesy - málo úrodné půdy, vyžadují stálé hnojení - půdy podhorských a horských oblastí

Půdní typy na území ČR B. Azonální zastoupení půdních typů (v závislosti na geologickém podloží, hladině podzemní vody, poloze v krajině,…) rendziny = vápenatky - v krasových oblastech na vápencích - Moravský kras a Český kras nivní půdy = fluvizemě - v říčních náplavách, pravidelně zaplavovány, vysoká hladina podzemní vody - střední Polabí, údolí Dyje a Moravy další půdní typy: lužní půdy, rankery, gleje a pseudogleje,…

Seznam použitých zdrojů HOLEČEK, Milan. Česká republika: zeměpis pro 8. a 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 4., upravené vyd. Praha: Fortuna, 2005, 103 s. ISBN 80-716-8930-0 ŠÁRA ..]., [odpovědní red.: Pavel..]. Školní atlas Česká Republika a Evropa. Vizovice: SHOCart, 2005. ISBN 978-807- 2242-474. Česká republika: sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Praha: Kartografie Praha, 2006, 32 s. ISBN 80-701-1870-9. KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis II. v kostce: pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 184 s. Maturita v kostce. ISBN 978-802-5305-850. Použity kliparty z MS PowerPoint.