Čísla Množiny a podmnožiny čísel Přirozená čísla Nula Celá čísla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číselné obory -Zákony, uzavřenost a operace
Advertisements

Přednáška 10 Určitý integrál
Množiny Přirozená čísla Celá čísla Racionální čísla Komplexní čísla
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Rovnice s absolutními hodnotami
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Algebra.
Teorie čísel Nekonečno
58. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Nadreálná čísla Jiřetín 2008.
Úvod do Teorie množin.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Základní číselné množiny
Soustava lineárních nerovnic
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08
Přednáška 01 Zlatý poměr Začínáme u starých Řeků
MATEMATIKA I.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
Číselné obory Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Komplexní čísla.
Číselným oborem rozumíme číselnou množinu, na které jsou definovány bez omezení početní operace sčítání a násobení, tj. číselný obor je vzhledem k těmto.
V matematice existují i seskupení objektů, které nejsou množinami.
Lineární rovnice Lineární rovnice s jednou neznámou máj vzorec
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Funkce více proměnných.
* Druhá odmocnina Matematika – 8. ročník *
* Druhá mocnina Matematika – 8. ročník *
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Komplexní čísla algebraický.
Definice, věta, důkaz.
Algebraické výrazy a jejich úpravy
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Komplexní čísla - 3  Zobrazení komplexních čísel  Základní pojmy VY_32_INOVACE_20-03.
Komplexní čísla - 1 VY_32_INOVACE_ Motivační úvod.
Matematický aparát fyziky
polynom proměnné x f = anxn + an-1xn-1 + ……. + a0
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výroková logika.
Písmena N; Z; Q; R jsou používána pro označení číselných oborů.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
(řešení pomocí diskriminantu)
Kvadratické nerovnice
Ryze kvadratická rovnice
MATEMATICKÝ KVÍZ – ČÍSELNÉ OBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_18 Název materiáluČíselné.
Číselné obory 9.ročník Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Celá čísla.
Funkce Funkce je zobrazení z jedné číselné množiny do druhé, nejčastěji Buď A a B množiny, f zobrazení. Potom definiční obor a obor hodnot nazveme množiny:
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Definiční obor a obor hodnot
Soustava lineárních rovnic
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
(řešení pomocí diskriminantu)
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Soustava lineárních nerovnic
Řešení nerovnic Lineární nerovnice 1
1 Lineární (vektorová) algebra
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Soustavy lineárních rovnic
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
Transkript prezentace:

Čísla Množiny a podmnožiny čísel Přirozená čísla Nula Celá čísla Racionální čísla Reálná čísla Komplexní čísla Iracionální čísla V rámci projektu „Cesta k vědě“ (veda.gymjs.net) vytvořil V. Pospíšil (vladimir.pospisil@fjfi.cvut.cz). Modifikace a šíření dokumentu podléhá licenci GNU (www.gnu.org).

Přirozená čísla Čísla vyjadřující počet objektů. Nula se mezi ně obvykle nepočítá; pokud ano, je třeba to zdůraznit. Značí se písmenem N, pokud do nich zahrneme nulu, tak N0. Množinu N lze seřadit podle velikosti, má minimum, nikoliv však maximum. Na množině N jsou definovány operace +, -, x, /. Vůči - a / množina není uzavřená (tj. rozdíl či podíl dvou přirozených čísel nemusí být přirozené číslo). Pro účely zkoumání dělitelnosti je výhodné zapisovat přirozená čísla (popř. i celá) ve tvaru kde k je dělitel, p zbytek.

Přirozená čísla Př.: pro která přirozená n je výraz dělitelný třemi? Víme-li, že přirozené číslo dělitelné třemi lze zapsat jako 3k, pak stačí, abychom položili do rovnosti a po úpravě zjistíme, že n musí být

Metoda matematické indukce Často je třeba ukázat platnost nějakého výroku pro všechna přirozená čísla. Vzhledem k nekonečnému počtu čísel z N je samozřejmě ne- možné dokazovat platnost výroku pro každé číslo zvlášť. Stačí ale, pokud a) dokážeme, že výrok platí pro n = 1 b) dokážeme platnost implikace výrok platí pro číslo n => výrok platí pro číslo n + 1 Pak víme, že výrok platí dle a) pro n = 1. Platí-li ale pro n = 1, pak dle b) platí i pro n = 1 + 1 = 2. Platí-li ale pro n = 2, pak opět dle b) platí pro n = 2 + 1 = 3 a tak dále až do nekonečna. Pomocí tohoto principu a všeobecného povědomí o tom, že do jakkoliv nacpaného autobusu MHD se vždycky vejde ještě jeden člověk navíc, lze ukázat, že každý autobus je černá díra.

Metoda matematické indukce Příklad Ukažte, že pro libovolné přirozené n platí a) Ukážeme tvrzení pro n = 1 b) Předpokládejme, že pro Sn je rovnost splněna. Je za tohoto předpokladu splněna i pro Sn+1?

Metoda matematické indukce Víme z předpokladu b) Dosadíme :

Matematická indukce Ukažte, že pro libovolné přirozené n platí Příklad Ukažte, že pro libovolné přirozené n platí Příklad Ukažte, že pro každé přirozené n > 2 platí Příklad Ukažte, že pro každé přirozené n > 4platí DÚ Indukcí dokažte malou Fermatovu větu : nechť n je libovolné přirozené číslo, p libovolné prvočíslo. Pak rozdíl np – n je dělitelný prvočíslem p.

Celá čísla Čísla vyjadřující počet objektů i nedostatek. Značí se písmenem Z Množinu Z lze seřadit podle velikosti, nemá minimum ani maximum. Na množině Z jsou definovány operace +, -, x, /. Vůči / množina není uzavřená (tj. podíl dvou celých čísel nemusí být celé číslo). Definujeme, že celé číslo a je násobkem čísla b, pokud existuje takové celé číslo x, aby platilo a = b.x . O číslu b pak říkáme, že je dělitelem a. Z této definice je zřejmé, proč není definováno dělení nulou. Výraz a/0 by znamenal hledání takového x, aby a = x.0 což nelze pro nenulové a, zatímco výraz 0/0 by znamenal hledání tako- vého x, aby 0 = x.0 Takových x je ale nekonečný počet – této rovnici vyhovuje každé x.

Racionální čísla Čísla vyjadřující podíly. Značí se písmenem Q. Množinu Q lze seřadit podle velikosti, nemá minimum ani maximum. Na množině Q jsou definovány operace +, -, x, /. Vůči všem těmto operacím je množina Q uzavřená. Takovýmto číselným množinám se říká číselné těleso. Každé racionální číslo je možné vyjádřit ve tvaru kde a a b jsou nesoudělná (tj. nemají společného dělitele). Celá čísla jsou speciálním případem (podmnožinou) racionálních. Například

Iracionální čísla Existují čísla, která nelze podílem vyjádřit (iracionální).To je například √2. Důkaz provedeme sporem. To znamená, že daný výrok znegujeme a negaci pak vyvrátíme (dostaneme se s ní do sporu). Tím dokážeme původní tvrzení. Zde předpokládáme, že √2 je iracionální. Negace tohoto výroku tvrdí, že kde a a b jsou nesoudělná čísla. Upravme tento výraz a umocněme jej: Jelikož a2 je zde zapsáno ve tvaru a2 = 2k, znamená to, že a2 je dělitelné dvěmi. Co z toho můžeme vyvodit pro a ?

Iracionální čísla a2 je dělitelné 2 tehdy a jen tehdy, je-li a dělitelné dvěmi, neboť je-li součin dvou čísel celý, pak i činitelé jsou celá čísla. Proto musí být a je tedy dělitelné dvěmi : a = 2l . Dosadíme-li ale toto do původního vzorce 2b2 = a2 , získáme a ze stejného principu vyplyne, že i b je dělitelné dvěmi. To je ale ve sporu s před- pokladem, že a a b jsou nesoudělná čísla. Negace je vyvrácena, původní výrok dokázán. Obdobně lze postupovat pro libovolné √m , kde m je prvočíslo.

Iracionální čísla Iracoinální čísla nejde zapsat zlomkem a jako desetinná mají nekonečný počet míst za desetinnou čárkou, jako například není možné taková čísla vypsat celá, pouze je zaokrouhlit na určitý počet dese- tinných míst, nebo definovat pomocí limit či nekonečných součtů, např.

Reálná čísla Množina iracionálních čísel se značí I. Na množině iracoinálních čísel jsou definovány standardní operace +, -, x, /. Množina není uzavřena vůči odčítání a dělění . Množina tedy není číselným tělesem. Sjednocením racionálních a iracionálních čísel jsou čísla reálná, znač. R. Množina reálných čísel je uzavřená vůči operacím +, -, x, / a je tedy čísel- ným tělesem. Důležité podmnožiny reálných čísel se značí Množina reálných čísel je kontinuum, tj. mezi libovolnými dvěmi reálnými čísly je nekonečně mnoho dalších. Tuto vlastnost mají i množiny Q a I. Kladná čísla Nezáporná čísla Záporná čísla

Komplexní čísla Při výpočtu rovnic s vyšším exponentem lze narazit na nemožnost řešení v oboru reálných čísel. Například rovnice nemá řešení v oboru reálných čísel, neboť V reálných číslech √-1 neexistuje. Tento výraz lze ale definovat jako existující. Obvykle se značí i = √-1 a nazývá se komplexní jednotka. Jednotku i lze násobit libovolným reálným číslem. Vzniklé součiny se nazývají čistě imaginární čísla – např. 5i, -2i, 0.125i a podobně.

Komplexní čísla Imaginární čísla lze přičítat k reálným. Vznikají tak čísla komplexní, např. 3 + i, 2 – 5i, -3 + 4i, -6 – 5i a podobně. Množina komplexních čísel se značí C, je uzavřená vůči základním operacím (a tedy je tělesem). Libovolná odmocnina z jakéhokoliv komplexního čísla je opět komplexním číslem. Rovnice má řešení Komplexní čísla lze zobrazit v tzv. Gaussově rovině, kdy k reálné číselné ose přibude ještě jedna, která je na ni kolmá. Na té se vynášejí imaginární čísla. Každé komplexní číslo se tak zobrazí jako bod. Je zřejmé, že takto zkonstruo- vanou číselnou množinu nelze seřadit podle velikosti!

Shrnutí Přirozená čísla, značí se písmenem N (N0) Metoda matematické indukce Celá čísla (Z) Racionální čísla (Q) Iracionální čísla (I) Reálná čísla (R, R+, R-) Komplexní čísla, i = √-1, značí se C Přirozená čísla Nula Celá čísla Racionální čísla Reálná čísla Komplexní čísla Iracionální čísla