TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Požární ochrana Tematická oblast:Zdravotnická příprava Téma:Orgány trávicího systému Ročník:2. Datum.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Střevo - střevo je nejdelší úsek trávící trubice, končí řitním otvorem - tráví a vstřebává potravu - rozdělujeme ho na dvě části: tenké a tlusté.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola, Jičín, Soudná 12
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová

Úvod: Lidský organismus potřebuje pro zajištění všech životních funkcí dostatečný příjem vody, energie, živin cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů. Zdrojem těchto látek je potrava, která se do těla dostává a dále zpracovává v trávicí soustavě. Jednotlivé úseky trávicí soustavy - dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo i konečník se na zpracování a využití potravy podílejí specifickým způsobem.

Dutina ústní ZUBY: řezáky, špičáky, zuby třenové, stoličky 3 PÁRY SLINNÝCH ŽLÁZ: příušní, podčelistní, podjazykové – sliny: 99% vody, 1% soli + bílkoviny – MUCIN

HLTAN (pharynx) Hltan – trubice, okolo 14-15 cm Má tři oddíly: Nosohltan Ústní část hltanu Hrtanová část Epiglottis - příklopka hrtanová zabrání vstupu potravy do hrtanu Dále pak potrava postupuje do jícnu

.

ŽALUDEK (ventriculus, gaster) je nejširší částí trávicí trubice ve tvaru plochého vaku.. Navazuje na jícen, z druhé strany z něj vychází duodenum (dvanáctník), část tenkého střeva. objem okolo 2 litrů Jeho funkce spočívá v rozmělňování potravy a jejím částečném natrávení Enzym Pepsin – účastní se trávení v žaludku

Tenké střevo (intestinum tenuae) 5-6 metrů dlouhé a 3-3,5 cm široké Tenké střevo člověka má tři části –duodenum -dvanáctník, jejunum - lačník a ileum - tračník Je hlavním absorpčním orgánem. Jeho plocha je dána velkou délkou orgánu a tím, že sliznice vytváří četné řasy a klky a také buňky sliznice mají povrch členěný do malých klků.

Tlusté střevo (intestinum crassum) konečný úsek trávicí trubice, kde probíhá konečné zahušťování a vyměšování potravy z těla. V tlustém střevě se vstřebávají zbylé vitamíny a minerály a také voda. Nestravitelné zbytky jsou zahušťovány, vzniklé výkaly odchází konečníkem z těla ven. Na procesu tvorby stolice se významně podílí zde usídlené symbiotické bakterie – tzv. střevní mikroflóra

Játra (hepar) Játra patří mezi největší a nejdůležitější orgány lidského těla Jsou klíčovým orgánem zajišťujícím energetickou látkovou výměnu a přeměnu živin Probíhají v nich procesy související s metabolismem a detoxikací Součástí jater je žlučník

.

Nemoci trávící soustavy: Salmonelóza: akutní zánět žaludku a střev Peptické vředy: místní poškození žaludku nebo dvanáctníku Hepatitidy: zánět jater Žlučníková kolika: žlučníkové kameny Rakovina tlustého střeva: jedna z nejběžnějších rakovin v prům.zemích Zánět slepého střeva