POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Struktura a vlastnosti kapalin
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Elektrostatika.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
O drsnosti a materiálech
Pevné látky a kapaliny.
KAPALINY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
Elektrostatika II Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
8. Hydrostatika.
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
19. Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Dynamika.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_18 Tematická.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Struktura a vlastnosti kapalin
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Plyny.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Mechanika kapalin a plynů
Síla.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Gravitační síla. Gravitační pole
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
POVRCHOVÁ SÍLA.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Struktura a vlastnosti kapalin
Lucie Šabachová. Povrch kapaliny se vždy snaží mít nejmenší hodnotu - proto z kohoutku padá kapka a ve sklenici máme vodorovnou hladinu Závisí na druhu.
Mechanické vlastnosti kapalin
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Kapaliny.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_04 Název materiáluPovrchová.
Laminární proudění reálné kapaliny tlaková síla: síla vnitřního tření: parabolický rychlostní profil Objemový průtok potrubím Q Hagen-Poiseuillův zákon.
Molekulová fyzika a termika
Přípravný kurz Jan Zeman
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
KAPACITA VODIČE KONDENZÁTOR.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Jevy na rozhraní kapaliny a pevného tělesa
Povrchová vrstva kapalin
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
POVRCHOVÁ SÍLA.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Vlastnosti kapalin.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Transkript prezentace:

POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN

Pokus: co se stane, pokud položíme na hladinu vody jehlu nebo desetník? Položíme-li na volný povrch vody např. desetník, jehlu, … pozorujeme dvě věci: volný povrch kapaliny se pod tělesem prohne a dané těleso se nepotopí, ačkoliv jeho hustota je větší než hustota vody. Na základě pokusu můžeme říci, že se voda chová jako tenká pružná blána.

Molekuly kapaliny na sebe vzájemně působí přitažlivými silami, jejichž velikost s rostoucí vzdáleností molekul klesá. Představme si kolem molekuly sféru (sféru molekulového působení) o takovém poloměru rm, aby síly, jimiž na danou molekulu působí ostatní molekuly v této kouli neležící, byly zanedbatelné. Poloměr této sféry je řádově 1 nm (tj. několik mezimolekulových vzdáleností).

a, b – výslednice přitažlivých sil je rovná nule, neboť molekula i její sféra jsou v kapalině. c, d - na molekulu mající vzdálenost od volného povrchu kapaliny je menší než rm, působí výslednice F přitažlivých sil, jimiž působí molekuly kapaliny ve sféře uvažované molekuly na tuto molekulu, kolmo k volnému povrchu kapaliny a má směr dovnitř kapaliny

Vrstva molekul, jejíž vzdálenost od volného povrchu kapaliny je menší než poloměr rm sféry molekulového působení, se nazývá povrchová vrstva kapalin. Na každou molekulu nacházející se v povrchové vrstvě kapalin působí sousední molekuly přitažlivou silou mířící dovnitř kapaliny. Při přemístění molekuly z vnitřku kapaliny do její povrchové vrstvy, je nutno vykonat práci k překonání právě popsané síly. Proto mají molekuly z povrchové vrstvy větší potenciální energii než molekuly v této vrstvě neležící.

Povrchové vrstvě přiřazujeme tzv Povrchové vrstvě přiřazujeme tzv. povrchovou energii E, která je jednou složkou vnitřní energie kapaliny a která je dána vztahem:   S je plocha volného povrchu kapaliny σ je povrchové napětí

Kapalina daného objemu má snahu nabývat takového tvaru, aby obsah jejího povrchu byl co nejmenší, a tím byla minimální i povrchová energie. Při daném objemu má ze všech geometrických těles nejmenší obsah povrchu koule. Proto volné kapky mlhy, rosy, apod. mají kulový tvar. U větších kapek se projeví její tíhová síla a síla, kterou na ní působí podložka, a proto je kulový tvar deformován.